mam problem. Chciałbym do db dodać dane tylko problem polega na tym, że mam formularz składający się z dwóch pól "treść" i "link". Za każdym razem pole "treść" jest wymagane natomiast "link" jest opcjonalny. I nie wiem jak dodać dane z formularza do bazy.
Tak wygląda formularz:
<?php require_once('./silnik.php'); $mikro = new BazaDanych; $mikro->mikro_add($data, $_POST['tresc']); } ?> <html> <head> </head> <body> <form method="post" action=""> <textarea name="tresc"></textarea><br /> <input name="link" type="text" /><br /> <input type="submit" name="dodaj"> </form> </body> </html>
Natomiast tak metoda wrzucająca dane do db:
public function mikro_add($data, $tresc) { // struktura bazy - id wpisu, data wpisu, tresc wpisu, opcjonalny link $insert = $this->db->prepare('INSERT INTO `site`(`data_wpisu`, `tresc`) VALUES(:data, :tresc)'); $insert->bindValue(':data', $data, PDO::PARAM_INT); $insert->bindValue(':tresc', $tresc, PDO::PARAM_INT); //$insert->bindValue(':link', $link, PDO::PARAM_INT); $insert->execute(); }
Problem pojawia się, że raz będę przekazywał 3 argumenty do metody a innym razem 2 i tutaj się rodzi pytanie czy muszę tworzyć osobne metody czy jest możliwość (prosta

PS. W przykładzie są podane dwa argumenty bo tak działa, natomiast nie wiem jak to zrobić jeżeli ilość do końca nie będzie znana (dwa albo trzy).