szczemp
26.03.2013, 10:42:31
Powiedzcie mi czy można jakś przypiąć css do iframa, tak żeby wpływał na wygląd strony pokazywanej w tym iframie.
Mam taką stronę i chcę ją pokazywać w różnych innych serwisach przez iframe. Ta strona ma podstawowo napisany css. Ichciałbym na tych innych serwisach ją wyświetlać, tak żeby zgadzała się z ich layoutami.
np:
Domyślnie strona nie ma tła, jakieś kolory czcionek i rozmiary divów. Teraz jak wstawię ją w iframe na serwisie gdzie css definiuje jakieś tło, czcionki i kolory, to chciałbym, aby ten css (albo inny, ale z tego serwera) działął w tym iframe.
Jeszcze wstawię tą samą stronę do iframa w innym serwisie ze swoją definicją css, to w nim też chcę jego cssa.
Nie wiem czy to ktoś zrozumie, bo tłumaczyć to ja nie umiem:))
_Borys_
26.03.2013, 12:34:03
W większości przypadków możesz odczytać wejścia z innych serwerów poprzez $_SERVER['HTTP_REFERER']. W ten sposób sprawdzasz skąd było wejście i podstawiasz odpowiedni link css w skrypcie, który będzie potem w iframe. Jednak najpierw musisz przygotować odpowiedni css pod dany serwer.
szczemp
26.03.2013, 19:14:11
Ok z tym sobie poradziłem. Teraz mam inną kwestię. Wkładam do tych iframów pliki. Teraz mam dwa pliki które mogę wstawić.
Powiedzmy plik1.html i plik2.html. Oba pliki dołączają ten sam plik ze skryptem jquery. Teraz chcę żeby ten jquery sprawdził do jakiego pliku jest dołączony. Oba pliki html będą w iframach na różnych serwisach. Nie chcę dostać jaka strona (serwis) dołącza plik html tylko jaki plik dołącza js niezależnie od serwisu.
Nie chce mi się mieć dwóch plików z tym samym kodem jquery i dołączać jeden do jednego, a drugi do drugiego.
Ten skrypt jquery ma inaczej modyfikować kilka divów w zależności od tego który plik go dołączy.
edycja
Załatwione:))
wystarczyło przetestować parę możliwości i rozwiązanie się znalazło.