Sytuacja jest następująca - chciałbym zrobić sensowny system który będzie wyświetlał produkt( jego opis) z bazy MySQL, lub/i z pliku. Chciałbym aby system był w miarę możliwości wydajny i w przyszłości było łatwo do niego napisać moduł administratorski. Wszystko wydało mi się w miarę proste i logiczne, do czasu kiedy doszło do mnie ile musiałbym dać kolumn w tabeli.
Zakładając że przykładowy produkt to komputer, to na sam opis podzespołów zeszło by około 10 kolumn, a do tego cena, numer fabryczny itd. Więc liczę około 15 kolumn, do tego opisy i już jest koło 20 kolumn. Myślałem wcześniej że do jednej tabeli jeszcze wcisnę linki do grafik, ale teraz myślę że tabela nie zamkła by się nawet w 30 kolumnach.
Nigdy jeszcze nie prowadziłem strony na której generowany jest duży ruch, ale myślę że wydajność takiej ogromnej 30 kolumnowej tabeli nie będzie duża.
Dlatego proszę o radę - w którą stronę iść? Rozbić tabele produkty na 3 - produkty_baza ( w ktorych będą kody produktu, ceny, dostępność, opisy całości ) produkty_opis ( np wykaz poszczególnych podzespołow ) i tabele produkty_grafika, czy moze iść w drugą strone zrobić jedną tabele_baza która będzie zawierała dodatkowo kolumny w których będzie link do pliku xml/php w którym będzie a) opis podzepołow

Co wtedy gdy opis będzie większy niż maksymalna długość rekordu? Co gdy przykładowy produkt będzie miał np dwa dyski twarde, jak uwzględnić taką hipotetyczną opcje?
Pozdrawiam
grexlort