Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] tableka jak w excelu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Lejto
Witajcie, muszę napisać coś na podobę arkuszu kalkulacyjnego w sensie 4 kolumny nagłówkowe (wiodące do których będą przypożądkowane rekordy które będą pod spodem) w poziomie, a reszta pod spodem. Wszystkie kolumny będą w postaci pól input. I teraz moje pytanie jak to sprawnie zrobić. Będę pewnie musiał wykorzystać 2 tabele, 1 do nagłówków, a 2 do danych które są przypisane danycm nagłówką (14 pól pod każnym nagłówkiem). Muszę też to sprawnie oddczytać i zapisać po modyfikacjach. Nie mam za bardzo pomysłu na to.

Pozdrawiam
markonix
http://trirand.com/blog/jqgrid/jqgrid.html
może o to Ci chodzi? Symuluje arkusz.
Lejto
ok, widzę że z mysql też nie ma problemu żeby pobierał dane, mam nadzieje że jest takaś łatwa konfiguracja
a tak w czystym php jakby to mogło sprawnie wyglądać?
markonix
Może coś jak phpmyadmin?
Lejto
no tak, ale właśnie jak rozwiązać problem pobierania danych z 2 tabel i wyświetlania kolumn? pętle odpowiednio skonstruować?
markonix
Przecież gdy pobierasz coś z bazy / tablicy to masz to jako tablica dwuwymiarowa.
Klucz to nazwa kolumny, a wartość to zawartość komórki.
Nazwy kolumn wyświetlasz raz lub co jakiś czas, to już odpowiednimi warunkami w tablicy sobie zrobisz.
No a pierwsza kolumna to nic innego jak porządkowe $i++.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.