Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pobieranie danych z tabeli poprzez id.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
thesuns
Bry,
Mam tabelę (na stronie) 3x2. I mam tam system wprowadzania danych, tylko że te dane będą się wyświetlać w okienku tej tabeli. Zrobiłem więc tak że funkcję wprowadzającą dane do tabeli podwoiłem. Tylko że w tej 2 ma dawać przed ostatni wiersz z bazy.
Praktyka:
OKNO 1 | OKNO 2 | OKNO 3
OKNO 4 | OKNO 4 | OKNO 6
W oknie 1 są dane z ostatniego wiersza (według id) z mysql, w 2 oknie ma być przed ostatnie (czyli te dane który są przed tymi z okna 2), w oknie 3 przed przed ostatnie (czyli te dane które są przed tymi z okna 3) itd.
Zrobiłem tak :
  1. $m1 = mysql_query("SELECT id FROM `mecze` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1");
  2. $m2 = $m1 - 1;
  3. $pobierz = mysql_query("SELECT * from `mecze` WHERE id=' ".$m2."', $ile");
  4.  
  5. while($news = mysql_fetch_array($pobierz))
  6. {
  7. include("wyglad_news.php");
  8. }

Tylko to nie działa ;/ Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ....
_Borys_
  1. $m1 = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT id FROM `mecze` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1"));
  2. $m2 = $m1['id'] - 1;

Poza tym po co tyle razy includujesz ? Includuj przed pętlą albo na początku skryptu.
$ile też źle w zapytaniu.
thesuns
  1. $m1 = mysql_fetch_assoc(mysql_query("SELECT id FROM `mecze` ORDER BY `id` DESC LIMIT 1"));
  2. $m2 = $m1['id'] - 1;
  3. $pobierz = mysql_query("SELECT * from `mecze` WHERE id=' ".$m2."', $ile");
  4.  
  5. #pętla 25 linia pod tym
  6. while($news = mysql_fetch_array($pobierz))
  7. {
  8. include("wyglad_news.php");
  9. }

Tak ?

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /pokaz_news2.php on line 25

@Edit

2. $m2 = $m1['id'] - 1;
  3. $pobierz = mysql_query("SELECT * from `mecze` WHERE id=' ".$m2."', '".$ile."'");
  4.  
  5. #pętla
  6. while($news = mysql_fetch_array($pobierz))
  7. {
  8. include("wyglad_news.php");
  9. }

Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource on 25 line

@Edit2
$ile to było do ustawień ile wierszy z danych ma się wyświetlać.
_Borys_
A to $ile to co to ?
albo WHERE id=' ".$m2."' AND cos = $ile...
albo nie wiem.
thesuns
To jest przerobiony z systemu news.
to $ile to było ile newsów ma się wyświetlać i było to pobierane z ustawień. Tutaj musi być jeden bo tylko 1 mecz się pokazuje.
_Borys_
No to
WHERE id=' ".$m2."' LIMIT 1
albo bez limitu skoro jest konkretne jedno id
$pobierz = mysql_query("SELECT * from `mecze` WHERE id='".$m2."'");
thesuns
DZIAAAŁAAAA... DZIĘKI
  2. $m2 = $m1['id'] - 1;
  3. $pobierz = mysql_query("SELECT * from `mecze` WHERE id=' ".$m2."' LIMIT 1");
  4.  
  5. while($news = mysql_fetch_array($pobierz))
  6. {
  7. include("wyglad_news.php");
  8. }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.