Cytat(sazian @ 5.02.2013, 19:39:09 )

dobry interfejs to taki który jest intuicyjny a nie taki którego trzeba się uczyć
No ubuntu też kiedyś musiałem się nauczyć. Klikanie w celu przyzwyczajenia się do pewnych dostępnych funkcji to nauka.

czyli standardowo mamy program do pobrania przeglądarki
No a jeśli się uprzeć to i możemy z niego korzystać.

i czym tu się chwalić ? w ubuntu był standardowo program do PDF jeszcze jak najnowszym produktem m$ był xp. Więc to nie jest żadne osiągnięcie tylko próba wyrównania do poziomu innych.
Tym że w porównaniu do windowsa xp, visty czy 7 nie musisz tego robić.

aż chciałoby się zapytać: "antywirus ? a co to takiego ?"

W skrócie: to taki program do ochrony przed zagrożeniami z sieci.

dostępne czyli muszę je instalować, tak ? odpalałem na swoim laptopie ubuntu, minta a obecnie używam debiana i żadnych sterowników nie instalowałem, wszystko było od początku
może źle się wyraziłem. zainstalowałem win8 i miałem zainstalowane sterowniki, nie musiałem żadnych instalować.

to że jeszcze się nie wysypał to nie znaczy że tego nie zrobi

mój brat używa debiana od jakichś 12lat(bez formatowania), wyobrażasz stabilnego windowsa po takim czasie ? bo ja nie
Tak, znam. Kolega ze studiów mówił mi że miał na kompie windows zainstalowanego w 2000 roku-może to nie 12 lat, ale 10 jak na windows to też nieźle.

a tak nawiasem mówiąc to z tego co mi wiadomo to win8 do grania się kompletnie nie nadaje
No to źle Ci wiadomo bo ja gram. Ale nie jestem fanem gier, mam 2 gry(rocznik 2012) i się gra ok, może jak ktoś jest "zapaleńcem" to się nie nadaje.

nie znam ani jednej osoby która by chciała na tym pracować, a jeśli już ktoś musi to instaluje nakładki żeby wyglądało jak 7.
No widzisz, a ja znam, są w tym gronie również developerzy.

Co do hibernacji, to mi działa bez problemów(chociaż wolę usypianie) więc to raczej wina sprzętu a nie systemu.
Patrz post Spawn- jeśli mi można nie wierzyć, to sądzę że Spawn to użytkownik o takim autorytecie że powinieneś zawierzyć jego słowom a wyraźnie zaznaczył że coś szwankuje z hibernacją

i na koniec takie pytanie do użytkowników win8:
czy udało się Wam zainstalować Skype ? mój znajomy(który jest informatykiem i na co dzień pracuje na win7 ) mówił mi ostano że próbował przez jakąś godzinę i poległ

ach ten intuicyjny "system"
Aż ciśnie się na usta stwierdzenie jaki specjalista taki problem. Skype jest dostępny w sklepie tylko że jego interfejs jest do bani-mało intuicyjny a do tego nie przychodziły mi wszystkie rozmowy, więc zainstalowałem normalny. Ale da się zainstalować oba. Nie rozumiem jak informatyk może mieć kłopot z wejściem na stronę skype, pobraniem i zainstalowaniem.
A wracając do tematu: nie rozumiem dlaczego moje argumenty są odbierane w kontekście windows a nie ubuntu. Pisząc te plusy miałem na myśli windows8 a nie windows 7 czy inny. Pod argumentami pisałem wyraźnie, jeśli windows to polecam 8 a jeśli linux to ubuntu. Autor prosił o opinię w sprawie win8, a kolejne osoby chcą mi udowodnić że win8 jest gorszy niż ubuntu(można by pisać plusy linuska, minusem jest ta hibernacja-jeśli komuś zależy i wg mnie niedopracowane niektóre programy-ale to moja subiektywna opinia) - i jest! ale nie o to pytał autor.