Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana serwera bazy danych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
moraw2008
Witam,

Mam takie pytanie.
Wykonałem duży projekcik przeglądarkowej aplikacji bazodanowej (PHP). Jako że był to mój "szkolny" temat zaliczniowy wszystko oparte zostało na SQL Serverze (2008 R2) zainstalowanym lokalnie i działa doskonale. Aplikacja umożliwia organizacje zawodów sportowych itp.
Chciałbym teraz niekomercyjnie uruchomić to wszystko dla codziennego użytku w gronie znajomych bez konieczności stawiania servera w warunkach domowych i co za tym idzie dalszego,płatnego używania SQL servera.

Doradźcie co wybrać, mogę przerzucić swoją bazę na coś darmowego (MySQL, FIREBIRD?)Jak rozwiązać sprawę serverA? Wiem że są servery darmowe z MySqlem... czy takie rozwiązanie online podoła? Aplikacja napisana jest w PHP, w obsłudze bazy korzystam z SQLowskich procedur i wyzwalaczy.

Z góry dzięki i pozdrawiam
P.
!*!
Skoro możesz zmienić bazę to w czym problem? A hosting dzisiaj jest tani jak barszcz, na niektórych masz możliwość wyboru pomiędzy mysql a postgresql, więc koszt ~100zł/rok to chyba nie aż tak dużo, żeby mieć spokój.
moraw2008
DZięki za odpowiedź!

Oczywiście 100zł w skali roku nie robi problemu, nawet 200.. ale problem a w zasadzie wątpliwość z mojego puntu widzenia polegała bardziej na tym czy taki mysql lub postgresql po przerzuceniu na niego bazy, będzie w stanie poradzić sobie z triggerami i procedurami jakie napisałem pod SQL Servera?questionmark.gif Pewnie kilka rzeczy dałoby załatwić się na poziomie aplikacji (po zmianacH), ale większość wyzwalaczy jest tam dosyć mocno niezbędna. Jak tu w kwestii kompatybilności wygląda sprawa? (wydajność schodzi na drugi plan, baza nie będzie się szybko rozrastać).
Z tego co próbuje znaleźć w necie informację, skłaniam się raczej w kierunku Mysqla..
viking
Mysql wybacz ale to w dalszym ciągu zabawka. Do podstawowych zastosowań się nadaje ale w chwili gdy potrzebujesz zaawansowanych procedur albo wyzwalaczy jest to produkt tak ułomny że będziesz monitor gryzł próbując coś zrobić. Postgres tutaj jest dużo baardziej zaawansowany a do tego masz możliwość pisania w kilku językach (choć na hostingach może być z tym problem).

http://www.postgresql.org/docs/9.1/static/external-pl.html
Spawnm
Proszę nadać sensowny tytuł tematu.
moraw2008
Cytat(viking @ 18.02.2013, 10:47:15 ) *
Mysql wybacz ale to w dalszym ciągu zabawka. Do podstawowych zastosowań się nadaje ale w chwili gdy potrzebujesz zaawansowanych procedur albo wyzwalaczy jest to produkt tak ułomny że będziesz monitor gryzł próbując coś zrobić. http://www.postgresql.org/docs/9.1/static/external-pl.html

A jak pod względem składniowym w praktyce wygląda Mysql i Postgresq w porównaniu do MS SQL Servera gdzie wszystkie procedury,wyzwalacze i zapytania mam zdefiniowane w Transact SQL`u?
Będzie tutaj duży problem kompatybilności?
viking
To proste nigdy nie jest. Z tego co pamiętam to Oracle chyba miał jakieś narzędzie. Zerknij też na http://wiki.postgresql.org/wiki/Converting...soft_SQL_Server
Generalnie w postgresie możesz procedury pisać w kilku językach (C, Java, Perl, TCL, nawet PHP).
moraw2008
Zerkam właśnie, dzięki za podpowiedzi.
Chciałbym najmocniej uniknąć zmian. Optymalnie byłoby gdyby Transact SQL z MS SQL Server działał bez poprawek w nowej bazie, wydawało mi się wcześniej że w MySQL dużych problemów składniowych ma.

Cytat(viking @ 18.02.2013, 12:31:22 ) *
Generalnie w postgresie możesz procedury pisać w kilku językach (C, Java, Perl, TCL, nawet PHP).

Fajna sprawa, nie wiedziałem że tak można - na przyszłość rozwojowe, alew obecnej sytuacji szukam rozwiązania w miarę szybkiego bez ingerencji w kod.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.