Witam.
Mam problem dotyczący aktualizacji mojej bazy danych na podstawie danych z tabeli. Jest taka sytuacja. Mam tablice "$tab" w takiej formie (0=><b>4</b>, 1=><b>3</b>, 2=><b>5</b>).). Mam na podstawie tej tablicy zmienić zawartość tabeli w bazie, która wygląda tak:
| id | przed | oc |
===========
| 1 | 2 | 23|
| 1 | 4 | 1 |
| 1 | 3 | 5 |
| 2 | 2 | 24|
| 2 | 4 | 1 |
| 2 | 3 | 5 |
| 3 | 2 | 3 |
| 3 | 4 | 4|
....itd.
Wartości z kolumny "oc" nie grają roli, są one przykładowe.
Wartości z tablicy odpowiadają wartościom wiersza "przed" z tabeli.
Mam zrobić coś takiego: jeśli dana wartość z tablicy jest w kolumnie "przed" z tabeli to nic nie rób, jeśli wartość z tablicy nie znajduje się w kolumnie "przed" to ją dodaj (razem z odpowiednią wartością "id" i "oc") i najtrudniejsze: jeśli wartość "przed" z tabeli nie ma w tablicy to usuń wiersz zawierający tą wartość. Oczywiście wszystko to dla poszczególnych wartości "id", czyli dla każdego "id" osobno ("id" to np. numer użytkownika).
Z przedstawionej wyżej sytuacji mamy zrobić coś takiego: w/g tablicy, wartości 4 i 3 są, w kolumnie "przed", więc nic nie robimy, natomiast 5 nie ma, więc trzeba dodać wiersze w takiej formie:
| 1 | 5 | 2 |,
| 2 | 5 | 2 |,
| 3 | 5 | 2 |
I trzecia sprawa, w tablicy nie ma wartości 2, która znajduje się w kolumnie "przed", więc trzeba usunąć ten wiersz. Wypadkowa tabela powinna wyglądać np. tak:
| 1 | 5 | 2 |
| 1 | 4 | 1 |
| 1 | 3 | 5 |
| 2 | 5 | 2 |
| 2 | 4 | 1 |
| 2 | 3 | 5 |
| 3 | 5 | 2 |
| 3 | 4 | 4|
...
Męczę się dziś już cały dzień nad zbudowaniem skryptu, który to wykona. Jeśli komuś znajomy jest ten problem, to proszę o jakieś wskazówki jak to zrobić.
Dzięki za przeczytanie tak długiego postu i ewentualną pomoc.
Pozdrawiam.