Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][HTML]Przeszukanie tabel?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Marcel Hans
Witajcie,
w temacie pisania skryptów i budowy stron jestem osobą niedoświadczoną i będę potrzebował Waszej porady/pomocy.
Zastanawiam się, czy istnieje skrypt (lub czy można stworzyć takowy), który będzie przeszukiwał tabele (te w html-u) wg. kilku haseł (tj. czy w danej tabeli znajduje się słowo X i słowo Y jednocześnie), a następnie znalezioną tabelę (lub kilka) zaznaczał innym kolorem?

Pytanie dziwaczne, ale chodzi o to, że korzystam z programu, który tworzy rozkłady jazdy i wydaje w formie tabel html zarówno rozkłady stacyjne jak i rozkłady relacji. Te drugie chciałbym przeszukiwać. Nie za bardzo chciałbym jednak ingerować w formę tabeli tworzoną przez ten program, bo mowa tutaj o ok. 300 tabelach z masą danych...

Będę wdzięczny z odpowiedzi!

Ponawiam prośbę o pomoc.
matiit
Nic gotowego nie znajdziesz.

Jesli nie dasz rady napisać tego w JS - spróbuj w jQuery - szybko załapiesz, a jQuery ma wiele 'wspomagaczy', które będą pomocne.

Albo poświęć te 150zł i niech ktoś Ci to napisze.
Ale polecam samemu to zrobić. Zdecydowanie do ogarnięcia nawet dla początkującego.
jepek
Cytat(Marcel Hans @ 17.03.2013, 22:22:38 ) *
Witajcie,
w temacie pisania skryptów i budowy stron jestem osobą niedoświadczoną i będę potrzebował Waszej porady/pomocy.
Zastanawiam się, czy istnieje skrypt (lub czy można stworzyć takowy), który będzie przeszukiwał tabele (te w html-u) wg. kilku haseł (tj. czy w danej tabeli znajduje się słowo X i słowo Y jednocześnie), a następnie znalezioną tabelę (lub kilka) zaznaczał innym kolorem?

Pytanie dziwaczne, ale chodzi o to, że korzystam z programu, który tworzy rozkłady jazdy i wydaje w formie tabel html zarówno rozkłady stacyjne jak i rozkłady relacji. Te drugie chciałbym przeszukiwać. Nie za bardzo chciałbym jednak ingerować w formę tabeli tworzoną przez ten program, bo mowa tutaj o ok. 300 tabelach z masą danych...

Będę wdzięczny z odpowiedzi!

Ponawiam prośbę o pomoc.

http://jsfiddle.net/vwqnY/2/
Metoda może trochę chałupnicza, ale zdaje się, że działa. Nie wiem jak sprawi się w praktyce.
Marcel Hans
Cytat
http://jsfiddle.net/vwqnY/2/
Metoda może trochę chałupnicza, ale zdaje się, że działa. Nie wiem jak sprawi się w praktyce.

Dzięki wielkie. Problem jest tylko taki, że ja bym chciał dostosować to do moich potrzeb, a nie za bardzo ogarniam "co tam się dzieje", co oznacza znak $?
!*!
Skrypt oparty jest na jQuery, http://api.jquery.com na tej stronie znajdziesz wszytko. $ to najczęściej odwołanie do elementu.
Marcel Hans
Dzięki, czyli raczej nie przerobię, bo dopiero poznaję javascript, a to już dla bardziej zaawansowanych...
artuross
Wszyscy Ci pisza, ze dasz rade to dasz rade. Po prostu poczytaj dokumentacje jQuery, wiekszosc rzeczy bedziesz w stanie zrobic bez pisania natywnego JS. Najpierw wrzuc na jakis portal przyklad takiej tabeli, my bedziemy pomagac, a Ty bedziesz pisac.
jepek
Cytat(artuross @ 1.04.2013, 20:12:32 ) *
Wszyscy Ci pisza, ze dasz rade to dasz rade. Po prostu poczytaj dokumentacje jQuery, wiekszosc rzeczy bedziesz w stanie zrobic bez pisania natywnego JS. Najpierw wrzuc na jakis portal przyklad takiej tabeli, my bedziemy pomagac, a Ty bedziesz pisac.

I to jest bardzo dobra metoda na naukę!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.