Michael2318
12.02.2013, 20:48:38
No właśnie. Obecnie pracuję nad jakąs konkretną wyszukiwarką i nie wiem na co się zdecydować.
Strona to 'blog'. Zastanawiam się ogólnie co przeszukiwać. Na stronie mam tagi, kategorie, treść, tytuł wpisu. Czy przeszukiwać wszystkie te dane czy wystarczy treść + tytuł? Jakie rozwiązania polecacie? Zależy mi na możliwie najbardziej optymalnym rozwiązaniu. Rozważam LIKE, wyszukiwanie pełnotekstowe oraz wyszukiwanie takie jak w phpbb, czyli wszystkie słowa ze wszystkich wpisów są podzielone na osobne rekordy. Co mi radzicie?
mathijas
14.02.2013, 23:03:38
Jeśli blog jest Twój własny, to sam powinieneś wiedzieć, co chcesz, żeby Twoi czytelnicy wyszukiwali

. Może warto nie robić żadnej wyszukiwarki i poczekać co czytelnicy powiedzą? Albo po prostu podpiąć Google Search, który kontekstowo przejrzy całą Twoją witrynę (tylko ją dobrze opisz pod kątem SEO).
Poczytaj o Lucene, Solr, ElasticSearch ;-)
wujek2009
15.02.2013, 17:43:41
Dla bloga proponuje wyszukiwanie na podstawie FULLTEXT SEARCH (dla tabel o typie myisam) oraz ewentualnie tagów.
Wyszukiwanie jak w phpBB działa jak chmura tagów, nie sądzisz? Nazwę tematu rozbija na parę fraz np. "Wyszukiwarka - optymalność" rozbija to na "wyszukiwarka" oraz "optymalność" i później łączy je dla danych artykułów. Tylko po co Ci to, skoro masz tagi, które działają właśnie na takiej zasadzie. Dobieraj tagi z głową i łatwo użytkownicy będą znajdować treść na blogu.
Jednak jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na mechanizm jak z phpBB to pamiętaj, aby usunąć niepotrzebne frazy typu "który", "mój", "moje", itd - ponieważ są to słabe pozycje jako wyszukiwanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.