Aktualnie pracuję w WB - tam cała kwestia pytania użytkownika o zgodę na użycie ciasteczek obowiązuje od długiego czasu. W Polsce weszła dopiero co i zauważyłem coś bardzo ciekawego. Zobaczcie proszę informacje na dwóch, przypadkowych stronach www:
http://www.rp.pl/
Cytat
Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
http://www.vectra.pl/cookie
Cytat
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie dostosowując serwis do Państwa indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. W każdym momencie możecie Państwo dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies (w przeglądarce)
^ Podobnych przypadków jeszcze można naliczyć co najmniej kilkadziesiąt.
W związku z tym mam pytania:
1. Od kiedy to prawo pozwala na proste zwalanie ustawień ciasteczek na przeglądarkę? Bez żadnej konfiguracji na stronie. W Anglii coś takiego jest zupełnie niedopuszczalne jeśli ktoś chce być zgodny z literą prawa. Tym czasem tutaj po pierwsze 90% stron (nawet tych największych, typu gazeta.pl) w ogóle nie pyta użytkownika o żadne zgody, a po drugie jak już pytają to często można zobaczyć takie, albo inne buraki (typu: pytanie o zgodę kiedy strona zapisała już 5 ciasteczek).
2. Czy kiedy strona wykorzystuje tylko ciasteczka 3rd party - Google Analytics i Facebook - też musi pytać o zgodę użytkownika?
3. Czy trzeba pytać o zgodę kiedy jedyne ciasteczka zapisywane przez stronę związane są z uruchomieniem pustej sesji (dla weryfikacji, czy użytkownik jest adminem strony, czy nie muszę wklepać session_start() co już sadzi ciasteczka)
ps. nie wiem czy to dobry dział, ale nigdzie mi ten temat nie pasuje - więc w razie czego: uprzejmie proszę adminów o przeniesienie.