Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Umieszczanie danych w tablicy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
romseb
Witam

Mam do was serdeczną prośbę. Przypomnijcie mi proszę jak osiągnąć taki cel:

Jest sobie zmienna. I chce użyc wartości tej zmiennej tekstowej jako nazwy pola w zapytaniu.

Np

mysql_query("INSERT INTO rekordy (ilrek, $nazwapola) VALUES ('$numtotal','$wartoscpola')");

Robiłem kiedys takie cos, ale za chiny nie potrafie odnalezc (i przypomniec sobie) jaki to byl projekt.

Będę wdzięczny za pomoc

Romek
nospor
No ale przeciez dobrze to zrobiłes.... o co wiec pytasz?

Jesli zas nie dodaje ci sie nic do bazy, to albo do tego kodu nie dochodzi albo masz blad. Jesli masz blad to go wyswietl:
  1. $query = "INSERT INTO rekordy (ilrek, $nazwapola) VALUES ('$numtotal','$wartoscpola')";
  2. mysql_query($query) or die('Blad:'.mysql_error().' Zapytanie:'.$query);
com
  1. $query = "INSERT INTO rekordy (ilrek, $nazwapola) VALUES ($numtotal,$wartoscpola)";

powinno być bez '' w values wink.gif
nospor
O ile $numpola moze byc bez, o tyle $wartoscpola już niewiemy czy to tekst czy liczba. Wie to tylko autor, wiec on wie czy ma byc apostrof czy nie
com
fakt, jednakże autor użył sformułowania :
Cytat
Jest sobie zmienna. I chce użyc wartości tej zmiennej tekstowej jako nazwy pola w zapytaniu.
nospor
RAczej chodziło o to:
$nazwapola)
A tu wszystko jest w porządku.
W VALUES nie wstawia się nazwy pola, bo to nie ma w tym wypadku żadnego sensu...
com
owszem nie ma, wcale nie twierdziłem że ma, fakt chyba źle zinterpretowałem wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.