Cytat(nospor @ 16.04.2013, 12:58:27 )

1) Od kiedy czas to char?
2) Od kiedy wysokosc/szerokosc to char?
3) Jak ty haslo przechowujesz, ze jest to pole 80cio znakowe?
4) Czy wiesz jaka jest różnica między char a varchar i kiedy się stosuje jedno a drugie? Bo z tabeli wynika ze nie wiesz
I ogólnie byloby miło jakbyś dał opis słowny do tego, bo niby skad mamy wiedziec czy diagram odpowiada temu co miało być zrobione....
A na przyszłość nie zakładaj dwóch takich samych tematów w dwóch różnych działach bo za to są "nagrody"
1) a czemu niemoże być char?
2) wysokość szerokość i długość mam w php zablokowane do zakresu od 1000 do 4000, wiec dałem 4 znakowego chara
3) to tutaj zrobie varchar
4) trochę faktycznie głupio to zrobiłem
TABELA pw_users:tabela przechowuje userów z loginem, haslem oraz uprawnieniami, uprawnienia to 1 lub 2 lub 3 lub 4
TABELA pw_zadaniatu zapisują się elementy utworzone przez usera 1 , w pewnym formularzu user 1 wpisuje dlugosc, szerokosc, wysokosc oraz klika czy czy ma być tam forma (checkboxem 0/1) i czy ma być rama (również checkbox 0/1), nazwa wymiar generuje się automatycznie jako PW dlugosc*wysokosc/100, wykonane to pole również 0/1 po wykonaniu wszystkich prac przez userów 2 3 i 4 pole zmenia się na 1 i user 1 może usunąć całą maszynę razem z elementami z pw_rzeczy.
TABELA pw_rzeczyprzy utorzeniu maszyny przez usera 1 automatycznie poprzez insert into są wrzucane do tej tabeli elementy z których zbudowana jest maszyna, np pobierz długosc dodaj do niej 850 i wrzuc jako dany rekord.....
więc po kolei:
id - id elementu
blokada - czy dana rzecz może zostać wykonana 0/1
nazwa_rzeczy - Nazwa Rzeczy wpisywana automatycznie (np element dolny)
element_gl - Nazwa grupy do której należy element, bo element należy do grrupy a grupy składają się na maszynę, grupy tworzą się w ostatniej tabeli pw_stale
rodzaj - obliczenia
Wymiar - obliczenia
zadanie_id - to jest pole które mówi do której maszyny należy dany element
kto - który user jako pierwszy wykonuje element (2 lub 3) dlaczego nie 4 napiszę dalej.
do_kogo - do kogo ma potem iść dany elemnt (np 4 będzie oznaczać że element od usera 2 wyląduje z pominięciem usera 3 u usera 4)
ile - ilość tych samych elementów (obliczenia)
ile_wykonano - ile wykonał tych elementów
wykonane - czy dana rzecz została wykonana (0 nie , 1 tak)
czas_wykonania1 - Data kiedy Typ pracownika 1 wykonał
czas_wykonania2 - data kiedy Typ pracownika 2 wykonał
użyte - to jest dość skompikowane, jeśli element wykona ostatni user nielicząc 4 (czyli jeśli w do_kogo mam 4 to po kliknięciu 2, a jeśli mam w do_kogo 3 to po kliknięciuu usera 3), to wtedy pole wykonane zmienia wartość na 1, skryt php ma wbite ile elmentów składa się na grupę (np zawsze od rekordu 30 do 35) i przeszukuje baze licząc dane rekordy w kolejności i sprawdzając czy wszystkie zostały wykonanem jeśli zostały wykonane wszystkie elementy z danej grupy to wtedy tworzy się grupa w ostatniej tabeli , a tu odznacza że te rekordy zostały przeszukane i daje im parametr 1, tak by nie zostały ponownie użyte.
dane_rysowania - obliczenia
Czyli w skócie: user 1 tworzy urządzenie, wywołuje to zapełnienie wsystkich obliczeniń, nazw itd, element wykonuje user 2 , potem elment idziej do usera 3 lub 4. jeśli idzie do 3 to klika on i idzie do usera 4, jeśli nie wykonuje user 3 to idzie bezpośrednio do 4, przeklikanie odpowiedniej ilości elementów tworzy grupę w tabeli pw_stale.
TABELA pw_stale
id - id grupy
nazwa_elementu - nazwa danej grupy
id_zadania - połączenie z tabelą pw_zadania (tzn do której maszyny należy dana grupa) (tu mam złą relacje)
czas_wykonania - czas wykoania grupy elementu przez usera 4
wykonane - jeśli wykonają się wszystkie grupy danej maszyny to user 1 ma możliwość usunięcia maszyny razem ze wszystkimi jej elementami.
czy warto używać dla pola w któreym mamy wartości 0 i 1 typu danych bit? czy już lepiej sobie to odpuścić i dać int?