Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pierwszy znak w zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
de_gie
Witam mam mały problem chciałbym żeby w $login był sprawdzany pierwszy znak. Chodzi mi o to żeby gdy pierwszy znak jest cyfrą wywalało komunikat że błędny login i nie może on zawierać cyfry na początku? Z góry dziękuje za pomoc
Wasper
Ale dynamicznie po wcisnieciu keys, czy po submicie... czy js?
Spawnm
Dam podpowiedź, string jest tablicą
de_gie
Zbytnio nie rozumiem pytania. Ale chce użytkownik wpisuje na stronie login może wpisywać tylko małe litery i cyfry. I ja chce zrobić żeby ograniczyć go by pierwszym jego wpisanym znakiem nie może być cyfra musi być litera a potem mogą być cyfry. Wszystko mam tylko nie wiem jak zrobić by sprawdzić w zmiennej czy pierwszy znak jest liczbą czy cyfrą?
Wasper
Jezeli od strony php to sprawa prosta

1. if (is_numeric($tablica[0])) {
  2. // tresc bledu
  3. }

wg mnie lepsze rozwiazanie byloby javascriptem po stronie przegladarki, ale ciekawi mnie Twoja tablica
sowiq
Cytat(Wasper @ 7.02.2013, 11:38:15 ) *
wg mnie lepsze rozwiazanie byloby javascriptem po stronie przegladarki, ale ciekawi mnie Twoja tablica

Jeśli przez "lepsze" rozumiesz usability, to tak. Ale tak czy siak nie obędzie się bez walidacji na serwerze.
de_gie
  1. (preg_match('/^-+/', $domain))
zrobiłem to tak i działa tylko chciałbym jeszcze by rozważyć w loginie np. -- dwa myślniki przy sobie jako źle wypełniony formularz?
Wasper
Cytat(sowiq @ 7.02.2013, 11:47:27 ) *
Jeśli przez "lepsze" rozumiesz usability, to tak. Ale tak czy siak nie obędzie się bez walidacji na serwerze.

Jasne, to sie rozumie samo przez sie.
Chcialem tylko przez to uniknac zbednych submitow, ale rownie dobrze mozna to zwalidowac po stronie serwera, no problem smile.gif

Cytat(de_gie @ 7.02.2013, 11:52:19 ) *
  1. (preg_match('/^-+/', $domain))
zrobiłem to tak i działa tylko chciałbym jeszcze by rozważyć w loginie np. -- dwa myślniki przy sobie jako źle wypełniony formularz?

To moze napisz jakas finalna wersje walidacji, zeby to poskladac w jedna calosc
PrinceOfPersia
w JavaScript też są regExpy:

Kod
var s = ..... ;// tutaj pobierasz stringa z loginem
var regExp = /^[a-z]\w*$/;  
var isValid = regExp.test(s);
if (!isValid) {
// ... wyswietl komunikat o bledzie...
}

ale oczywiście po stronie serwera też musi być zabezpieczenie.

Cytat
if (is_numeric($tablica[0])) {

a jak ktoś wpisze login zaczynający się od np. myślnika "-./*-Piotrek"?
lepiej sprawdzić np. RegExpem czy znak mieści się w zbiorze znaków dozwolonych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.