Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Minimalna wartość pola z wyników wyszukiwania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dopler
Wykonuję wyszukiwanie MSQL: SELECT aaa,bbb,ccc FROM .....

Potrzebuję z otrzymanych wyników uzyskać wartość najmniejszą dla pola 'aaa'

Nie muszę robić tego w pytaniu MSQLa wystarczy operacja na tabeli wyników. Ale jest już pogubiony po godzinach szukania na forach.

Problem w tym że de facto potrzebuję 4 takie wyniki - tzn MIN(aaa) MAX(aaa) MIN(bbb) i MAX(bbb) - potrzebuję tylko ich wartości - nic więcej, nie muszę ich łączyć z innymi danymi z tabeli, ani z sobą - tylko 4 liczby.

Nie ma jakiejś takiej funkcji jak: $minaaa = MIN(array['aaa']) ?
CuteOne
  1. $array['aaa'] = array(1,2,3);
  2.  
  3. echo min($array['aaa']);

ps. możesz to samo zrobić w sql
  1. SELECT MIN(`aaa`) AS `min_aaa`, MAX(`aaa`) AS `max_aaa`
Dopler
Dzięki ale jak mam doprowadzić do liczby z pytania sql

mam teraz

$tab = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ......
$array['aaa'] = array($tab);
$minaaa = min($array['aaa']);

i wychodzi rezultat:

Resource id #5

powinna oczywiście wyjść liczba - czyli nie określenie który rekord, ale jego wartość

ps. nie mogę tego robić przez MIN(aaa) AS ... MAX(aaa) AS ... bo składnia SQL nie pozwala na jednoczesne użycie MIN i MAX w jednym pytaniu.
skowron-line
Cytat(Dopler @ 27.02.2013, 02:38:57 ) *
ps. nie mogę tego robić przez MIN(aaa) AS ... MAX(aaa) AS ... bo składnia SQL nie pozwala na jednoczesne użycie MIN i MAX w jednym pytaniu.

Nie pisz takich rzeczy bo jeszcze ktoś w to uwierzy, wszystkich.
  1. $tab = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ......");
  2. $aaa = array();
  3. while($A = mysql_fetch_array($tab))
  4. {
  5. $aaa[] = $tab['aaa'];
  6. }
  7. $minaaa = min($aaa);
  8. $maxaaa = max($aaa);
CuteOne
@Dopler nie potrafisz poprawnie pobrać danych z bazy a wiesz(domniemywasz), że składnia języka nie pozwala na użycie min i max w tym samym zapytaniu... ?
Dopler
tak - nie potrafię poprawnie użyć - i dlatego się pytam

Podobny temat jest tutaj http://forum.php.pl/index.php?showtopic=96588 i jest stwierdzone że należy użyć UNION jeśli się chce w jednym zapytaniu użyć wyszukania wszystkich o określonych parametrach i jednocześnie minimalnej i maksymalnej - albo dwóch zapytań.

Ja mam podobnie potrzebuję wypisać wszystkie rekordy które mają określony parametr i jednocześnie znaleźć z tych znalezionych MIN dla jednego pola - nie ze wszystkich, tylko z tych wyszukanych.

Ale poradziłem sobie dzięki Waszej pomocy - tylko że był jeden błąd - no i uwzględniłem dwa zapytania (jedno zapytanie daje rezultat pusty)

Podaję działające rozwiązanie

1. $tab = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ......");
  2. $taba = mysql_query("SELECT aaa FROM `tabela` ......");
  3.  
  4. $aaa = array();
  5. while($A = mysql_fetch_array($taba))
  6. {
  7. $aaa[] = $A['aaa'];
  8. }
  9.  
  10. $minaaa = min($aaa);
  11. $maxaaa = max($aaa);
  12.  
  13. while($p = mysql_fetch_assoc($tab)) {
  14. ...
  15. }
CuteOne
Po co pobierasz wszystkie rekordy gdy potrzebujesz tylko 2 wartości.
  1.  
  2. $taba = mysql_query("SELECT MIN(`aaa`) as mina, MAX(`aaa`) as maxa FROM `tabela` ......");
  3. $row = mysql_fetch_assoc($taba);
  4.  
  5. $mina = $row['mina'];
  6. $maxa = $row['maxa'];
  7.  
  8. $tab = mysql_query("SELECT * FROM `tabela` ......");
  9. while($p = mysql_fetch_assoc($tab)) {
  10. ...
  11. }
Dopler
Wszystkie potrzebuję do czego innego - te wartości MIN i MAX to tylko część operacji na tych rekordach.

Generalnie jest to zbiór punktów na mapie. Całość operacji polega na wyszukaniu i pokazaniu punktów na mapie wg szukanego słowa. Ale jednocześnie chcę ustawić - w zależności od tego wyboru odpowiedni zoom. Tak więc biorę najniższą i najwyższą wartość z tabeli szerokości obliczam różnicę i po przemnożeniu przez odpowiednią liczbę uzyskuję poziom zooma.

Dla użytkownika ma to być niezauważalne. Jak wybiera punkty z jednego miasta to nie powinien dostać mapy całego świata. I na odwrót. Dlatego potrzebny jest odpowiedni zoom.

Oczywiście muszę dokonać jeszcze takiej samej operacji na długości geograficznej i porównać obie wybierając mniejszą.

Jeśli ktoś ma pomysł jak to zrobić łatwiej - to będę wdzięczny.

ps. CuteOne - po przeczytaniu jeszcze raz widzę że chodziło Ci o inne "wszystko" - dzięki za pomoc! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.