Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie formularza do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotrino
Witam, uczę się podstaw php od początku, ale na razie potrafię tylko tworzyć w php proste składnie... Mam stworzony formularz:
Kod
<form method="post" action="klient.php">
               <fieldset id="personalinformation">
               <ul>    <li><label for="name">Imię</label></li></ul>
               <input type="text" name="imię" placeholder="imię" min="3"  maxlength="11" required/>
               <ul><li><label for "nazwisko">Nazwisko</label></li></ul>
               <input type="text" name="nazwisko" placeholder="nazwisko" min="4" maxlength="11"  required/>
               <ul><li><label for="phone">Telefon kontaktowy</label></ul></li>
<input type="tel" name="phone" id="phone" placeholder="000 000 000" />
   <ul> <li> <label>Jakiego komunikatora używasz?</label></ul></li>
       <select name="komunikator">  </li>    
       <option disabled="disabled"> Wybierz</option>
       <option> gg</option>    
       <option>skype</option>
       <option>tlen</option>
       <option>inny</option></select>
       <br/>
       <ul><li><label>Twój dostawca internetowy</label></ul></li>
       <select name="lacze">
           <option disabled="disabled">wybierz:</option>
           <option>Neostrada</option>
           <option>Netia</option>
           <option> Kablówka</option>
           <option> Wimax</option>
           <option>Inny operator:</option>

</select>
       <br/>
       <br/>
       <br/>
           <input class="przycisk" type="submit" value="Wyślij">

</fieldset>

</form>

I na podstawie tego formularza chcę zeby po wypełnieniu wszystkich pól i wysłaniu, wysłało mi to do bazy danych mysql...
Czy jest możliowść na podstawie w.w. formularza , żeby ktoś pomógł mi w zrobieniu tego w php... I tu pytanie czy wszystko mam umieścić w pliku klient.php? Pozdrawiam serdecznie
werek
ok, to raczej nadaje sie do przedszkola a nie tutaj ale żeby nie być merytorycznym:

1. we wszystkich parametrach name tj (name="imię") wywal polskie znaki, bedziesz miał z nimi kłopot
2. podstawy obróbki danych formularzy z metody POST:

nazwa wpisana w parametr namebedzie pozniej widoczna w zmiennej php $_POST, czyli jak poprawisz nazwy w name będzie to wygladało tak:

1. $imie = $_POST['imie'];

ale to nie wszystko bo niektóre beda w postaci tablicy (jezeli uzyjesz multi select), ale to już bardziej kwestia obsługi typów zmiennych.

dodatkowo musisz sprawdzić czy w danym momencie wystapila akcja wysłania formularza. to możesz uzyskać jeżeli nadasz przyciskowi do wysyłania atrybut name, czyli

1. <input class="przycisk" type="submit" name="sprawdz" value="Wyślij">

wtedy w php w pliku do którego kieruje action formularz mozesz sprawdzić w ten sposób

1. if (isset($_POST['sprawdz'] && !empty($_POST['sprawdz']){
  2. //tutaj dokonujesz zebrania danych z formularza i ew. zapisania do bazy danych
  3. }

3. twoje pytanie jest troche nie fair, mam na mysli że brzmi ono w rzeczywistości tak "właśnie stworzyłem sobie formularz, a teraz proszę dopiszcie mi do niego walidacje, zbieranie danych, stwórzcie baze i obsługe zapisu do niej", czyli w skrócie "zrobiłem 15% roboty, dokończcie". szczerze to nawet dziwie się że odpisuje, ale juz wiem cd. ad 4.

4. kup książkę z cyklu podstawy php, jest tego od groma a w nich są właśnie zawarte odpowiedzi na twoje pytania, wybacz że nie zrobimy za ciebie całej roboty ale tak to wygląda, przeczytaj tą książke a zobaczysz jakie to proste i zrozumiesz dlaczego to robie. Większość z nas zarabia na tym, jesteśmy skorzy do pomocy i rozwiazywania problemów ale nie do odwalania za kogoś roboty

tak więc powodzenia
piotrino
Cytat(werek @ 23.02.2013, 11:47:12 ) *
3. twoje pytanie jest troche nie fair, mam na mysli że brzmi ono w rzeczywistości tak "właśnie stworzyłem sobie formularz, a teraz proszę dopiszcie mi do niego walidacje, zbieranie danych, stwórzcie baze i obsługe zapisu do niej", czyli w skrócie "zrobiłem 15% roboty, dokończcie". szczerze to nawet dziwie się że odpisuje, ale juz wiem cd. ad 4.

4. kup książkę z cyklu podstawy php, jest tego od groma a w nich są właśnie zawarte odpowiedzi na twoje pytania, wybacz że nie zrobimy za ciebie całej roboty ale tak to wygląda, przeczytaj tą książke a zobaczysz jakie to proste i zrozumiesz dlaczego to robie. Większość z nas zarabia na tym, jesteśmy skorzy do pomocy i rozwiazywania problemów ale nie do odwalania za kogoś roboty

tak więc powodzenia

Dzięki za odzew. Potrzebuję na szybko taki skrypt, ale ok, bede musial się sam naszukać a czas nie jest moim sprzymierzencem. Wiem że na skróty nie ma co iść, nie ma jak to samemu osiągnąć. Trochę czasu mi to zajmnie napisać samodzielnie taki skrypt. Więc biorę się do dzieła....Dziękuję za podpowiedzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.