Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: temat pracy dyplomowej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
vinvega
witam,

moze ktos moglby podrzucic jakis fajny pomysl na prace dyplomowa z wykorzystaniem php?
cos wypasionego winksmiley.jpg
mysle i mysle i nic wymyslic nie moge... sadsmiley02.gif
moja specjalnosc: bazy danych i oprogramowanie uzytkowe cool.gif
wassago
powiem krotko: "php-gtk"+php+baza danych
system ktory bylby obslugiwany z lokalnego komputera z wyjsciem na siec i kontaktem z php+baza danych.

teraz kwestia wymyslenia systemu.
Bakus
Mam coś dobrego:
Implementacja sterowników rozproszonych systemów bazodanowych...
Cały bajer jest trudny (dla mnie badzo trudny), ponieważ:
- masz 1 serwer WWW na którym pisane przez Ciebie sterowniki muszą zapisywać informacje do DB
- serwerów DB jest wiele (można skomplikować zakładając, że mogą to być różne systemy bazodanowe - mysql, oracle, pg...)
- sterowniki muszą pilnować, by wszystkie bazy danych miały zawsze te same informacje
- system musi funkcjonować w przypadku, gdy jeden lub więej serwerów DB nie funkcjonuje

Cel pracy: opracowanie automatycznego systemu redundancji danych z wykorzystaniem wielu serwerów...
DeyV
a moze coś bardziej "teoretycznego"
Tj. przygotowanie systemu typu OpenFlow, do zarządzania WorkFlow'em dokumentów i zadań w firmie?
Z tego co wiem, jest tylko jeden niezależny projekto do tego napisany w php (jednak trudny do implementacji - Galaxia) , + parę pseudo rozwiazań wykorzystywanych w niektórych CMS'ach

A temat jest niesamowicie ciekawy - o czym można się przekonać, zaglądając np. do http://www.qpr.com/cgi-bin/qpr7/qpr.exe?QP...ZaAyYONmblGh2NX
i oglądając schematy WorkFlow wygenerowane przez ten program on the fly
vinvega
Dzieki wszystkim za pomysly.

A co myslicie o temacie "Naturalna baza XML (NXD) i system zarzadzania nia napisany w php" ?
DeyV
juz kiedyś ktoś tu zastanawiał się nad sensownością pisania bazy danych w XML, w wyniku czego pojawiła się miażdżąca ilość argumentów na nie.

Jeśli masz ochotę pisać coś, co sie do niczego nie przyda - to jest to temat wymarzony, jednak ja jestem przekonany, że znacznie przyjemniej jest jednak rozwijać projekt który ma jakiś sens istnienia.

Ja np. za swoją system na którym oparłem swoją pracę licencjacką (napisany w php system zarządzania sprzedażą biletów w firmie zajmującej się autobusowym transportem ludzi) zgarnąłem kilka tysięcy zł
Przyznam szczerze, że motywowało mnie to znacznie bardziej, niż sama perspektywa dyplomu.
Sabistik
Cytat(DeyV @ 2004-10-06 22:49:42)
juz kiedyś ktoś tu zastanawiał się nad sensownością pisania bazy danych w XML, w wyniku czego pojawiła się miażdżąca ilość argumentów na nie.

Nie masz moze gdzies tego pod reka? probowalem szukac ale nic nieznalazlem..
chcialbym wlasnie wyperswadowac to mojemu nauczycielowi ktory twierdzi ze bazy banych w xml to bardzo dobre i nowoczesne rozwiazanie.
offtopic.gif
vinvega
problem w tym ze moja praca dyplomowa jest wlasnoscia uczelni i nie moge jej sprzedac. mam niedawno zrobiony system do zarzadzania produkcja i obiegu informacji oparty na php + MySQL ale nie chce zeby sie uczelnia domagala kasy od firmy, dla ktorej go robilem winksmiley.jpg (albo tym bardziej ode mnie)

chyba ze daloby sie dogadac z dyrektorem instytutu...

ale z drugiej strony chcialoby sie zrobic cos nowego winksmiley.jpg
DeyV
Sabistik
Np. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=20091&hl= ale kiedyś temat był omówiony jeszcze dokładniej.
W każdym razie ogólnie panje odwrotny tręd - trzymać jak najwięcej rzeczy w bazie.

XML warto wykorzystywać tak, gdzie konieczne jest pewne i bezpieczne przesyłanie danych między różnymi pc, do przechowywania konfigów i tego typu raczej prostych operacji.
Jednak jak sobie wyobrazić wyszukiwanie danych w plikach tekstowych? albo pisanie kwerend sql? brr..
sannjas
ja zrobiłem dyplom z PostNuke guitar.gif

Pozdro!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.