Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Forum - Nowe wiadomości / brak nowych wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pr0woKator
Cześc,

Jestem właśnie w trakcie tworzenia mini forum dla mojego serwisu, ze względu na duży nacisk na profile użytkowników postanowiłem stworzyć forum od podstaw, mam już wszyskto przemyślane po za - oznaczaniem działów jako nowe posty / brak nowych postów od ostaniej wizyty użytkownika, w taki sposób aby było to optymalne.

Zastanawiam się aby stworzyć updatowanie daty ostatniej wizyty na forum, i jeżeli posty są pisane później niż ta data oznaczać jako nowe, jeżeli nie jako stare, jednak przy dużym ruchu może to zasypać setką zapytań do bazy. Druga sprawa to pytanie czy porównywać datę zapisywaną jako time() czy jako zwykłą datę np. 12.02.2013.
Mam nadzieję, że poradzicie mi ja kto rozwiązać.
Sephirus
Nie będę Ci pisał konkretnie jak to zrobić ale obalę pewne Twoje obawy smile.gif

Cytat
Zastanawiam się aby stworzyć updatowanie daty ostatniej wizyty na forum, i jeżeli posty są pisane później niż ta data oznaczać jako nowe, jeżeli nie jako stare, jednak przy dużym ruchu może to zasypać setką zapytań do bazy...

Ja tu nie widzę wcale mnóstwa zapytań... Pobierając listę sprawdzasz jedynie czy data postu jest > data ostatniej wizyty (która jest jedna) - w czym problem? smile.gif

Cytat
Druga sprawa to pytanie czy porównywać datę zapisywaną jako time() czy jako zwykłą datę np. 12.02.2013.

MySQL i nie tylko mają specjalne typy do zapisywania dat w odpowiednich formatach. Da się dzięki temu łatwo je przerabiać i wykorzystujemy tak możliwości jakie nam dana technologia daje... Poza tym mając datę zapisaną jako datę możemy bardzo prosto na poziomie zapytania filtrować po niej dowolnie rekordy. Innymi słowy - zabawa z time() jest dla tych co lubią liczyć sekundy i są początkujący - naucz się operować na datach - już nie będzie Ci się chciało wracać do time() itp wink.gif
pr0woKator
Teraz jest inny problem, bo jeżeli ktoś nie otowrzy tematu a tylko odwiedzi forum, to już będzie jako przeczytane...
Trzeba to chyba jakoś inaczej rozwiązać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.