Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][HTML]od czego zacząć programowanie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jeff.ko
Witam wszystkich! Jestem nowy i w temacie programowania chciałbym być chociaż zielony... Chcę nauczyć się php, ale nie wiem od czego zacząć... Przeglądałem wiele książek, ale wszystkie są dla ludzi, którzy mają jakąś wiedzę na ten temat. Jedne książki odsyłają do innych, a pozostałe do internetu, a on do książek, co zamyka błędne koło. Bardzo proszę o tytuł książki od której można zacząć zabawę z programowaniem.
karolusgt
Witam
Ja osobiście polecam na początek kursy http://eduweb.pl/kategorie/tworzenie-www/php . Wg mnie fajnie poprowadzone, czytelnie, widać omawiany materiał na konkretnych przykładach. Jednak są to wg mnie jedynie podstawy i pewne mechanizmy pracy. Najlepszą metodą nauki jest nauka w praktyce, rozwiązywanie problemów, wymyślanie algorytmów na podstawie własnej wiedzy i doświadczeń. W mojej ocenie mnie książki przekazują wiedzę, dają podstawy, opisują poszczególne podstawowe funkcje, ale co innego przeczytać a co innego doświadczyć działania na konkretnym realnym przykładzie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia i wytrwałości Lkingsmiley.png
jeff.ko
A nie powinno się zaczynać od html albo c/c++ żeby mieć pojęcie o języku, funkcjach itd? Bo podobno później to upraszcza korzystanie z innych języków.
karolusgt
Podstawy, pętle, funkcje... wszystko działa na bardzo podobnej zasadzie, aczkolwiek różnice zawsze są. Jak ktoś ogarnie jeden język to zazwyczaj nie ma większych problemów z nauką pozostałych. Aczkolwiek zaznaczam że nie jestem zawodowym programistą więc ktoś inny może mieć inne zdanie na ten temat. Spotkałem się ze stwierdzeniem że dobrym językiem na początek do nauki jest PASCAL, aczkolwiek jest on już chyba na wymarciu.
Druga kwestia to taka, czego chcemy się uczyć. Czy chcemy robić strony (HTML, CSS, PHP, JavaScript itp) czy tworzyć jakieś oprogramowanie (c/c++, Java). Jeśli chodzi o to drugie to Java w tym momencie jest chyba najbardziej popularna ze względu na masę urządzeń mobilnych, ale to tylko moje zdanie, które nie musi pokrywać się z rzeczywistością.
W skrócie.. jeśli chodzi o tworzenie stron to polecam htlm + css3 na początek.
jeff.ko
Czyli najprościej byłoby zaczynać od html? A możesz polecić mi jakąś książkę dla "zielonych"? czy lepiej zabierać się za jakieś samouczki internetowe?
Azek
Osobiście korzystałem/am z kursu webmaster.helion.pl Jest tam chyba wszystko, co potrzebne do startu. Ma też sporo informacji dla bardziej doświadczonych. I co najważniejsze cały czas na bieżąco z zaleceniami i wzorcami.
PrinceOfPersia
jeśli chodzi o książki, samouczki itp. to patrz na datę ważności. Coś było napisane rok temu, dwa, okej. Ale jak coś jest napisane 5 lat to już bym uważał. A jak zobaczysz stronę o HTML sprzed 10 lat to uciekaj. Tak samo jeśli zobaczysz gdzieś
Kod
<font bgcolor (......) >
<frameset>......

też uciekaj, bo to nie aktualne, teraz się tak nie robi.
także jak zobaczysz, że nazwy tagów są napisane wielkimi literami
<BODY>
to wiedz, że coś się dzieje, i że nie jest to dobra strona.

Także jak zobaczysz, że autorzy podręcznika/kursu proponują rozwiązania na tabelkach:
<table><tr><td></td></tr></table>
to też bym uważał, ale to jeszcze czasem jest do zaakceptowania. Zależy od sytuacji.

PS.
Dobrą metodą chyba jest poszukanie materiałów o HTML5, a nie o samym HTML, bo wtedy masz szansę znaleźć coś nowego.
Wazniak96
Od czego zacząć programowanie? Na pewno od przygotowania sobie środowiska do nauki. Czyli jakiś edytor(pomoże Ci domykać nawiasy, robić odpowiednie wcięcia itp), i co najważniejsze cel. Bez określonego celu możesz po prostu się znudzić całą tą nauką. Tym bardziej, że w niektórych kursach są podane zagadnienia, których tak naprawdę nie będziesz potrzebował przez jakiś czas(oczywiście dobrze wiedzieć, że takie coś istnieje) i mogą Cię zniechęcić ogromem nauki, bądź po prostu narobić Ci głupiej głowy. Najlepiej uczyć się na bieżąco, tego co aktualnie nam potrzeba.

Na swoim przykładzie powiem, że co prawda nie jestem jakimś tam wygórowanym znawcą nie jestem, ale to co mi aktualnie potrzebne umiem, i nie przeczytałem ani jednego kursu php zanim tak naprawdę wiedziałem o co chodzi smile.gif Czasami korzystałem z kodu, którego tak naprawdę nie rozumiałem, aby później prześledzić jego działanie, i zauważyć możliwości jakie dała mi nowa znajomość. Chodzi tutaj o np czytanie dokumentacji podanej funkcji, której nie znamy.

Do tego dochodzą jakieś artykuły, tutoriale na sprecyzowane pojęcia. Po prostu jeżeli czegoś się nie zna, warto chociaż przeczytać co to jest i wiedzieć, że takie coś istnieje i, że w każdej chwili możemy do tego wrócić. tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.