Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka - optymalność i skuteczne działanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Michael2318
No właśnie. Obecnie pracuję nad jakąs konkretną wyszukiwarką i nie wiem na co się zdecydować.
Strona to 'blog'. Zastanawiam się ogólnie co przeszukiwać. Na stronie mam tagi, kategorie, treść, tytuł wpisu. Czy przeszukiwać wszystkie te dane czy wystarczy treść + tytuł? Jakie rozwiązania polecacie? Zależy mi na możliwie najbardziej optymalnym rozwiązaniu. Rozważam LIKE, wyszukiwanie pełnotekstowe oraz wyszukiwanie takie jak w phpbb, czyli wszystkie słowa ze wszystkich wpisów są podzielone na osobne rekordy. Co mi radzicie?
mathijas
Jeśli blog jest Twój własny, to sam powinieneś wiedzieć, co chcesz, żeby Twoi czytelnicy wyszukiwali smile.gif. Może warto nie robić żadnej wyszukiwarki i poczekać co czytelnicy powiedzą? Albo po prostu podpiąć Google Search, który kontekstowo przejrzy całą Twoją witrynę (tylko ją dobrze opisz pod kątem SEO).
ano
Poczytaj o Lucene, Solr, ElasticSearch ;-)
wujek2009
Dla bloga proponuje wyszukiwanie na podstawie FULLTEXT SEARCH (dla tabel o typie myisam) oraz ewentualnie tagów.
Wyszukiwanie jak w phpBB działa jak chmura tagów, nie sądzisz? Nazwę tematu rozbija na parę fraz np. "Wyszukiwarka - optymalność" rozbija to na "wyszukiwarka" oraz "optymalność" i później łączy je dla danych artykułów. Tylko po co Ci to, skoro masz tagi, które działają właśnie na takiej zasadzie. Dobieraj tagi z głową i łatwo użytkownicy będą znajdować treść na blogu.

Jednak jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na mechanizm jak z phpBB to pamiętaj, aby usunąć niepotrzebne frazy typu "który", "mój", "moje", itd - ponieważ są to słabe pozycje jako wyszukiwanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.