Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polityka pytania zgody o ciasteczka - "zmień ustawienia swojej przeglądarki"
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Sky_walker
Witam,
Aktualnie pracuję w WB - tam cała kwestia pytania użytkownika o zgodę na użycie ciasteczek obowiązuje od długiego czasu. W Polsce weszła dopiero co i zauważyłem coś bardzo ciekawego. Zobaczcie proszę informacje na dwóch, przypadkowych stronach www:

http://www.rp.pl/
Cytat
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

http://www.vectra.pl/cookie
Cytat
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie dostosowując serwis do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdym momencie możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies (w przeglądarce)

^ Podobnych przypadków jeszcze można naliczyć co najmniej kilkadziesiąt.

W związku z tym mam pytania:

1. Od kiedy to prawo pozwala na proste zwalanie ustawień ciasteczek na przeglądarkę? Bez żadnej konfiguracji na stronie. W Anglii coś takiego jest zupełnie niedopuszczalne jeśli ktoś chce być zgodny z literą prawa. Tym czasem tutaj po pierwsze 90% stron (nawet tych największych, typu gazeta.pl) w ogóle nie pyta użytkownika o żadne zgody, a po drugie jak już pytają to często można zobaczyć takie, albo inne buraki (typu: pytanie o zgodę kiedy strona zapisała już 5 ciasteczek).

2. Czy kiedy strona wykorzystuje tylko ciasteczka 3rd party - Google Analytics i Facebook - też musi pytać o zgodę użytkownika?

3. Czy trzeba pytać o zgodę kiedy jedyne ciasteczka zapisywane przez stronę związane są z uruchomieniem pustej sesji (dla weryfikacji, czy użytkownik jest adminem strony, czy nie muszę wklepać session_start() co już sadzi ciasteczka)

ps. nie wiem czy to dobry dział, ale nigdzie mi ten temat nie pasuje - więc w razie czego: uprzejmie proszę adminów o przeniesienie.
Sky_walker
No dobrze, to odpowiedź na punkt 2 brzmi "tak" - a co z resztą?
Tak na marginesie - czytając komentarze pod tym artykułem widzę, że kwestia może być jeszcze bardziej skomplikowana niż tylko w moim przypadku.
ziqzaq
Jak na razie to więcej z tą ustawą krzyku i zamieszania niż pożytku wink.gif
Czytałeś w ogóle artykuł ustawy? Odnośnie pytania nr 1 to chyba chodzi o Art. 173. 2. "Abonent lub użytkownik końcowy może wyrazić zgodę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym przez niego telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym lub konfiguracji usługi."
Ad. 3 to niektóre rzeczy podejdą pewnie pod Art. 173. 3. "Warunków, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się, jeżeli przechowywanie lub uzyskanie dostępu do informacji, o której mowa w ust. 1, jest konieczne do:
1) wykonania transmisji komunikatu za pośrednictwem publicznej sieci telekomunikacyjnej;
2) dostarczania usługi telekomunikacyjnej lub usługi świadczonej drogą elektroniczną, żądanej przez abonenta lub użytkownika końcowego.
"
Chyba w miarę normalna interpretacja tych przepisów jest na mac.gov.pl.
Na wht jest jeszcze fajny wątek.
Sky_walker
A co z art. 174?
Cytat
Jeżeli przepisy ustawy wymagają̨ wyrażenia zgody przez abonenta lub użytkownika końcowego, zgoda ta:
1) nie może być domniemana lub dorozumiana z oświadczenia woli o innej treści;
2) może być wyrażona drogą elektroniczną, pod warunkiem jej utrwalenia i potwierdzenia przez użytkownika;
3) może być wycofana w każdym czasie, w sposób prosty i wolny od opłat.

O ile dobrze to interpretuję - regułka na stronie rp.pl jest sprzeczna z ustawą.
ziqzaq
Wg mnie jest ok bo informują, że korzystają z ciasteczek, i że każdy może sobie je wyłączyć i tym samym zdecydować czy je chce czy nie, plus link do informacji co to są te ciasteczka i jak się je je smile.gif
Co do podanego punktu to odnosi się on do ogółu a Art. 173. 2. dotyczy konkretnej sytuacji. Nie mam pojęcia czy to oznacza, że są sprzeczne czy któryś jest nadrzędny.

Ogólnie ten cały szum wokoło tego przepisu to jakaś masakra normalnie. Ludzie zostawiają tyle poufnych informacji na różnych portalach społecznościowych a tutaj wszyscy rozwodzą się nad tym jak poinformować usera o ciasteczkach. 99% nawet jakby im to wbijać pałką do łba i tak nie zrozumie o co chodzi i kliknie ok.

Jeszcze zapytam o jedno skoro pracujesz w UK. W tym wątku na wht ktoś napisał, że UK poszło po rozum do głowy i zliberalizowało ten przepis? Jak tam wygląda teraz sytuacja w praktyce? Dałbyś radę to pokrótce opisać?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.