Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Diagram EER czy poprawny
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
smatryk
Witam.

Tworzę niewielką bazę danych na zaliczenie i zastanawiam się czy relacje między tabelami są poprawne. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć i wytłumaczyć ewentualne błędy?

Prosta wersja kasy zapomogowo-pożyczkowej, gdzie tabela "skarbonka" trzyma tylko 1 rekord dla 1 pracownika, a tabela "pozyczka" utrzymuje parę pożyczek występujących po sobie, z systemem uzupełniania o raty i składki. Więcej widać na obrazku ;]

Członkowie są osobami uczestniczącymi w programie zapomogowo-poyczkowym, a pracownicy to personel obsługujący program, którzy niekoniecznie są członkami, stąd luźna tabela.

Dom_rata i dom_skladka to wartości domyślne dla danego członka, gdzie w przyszłości jak będę pisał skrypt w PHP móc się do nich odwołać.

Pozdrawiam.
Lion
Kilka pytań które może nasuną Ci co by można było zmienić, jak rozbudować ten schemat:

Czy ze skarbonki będzie można wypłacać?
Czy jest sens dokładać kolumnę "Uzbierana_Kwota" skoro można zsumować kwoty składek? Podobnie ze spłaconą kwotą w pożyczce.
Może warto by było zaznaczać przy operacjach takich jak wpłata do skarbonki, spłata raty który z pracowników ją przyjął?
bpskiba
nie podoba mi się ten schemat (z natury jestem marudny tongue.gif )
1 Należy dążyć do złączeń naturalnych - czyli pole klucza obcego najlepiej aby miało identyczną nazwą w każdej tabeli. Twoja konotacja z nazwą tabeli jest chybiona
2 Wszystkie pola kluczy bez znaków (UNSIGNED BIGINT) + autoincrement
3 Schemat też mi się nie widzi tongue.gif
- jeżeli na jednej wpłacie umieści dwie raty będziesz musiał kombinować

po mojemu tabele
- członkowie
- zobowiązania (kredyt, składka)
- raty (składki są również formą zobowiązania na równi ze spłatą kredytów)
- wpłaty

oczywiście to tylko moje poglądy
smatryk
Ze skarbonki można wypłacić tylko wtedy, kiedy pracownik zrezygnuje z uczestnictwa w kasie zapomogowo-pożyczkowej, więc prostym działaniem się wyzeruje skarbonkę.

Co do pożyczek, pracownik może mieć tylko jedną trwającą pożyczkę, którą będą obniżać raty aż do 0, wtedy dopiero będzie mógł brać następną.

Co do nazw kluczy obcych w tabelach, to pozostawiłem to co mi program czysto zasugerował [MySQL Workbench].

Zdaję sobie sprawę iż troszkę przekombinowałem, dlatego dopytuje się co ewentualnie uczynić aby to było nadzwyczaj proste ;]

Kwestia jest taka, ażeby pracownik mógł dodać członka, który z automatu co miesiąc musi dawać ustaloną przy wstąpieniu składkę na skarbonkę (gdzie uzbiera mu się zaoszczędzona suma, wypłacana dopiero przy rezygnacji z kasy), pracownik ten będzie mógł korzystać z jednej pożyczki na raz, do momentu jej spłaty (rata również jest domyślnie ustalona przy wstąpieniu), no i końcowym etapem jest też możliwość wydrukowania raportu typu: ile mam już uzbierane? ile mam jeszcze do spłaty?

W chwili obecnej mam stworzony system logowania oparty na sesjach, oraz dodawanie pracowników/administratorów.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.