Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System CMS połączony z phpBB
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kwiateek
Aktualnie pracuję nad rozbudowanym systemem CMS w którym początkowo chce zaprogramować podstawowe moduły takie jak ankiety, newsy, artykuły, użytkownicy, komentarze, wyszukiwarke. Cały system będzie oparty na systemie templatów Smarty. Chce żeby engine systemu był skonsolidowany z systemem użytkowników phpBB i to nie jest problemem. Jednak mam pewne wątpliwości do co systemu komentarzy bo zazwyczaj jak coś robię to staram się znależć jak najsensowniejsze rozwiązania. I tak w przypadku komentarzy pojawiło mi się pytanie czy nie lepiej by było, żeby każdy komentarz do jakiegoś newsa lądował automatycznie na forum w odpowiednim dziale i temacie np.: Na forum znajduje się dział Nowości który służy wyłącznie do dysukcji na temat doniesień ze świata internetu etc. oraz publikacji newsowych które zostały opublikwane w serwisie. Po publikacje newsa w serwisie temat na forum się nie tworzy. Temat na forum się dopiero stworzy w przypadku dodania pierwszego komentarza do newsa.
Czy takie rozwiązanie ma sens? - Łączenie systemu komentarzy z forum. Będzie to mniej uciążliwe dla użytkowników którzy lubią przebywać i korzystać wyłącznie z forum dyskusyjnego. A użytkownicy którzy z forum nie korzystają mają swoje komentarze w trochę uproszczonej postaci. Chciałbym uzyskać od Was odpowiedzi z uzasadnieniem dlaczego Tak lub Nie.
DeyV
Uważam, że sam pomysł jest dobry. W każdym razie sprawdza się w praktyce. Napisałem kiedyś tego typu system, choć przy wykorzystaniu innego forum (dla serwisu www.eminemclub.com i się sprawdził :wink: ) Rzeczywiście ułatwiło to korzystanie z newsów użytkownikom, ułatwiło to również wprowadzanie newsów.
Stąd zastanawiam się, czy jest sens komplikować sprawę. Po co ten mechanizm, który powodowałby pojawienie się tamtu dopiero po dodaniu komentarza? Ja zrobiłem to w ten sposób, że powstało osobne forum, gdzie tematy mogli dodawać tylko nwesmani, natomiast komentarze - wszyscy, zarówno od strony forum jak i strony z newsami.
Druga sprawa, to komplkacja tego zadania. W przypadku uzytego przezemnie forum xmb 1.1 (akcja działa się z rok temu) nie było problemu z dodawaniem newsów. Jednak konstrukcja forumBB jest już dużo bardzej złożona, i w jego przypadku napisanie skryptu do dodawania komantarzy na 'lewo' nie jest zabawą na kilka godzin. Niestety...
kwiateek
Chcialbym jeszcze (jesli to mozliwe) uslyszec wiecej opini bo wlasnie rozpoczynam prace nad tym i do konca nie jestem przekonany smile.gif
eldad
Cytat
Czy takie rozwiązanie ma sens? - Łączenie systemu komentarzy z forum. Będzie to mniej uciążliwe dla użytkowników którzy lubią przebywać i korzystać wyłącznie z forum dyskusyjnego. A użytkownicy którzy z forum nie korzystają mają swoje komentarze w trochę uproszczonej postaci. Chciałbym uzyskać od Was odpowiedzi z uzasadnieniem dlaczego Tak lub Nie.

Tak:

- większa redundancja danych (co też ważne przy indeksacji przez wyszukiwarki), większe prawdopodobieństwo że user trafi na ciekawy tekst
- artykuł często może sprowokować ciekawszą dyskusję

Nie:

- nie zawsze można dobrze dopasować temat artykułu (i co za tym idzie, komentarzy do niego) do odpowiedniego forum
- dyskusje pod artykułami różnią się od dyskusji na forum (poziomem, merytorycznością itd. itp. - vide komentarze na portalach)
- może to wnerwiać że nagle na forum pojawia się wątek ni stąd ni zowąd, w którym żeby podyskutować trzeba przeczytać artykuł (a nie każdemu się chce)
- istnieje niebezpieczeństwo rozrośnięcia się dyskusji w wątku komentującym (bo przecież jak będzie na forum, to wszyscy mogą się wypowiadać, nieprawdaż?) i wtedy może się okazać że będzie 10% artykułu i 90% komentarzy (o wielkości strony nie wspominając)

Reasumując: system tak, ale z możliwością:
- skierowania komentarzy z dowolnego artykułu do dowolnego forum
- wyłączenia publikowania komentarzy do jakiegoś artykułu na forum
- koniecznie odnośnik do artykułu w wątku komentarzy na forum, najlepiej w każdym poście (dla tych co trafią na ten post z wyszukiwarki)
- ograniczenie ilości wyświetlanych komentarzy pod artykułem (np. 3 pierwsze z treścią, następnych 5 z częścią treści i jeszcze z 10 linków)

to tyle na szybko, pod koniec pracowitego dnia

btw, sam jestem zainteresowany takim systemem dla swojego sajtu (w sigu), może powspółpracujemy?

regards,

eldad
Seth
Kwiatek: moze przylaczyl bys sie do tworzenia CMSa na php.pl i przedstawil swoje zalozenia.
mateuszkrzeszowiec
Odwiedź www.flashzone.pl i zobacz jak tam to jest zrobione. Wg. mnie mierwsza klasa. smile.gif
Karenin
Ja tez mam zamiar napisac CMSa opartego na phpbb. Ale mam jedno pytanie: jak powstanie phpbb 2.0.5 albo 2.0.6 i w nim bedzie inny uklad tabel itp. To bede musial przerabiac calego mojego CMSa. No i polowa hackow pewnie przestanie dzialac. Czy moze sie myle i po zrobieniu upgradu do najnowszej ver. wszystko bedzie dzialac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.