Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySql] JOIN a WHERE
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Petre
Witajcie

pytam wujka google, ale nie daje mi jednoznacznej odpowiedzi.

Jaka jest różnica między np:

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. LEFT JOIN OrderLines ON OrderLines.OrderID=Orders.ID
  4. WHERE Orders.ID = 12345

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. LEFT JOIN OrderLines ON OrderLines.OrderID=Orders.ID AND Orders.ID=12345

dokładnie rzecz ujmując chodzi mi o zastosowanie WHERE oraz AND za ON. Która wersja jest poprawniejsza i bardziej wydajna w przypadku większej ilości połączeń?
nospor
Drugie zapytanie zwróci ci wszystkie rekordy z ORDERS, podczas gdy pierwsze, tylko te rekordy, które spełniają warunek. Przecież to oczywiste smile.gif

PIerwsze zapytanie połączy ci wszystkie pasujące rekordy z OrderLines. Drugie tylko z podanym ID. To przecież również oczywiste i widoczne smile.gif
Petre
OK, a w przypadku zamiast LEFT JOIN jest tylko JOIN ?
Jest to ekwiwalentne rozwiązanie ?
nospor
Nie. LEFT JOIN zwraca rekordy z FROM nawet jak nie ma połączenia z LEFT JOIN.
JOIN zaś wymusza istnienie wiązania, w przeciwnym wypadku nawet z FROM nic nie pójdzie.

Czyli jakbyś dał JOIN zamiast LEFT JOIN, to oba zapytania dałyby ten sam wynik.
Petre
tak tak .

Chodzi mi o taki przypadek :

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. JOIN OrderLines ON Orders.ID=OrderLines.OrderID

oraz

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. JOIN OrderLines ON Orders.ID=OrderLines.OrderID AND Orders.ID=12345

jak rozumiem w obu przypadkach z tabel zostaną zwrócone wartości spełniające warunki:
w Orders istnieje ID o numerze 12345
w OrderLines istnieje OrderId = 12345

Orders.ID | | OrderLines.OrderID || OrderLines.ID || OrderLines.Name
---------------------------------------------------------------
1 || 1 || 1 || test
1 || 1 || 2 || innePole
1 || 1 || 3 || drugiePole

wracając natomiast od początkowego przypadku i lekko go modyfikując chodziło raczej o :

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. LEFT JOIN OrderLines ON Orders.ID=OrderLines.OrderID

oraz

1. SELECT *
  2. FROM Orders
  3. LEFT JOIN OrderLines ON Orders.ID=OrderLines.OrderID AND Orders.ID=12345

W obu przypadkach zostaną zwrócone te same wartości . Mam rację ?

EDIT: widze , ze wyedytowales wiadomosc: ) czyli to pierwsze zalozenie sie zgadza.
nospor
Cytat
jak rozumiem w obu przypadkach z tabel zostaną zwrócone wartości spełniające warunki:
w Orders istnieje ID o numerze 12345
w OrderLines istnieje OrderId = 12345

Tak

Cytat
W obu przypadkach zostaną zwrócone te same wartości . Mam rację ?
Nie. Przecież już ci to wyjasniłem w pierwszym poście. Jeśli nawet zostaną zwrócone te same wartosci, to tylko i wyłącznie przez przypadek, że akurat tak sie warunki złożyły, że oba zwracają to samo.
Sephirus
Dodam jedynie, że w niektórych przypadkach (jak użyjesz samo JOIN) jest różnica pomiędzy zastosowanie WHERE a dodaniem warunku do ON. Polega ona na wydajności i pamięciożerności gdyż MySQL przy joinach tworzy tabele tymczasowe:

jeśli masz tabelę A i B i je łączysz to otrzymujesz tak naprawdę tabelę C najpierw, która jest połączenie A i B. Jeśli zastosujesz warunek w ON tabela C będzie mniejsza bo od razu zostanie wygenerowana z takim warunkiem. Jeśli wrzucisz warunek w WHERE to zostanie wygenerowana tabela C bez tego ograniczenia czyli o wiele większa. Dopiero potem na niej zostają zastosowane warunki z WHERE.

Oczywiście w zależności od silnika/wersji itd MySQL w niektórych (prostych) przypadkach sam "kapnie się", że w WHERE ma warunek, który powinien być w ON ale liczyć na to to przesada.

Problem wydaje się trywialny i niegroźny ale przy łączeniu naprawdę obszernych tabel tabela tymczasowa może być naprawdę ogromna, nie mówiąc już o tym że joinów może być więcej niż dwa. Sam spotkałem sie z tym problemem gdy MySQL krzyczał dla zapytania, że zabrakło mu miejsca na utworzenie tabeli tymczasowej (na tabelach o wielu milionach rekordów - nawet nie tak strasznie dużo). Rozwiązaniem okazało się właśnie przeniesienie warunków do ON oraz jeszcze mocniejsze ograniczenie tabeli tymczasowej poprzez większą liczbę bardziej precyzujących warunków.

Tym też się różnią te zapytania (dla samego INNER JOIN - dla LEFT nie ma to takiego znaczenia w tym konkretnym przypadku).

Co do reszty zgadzam się w stu procentach z Kubusiowym moderatorem wink.gif
Petre
Cytat(nospor @ 27.02.2013, 12:36:22 ) *
Tak

Nie. Przecież już ci to wyjasniłem w pierwszym poście. Jeśli nawet zostaną zwrócone te same wartosci, to tylko i wyłącznie przez przypadek, że akurat tak sie warunki złożyły, że oba zwracają to samo.

Wziales pod uwage zmieniony warunek polaczenia ON ? odwrocilem kolejnosc na Orders.ID=OrderLines.OrderId
nospor
No i co z tego że odwróciłeś kolejność? Wyjasnienie na temat LEFT JOIN podałem ci w pierwszym poście i nic tego nie zmienia...
Cytat
Drugie zapytanie zwróci ci wszystkie rekordy z ORDERS, podczas gdy pierwsze, tylko te rekordy, które spełniają warunek. Przecież to oczywiste

Cytat
LEFT JOIN zwraca rekordy z FROM nawet jak nie ma połączenia z LEFT JOIN.
Połącz w końcu te dwa fakty
Petre
Cytat(Sephirus @ 27.02.2013, 12:40:08 ) *
Dodam jedynie, że w niektórych przypadkach (jak użyjesz samo JOIN) jest różnica pomiędzy zastosowanie WHERE a dodaniem warunku do ON. Polega ona na wydajności i pamięciożerności gdyż MySQL przy joinach tworzy tabele tymczasowe:

jeśli masz tabelę A i B i je łączysz to otrzymujesz tak naprawdę tabelę C najpierw, która jest połączenie A i B. Jeśli zastosujesz warunek w ON tabela C będzie mniejsza bo od razu zostanie wygenerowana z takim warunkiem. Jeśli wrzucisz warunek w WHERE to zostanie wygenerowana tabela C bez tego ograniczenia czyli o wiele większa. Dopiero potem na niej zostają zastosowane warunki z WHERE.

Oczywiście w zależności od silnika/wersji itd MySQL w niektórych (prostych) przypadkach sam "kapnie się", że w WHERE ma warunek, który powinien być w ON ale liczyć na to to przesada.

Problem wydaje się trywialny i niegroźny ale przy łączeniu naprawdę obszernych tabel tabela tymczasowa może być naprawdę ogromna, nie mówiąc już o tym że joinów może być więcej niż dwa. Sam spotkałem sie z tym problemem gdy MySQL krzyczał dla zapytania, że zabrakło mu miejsca na utworzenie tabeli tymczasowej (na tabelach o wielu milionach rekordów - nawet nie tak strasznie dużo). Rozwiązaniem okazało się właśnie przeniesienie warunków do ON oraz jeszcze mocniejsze ograniczenie tabeli tymczasowej poprzez większą liczbę bardziej precyzujących warunków.

Tym też się różnią te zapytania (dla samego INNER JOIN - dla LEFT nie ma to takiego znaczenia w tym konkretnym przypadku).

Co do reszty zgadzam się w stu procentach z Kubusiowym moderatorem wink.gif

Właśnie staram się zoptymalizować zapytania do bazy . Poprzednicy wrzucili wszędzie WHERE bez jakichkolwiek joinów. Muszę naprawić błędy.
Bardzo przydatna informacja rozróżniająca oba typy.

Cytat(nospor @ 27.02.2013, 12:44:43 ) *
No i co z tego że odwróciłeś kolejność? Wyjasnienie na temat LEFT JOIN podałem ci w pierwszym poście i nic tego nie zmienia...

Połącz w końcu te dwa fakty

Nie wiem czemu, ale ciągle myślałem, ze LEFT JOIN mogę dowolnie obracać (sterowac) za pomocą ON i że to on warunkuje to połączenie, a nie kolejność tabel ... przepraszam .

Ok to coś z kwiatków.

Jak rozumiem pj.id_lang=1 musi pozostać w WHERE aby był brany pod uwagę inaczej jeżeli dodam go do
  1. LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND p.stan=1 AND p.detal=1

nie będzie miał wpływu na wyniki zapytania.

Chcę wyrzucić informacje o produkcie.
Każdy produkt ma połączenie z 5 wersjami językowymi w tabeli produkty_jezyki (połączenie id_prod).
Produkt może być w wyprzedazy (tabela wyprzedaze , połączenie id_prod)
Produkt nalezy do zestawu (ze wzgledu, iz jest to typ polaczenia WIELE do WIELE zastosowalem tabele laczaca Zestawy -> zestawy_produkty ->produkty)
Produkt moze byc w promocji (promocja moze dotyczyc wszystkich wersji jezykowych lub tylko wybranych)

1. SELECT r.id_kat, p.id_gr_prod, p.data_add AS data_add,p.id_rodz, w.stan wyprzedaz, w.ilosc, p.m_nowosc,p.id_prod,p.zdj, pj.nazwa, pj.opis, pj.cena_brutto, pj.cena_hurt_brutto, pj.cena_hurt_netto, p.symbol,
  2. pr.id_prom, IF (p.pozycja=0 OR p.pozycja IS NULL,'last',p.pozycja) AS pozycja
  3. FROM produkty p
  4. LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND p.stan=1 AND p.detal=1
  5. JOIN rodzaje r ON p.id_rodz=r.id_rodz
  6. JOIN zestawy_produkty zp ON p.id_prod = zp.id_prod AND zp.id_zest=69
  7. LEFT JOIN promocje pr ON pr.id_prod_l=pj.id_prod_l
  8. LEFT JOIN wyprzedaz w ON p.id_prod=w.id_prod
  9.  
  10. WHERE pj.id_lang=1;
  11.  
  12. GROUP BY p.id_prod
  13. ORDER BY p.pozycja ASC

Jak oceniacie to zapytanie questionmark.gif

nospor
Cytat
Jak rozumiem pj.id_lang=1 musi pozostać w WHERE aby był brany pod uwagę inaczej jeżeli dodam go do
[SQL] pobierz, plaintext

LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND p.stan=1 AND p.detal=1

nie będzie miał wpływu na wyniki zapytania.
Jak będzie w LEFT JOIN, to będzie miał tylko wpływ na LEFT JOIN. Całość z FROM zignoruje ten warunek

Ale można to inaczej obejsc:
LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND p.stan=1 AND p.detal=1 and pj.id_lang=1;
...
WHERE pj.id_lang is not null
smile.gif
Petre
Cytat(nospor @ 27.02.2013, 13:12:52 ) *
Jak będzie w LEFT JOIN, to będzie miał tylko wpływ na LEFT JOIN. Całość z FROM zignoruje ten warunek

Ale można to inaczej obejsc:
LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND p.stan=1 AND p.detal=1 and pj.id_lang=1;
...
WHERE pj.id_lang is not null
smile.gif

tak tylko pj.id_lang może przyjąć wartość od 1 do 5 (w zaleznosci od wersji jezykowej , nie zaznaczylem tego predzej), a ja akurat potrzebuje 1.

Puchatku, gdzie mieszkasz w Stumilowym Lesie ? Nie wiem na jaki adres wysłać skrzynkę z małym conieco smile.gif
nospor
O... małe co nieco... łechczesz mój brzuszek tymi słowami smile.gif
sazian
ja bym dał część warunku z pierwszego LEFT JOIN do WHERE, a warunek z WHERE do pierwszego LEFT JOIN
  1. FROM produkty p
  2. LEFT JOIN produkty_jezyki pj ON p.id_prod=pj.id_prod AND pj.id_lang=1
  3. WHERE p.stan=1 AND p.detal=1

chociaż mogę się mylić nie znając dokładniej sytuacji

warto by też pomyśleć o wywaleniu GROUP BY, może da się do zastąpić jakimś warunkiem ? GROUP BY ma to do siebie że jest dosyć wolny i zasobożerny

zrób EXPLAIN tego zapytania i zobacz co wyjdzie, co jest bardziej optymalne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.