Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][PHP]Jak zaktualizować kilka kolumn w tabeli za pomocą przycisków w formularzu,który pobiera dane z tejże samej tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
poli25
Witam chciałbym zaktualizować kilka kolumn w tabeli za pomocą przycisków w formularzu. W formularzu wyswietlam wszystkie faktury do zaplaty a oprocz tego jest pole w ktorym wpisuję kwotę zaplaty i przysick rozliczajacy tą zaplate z Fakturą. problem w tym, że jesli przyciksam przycisk to tylko numer faktury bierze prawidłowo do rozliczenia ale rozlicza mi już tylko pierwszą kwotę "od góry" jaką wpisałem w tym formularzu nie wiem dlaczego ;(

oto kod jquery:

1. $(document).ready(function(){
  2.  
  3. $('#plac[type="button"]').click(function(){
  4.  
  5.  
  6. var id_dluznika=$('#id_dluznika').val();
  7. var id_faktury=$(this).attr('value');
  8. var data_zaplaty=$('#data_zaplaty[type="date"]').attr('value');
  9. var kwota_zaplaty=$("#kwota_zaplaty").val();
  10.  
  11.  
  12. var url="dodaj.php?id_dluznika="+id_dluznika+"&id_faktury="+id_faktury+"&data_zaplaty="+data_zaplaty+"&kwota_zaplaty="+kwota_zaplaty;
  13. $.get(url, function(data) {
  14. $('#info').html(data);
  15. });
  16.  
  17.  
  18.  
  19. });
  20. });

a to formularz nieszczęsny:

1.  
  2. <?php
  3.  
  4.  
  5. $polaczenie=pg_connect ('host=localhost dbname=bw user=postgres password=postgres');
  6. $query=pg_query('select * from vat_zd');
  7.  
  8.  
  9.  
  10. ECHO "<TABLE>";
  11. $date=date('Y-m-d');
  12.  
  13. while($row=pg_fetch_array($query))
  14. {
  15. echo "<TR><TD><input type='text' name='id_dluznika' id='id_dluznika' value='$row[0]'></input></TD>
  16. <TD>DOKUMENT : $row[1]</TD>
  17. <TD>NETTO : $row[2]</TD>
  18. <TD>VAT : $row[3]</TD>
  19. <TD>BRUTTO : $row[4]</TD>
  20. <TD>ROZLICZONO : $row[5]</TD>
  21.  
  22. <TD><INPUT TYPE='text' NAME='zaplacono' id='kwota_zaplaty'></button></TD>
  23. <TD><INPUT type='date' name='date' id='data_zaplaty' value='$date'></INPUT></td>
  24. <td>
  25.  
  26. <button type='button' name='id_faktury' id='plac' value='$row[6]'></button></TD>
  27. <td><span id='info'></td>
  28. </TR>
  29. ";
  30. }
  31.  
  32. ECHO "</TABLE>";
  33. ?>

Bardzo dziękuje za jakąkolwiek pomoc. Pozdr.
john_doe
możesz raz jeszcze napisać co Ci nie działa a jak powinno?
Zapakowałem Twój kod w jsFiddle i zobaczyłem co zwraca url. Wydaję się ok. Być może w dodaj.php masz coś nie tak.....
poli25
Kod url tylko z pozoru wyglada dobrze. Ja mam np w tabeli 10 wierszy i w formularzy wyswietlam id_dluznika id_faktury wpisuje kwote zaplaty i date i jesli klikam zaplac to jak sie przypatrzysz to w kodzie url tylko id_faktury sie zmienia a kwota zaplaty i data zaplaty pozostaje dla wszystkich przyciskow taka sama ;(
john_doe
obczaj sobie ten post

klik

i zmodyfikuj generowany HTML
js jest prosty tez
poli25
W tym linku to jest to ujęte to co mam chyba zamieszczone w wierszu nr 3 w kodzie jquery??. Wszystko oparte na klikaniu. Nie jestem w stanie tego przerobić inaczej

John,

dzieki za pomoc Twoj link nie pomógł mi bezpośrednio ale dał mi inspirację. Jestem Ci bardzo wdzięczny wink.gif
najwazniejsze zmiany to w pliku html :
  1. <input type='text' name='dluznik[$numer]' class='odbiorca' value='$row[0]'>

i jquery:
  1. var id_dluznika=$('input[name="dluznik['+id_faktury+']"]').attr('value');

bardzo Cie pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.