Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie danych poprzez API - Data i Czas
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wotekk
Witam,

Potrzebuje poprzez API swojego sklepu ściągać zamówienia po dacie wysłania "od * do *" częstotliwością co 5 minut i teraz pytanie czy zrobić to poprzez cron'a: Uruchamiam skrypt co 5 minut, podczas wykonywania skryptu pobieram aktualną godzinę i odejmuje od niej 5 minut. Przykład: od 13:55:00 do 14:00:00, od 14:05:00 do 14:10:00, tylko obawiam się ze skrypt uruchomi się o 13:55:10 i może nie pobrać mi zamówienia które znalazło się w "dziurze".
Drugi pomysł to zapisywać godzinę w pliku lub w bazie i wtedy pobierać dane od godziny z pliku do aktualnej.

Mam nadzieje, że ktoś zrozumie o co mi chodzi wink.gif
jaslanin
dlatego jeżeli ma się taką opcję to nie polega się na czasie, w tym przypadku taką masz

zamówienie pewnie ma jakieś swoje id, zapisujesz sobie w jakiejś prostej tabeli key => value albo czymś podobnym ostatnie przetworzone zamówienie w kolejnych cronach przetwarzasz po prostu nowe zamówienia

jeżeli tak się nie da z powodu jakiejś logiki biznesowej, to zapisujesz czas, niemniej jednak będziesz miał wtedy problemy z rozwiązaniem sytuacji brzegowych bo np. coś może dodać się w sekundzie brzegowej czyli 13:55:00, 14:00:00 itd.

co robisz dalej to tak naprawdę zależy, dość sensownymi opcjami są np. flagi czy zamówienie zostało przetworzony, i w każdym cronie wyszukiwanie zgubionych zamówień, przy cronach 5 minut szukanie w tył 5.5 minuty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.