mam, pewnie dla wielu mały, problem o nast naturze.
1. mam listę, w której to jedno z pól jest typu option/select i wygląda następująco:
echo '<select id="StatusOpt'.$res['Nr'].'" name="StatusOpt" width="10" onChange="offerZmStanu(\'StatusOpt'.$res['Nr'].'\', '.$res['Nr'].')">';
2. do tego utworzyłem formularz z polem ukrytym w którym po zmianie wartości ww listy zapisuje się zapytanie mysql i formularz dodaje sie do bazy:
function offerZmStanu(Id, Nr) { var id = Id; var nr = Nr; //alert(id + ' ' + nr); //var id = Id; var state = document.getElementById(id).value; //alert(state); if(state == 'Zrealiz.') state = 'Zrealizowane'; if(state == 'Zabl.') state = 'Zablokowane'; document.getElementById('UpdStat').value = "update tzamowienia set Status = '" + state + "' where offerId = " + nr; // document.getElementById('UpdStat').value = "update toffers set offerStat = 'NAktywny' Where Id = '" + id + "'"; //alert("update toffers set offerStat = 'Aktywny' Where Id = '" + id + "'"); document.getElementById('FOfferStat').submit(); }
Problem jest antury takiej, że update się nie robi, gdyż w poleceniu wysyłanym do bd PHP dorzuca ukosniki przed warością pola Status i zamiast:
UPDATE tzamowienia SET STATUS = 'Otwarte' WHERE offerId = 147
próbuje wykonać:
UPDATE tzamowienia SET STATUS = \'Otwarte\' where offerId = 147
a przynajmniej tak wyświetla
czy jest jakiś sposób żeby to ogarnąć w zaprezentowany powyżej sposób czy muszę przepisać kod i kontrolując zawartość zmiennej formularza ukrytego po submicie z poziomu php zmienić wartość pola w bd?
pozdrawiam
Marcin