Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pole typu date
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
fiszol
tabela1:

id | pole_typu_date

chociałbym wyciągnąć id, gdzie data jest starza np o miesiąc od obecnej, np

SELECT id
FROM tabela1
WHERE pole_typu_date = ??_co tutaj ma być ?

pozdrawiam,
fiszol
mpps
rozwiniesz problem?
jest parę rozwiązań, np.:
możesz porównać datę z tabeli z datą dzisiejszą - (minus) określony czas i jeśli <, to wyświetlić. czyli zamiast pole_typu_date =..., to pole_typu_date < wstaw właśnie tą zmienną
fiszol
Mam serwer do pewnej gierki mmorpg, w jednym z pól jest określona data ostatniego logowania usera, w tej chwili piszę stronę do administracji tym serwerem i chciałbym sobie jedną kwerendą wyłonić nie aktywnych userów którzy nie logowali się na swoje konta X czasu, których konta później skasuje

Wdłg tego co mi proponujesz mogą wystąpić problemy jeśli na serwerze hostującym w/w stronę data będzie odbiegać od obecnej, wynikiem czego mogą być usunęta konta graczy aktywnych.

O ile w moim przypadku różnica dat jest nie możliwa bo stronkę i serwer mam na tym samym sprżęcie, o tyle stronka ta po betatestach trafi do szerszego grona userów, administratorów serwerów MuOnline.

Mam rację ?

cheers,
fiszol
nocnyMark()
a na jakiej podstawie wypelniasz pole typu date w tej tabeli ?

jest to automatycznie wpisywana aktualna data z serwera sql, czy podajesz z php questionmark.gif
mpps
nie będzie takiego problemu, ponieważ data ostatniego logowania i teraźniejsza na serwerze będą jedocześnie odbiegały od czasu "obecnego" chyba, że admin serwera sam zmieni czas na serwerze o np. rok po tym, jak wcześniej jakiś user zaloguje się na nim i zostawi automatycznie wpis w postaci daty w bazie.
może w takim razie pobierać, zapisywać w bazie i porównywać czas ze specjalnych serwerów będących wzorcami czasu?
http://www.totu.pl/ppgo.php?id=000410
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.