Witam,
Mam tabele z wynikami w ktorej jedna z kolumn jest user_id ktora przyporzadkowuje dane wyniki do konkretnych userow. Do tej pory wyniki wysylane byly przez formularz ktory wymuszal podanie ID Usera ktorego wynik wysylamy. W zwiazku z pewnymi zmianami w szczegoly moze wchodzic nie bede chcialbym dac mozliwosc wysylania wynikow takze przez podawania nazwy uzytkownika czyli user_name (zamiast user_id). W tym celu stworzylem w tabeli druga kolumne o nazwie user_name2 (przy user_name wystepowal ambigious bo na stronie mialem zapytania wyswietlajace wlasnie user_name odwolujac sie do tabeli USERS) i do tej tabeli zaczely byc wysylane wyniki. I teraz w zwiazku z tym ze na stronie mam zapytania w stylu pobierz user_id i wyswietl jako user_name korzystajac z tabeli USERS chcialbym stworzyc dodatkowe zapytanie ktore automatycznie w przypadku wyslania user_name zamiast user_id sprawdzaloby jakie ID ma ten user i wstawialo do bazy danych. Probowalem sam kombinowac ale ciagle wychodza mi jakies bledy. Np juz przy probie pobrania tego user_id mam konflikt nazw i nie potrafie sobie z tym poradzic. Dacie jakies rady?
$result = dbquery("SELECT user_id FROM wyniki LEFT JOIN users ON wyniki.user_name2=users.user_name WHERE wynik_id=4876");
wynik_id dalem tylko aby miec pewnosc ze przy tym wyniku jest taka sytuacja gdzie trzeba wstawic user_id docelowo warunek bedzie inaczej skonstruowany
Chodzi mi o to jak ma wygladac zapytanie ktore pobieraloby USER_ID z bazy USERS i wklejalo do kolumny USER_ID w tabeli WYNIKI dla takich samych nazw userowo czyli USER_NAME w bazie USERS i USER_NAME2 w bazie WYNIKI.