Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: klika count
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Czarnobyl91
Mam taki oto kod:

1. [/sql]SELECT `wykladowcy`.`id-wykladowcy` , `wykladowcy`.`nazwisko` , `wykladowcy`.`imie` , count( `egzaminy`.`nr-egz` )
  2. FROM `wykladowcy`
  3. LEFT JOIN `egzaminy` ON `wykladowcy`.`id-wykladowcy` = `egzaminy`.`id-wykladowca`
  4. GROUP BY `egzaminy`.`id-wykladowca`[sql]

Ogólnie chodzi oto że są egzaminy i miałem zliczyć ile egzaminow przeprowadzil wykładowca. Ale każdy egzamin ma jeszcze kolumne `egzaminy`.`zdal` ktora ma wartość 1 jeżeli egzamin był pozytywny o 0 jeżeli negatywny. Chciałbym w SELECT obok tej kolumny co zlicza ilość egzaminow dać jeszcze jednego counta zeby zliczało mi egzaminy które zakończyły się pozytywnie (tak żeby obok siebie była ilość wszystkich egzaminów poszczególnych wykładowców a zaraz obok ilość tych które zakończyły się powodzeniem) ale mam problem jak napisać warunek żeby w tej jednej kolumnie obowiązywał a w drugiej nie
mmmmmmm
  1. SELECT `wykladowcy`.`id-wykladowcy` , `wykladowcy`.`nazwisko` , `wykladowcy`.`imie` , count( `egzaminy`.`nr-egz` ), sum(`egzaminy`.`zdal`)
  2. FROM `wykladowcy`
  3. LEFT JOIN `egzaminy` ON `wykladowcy`.`id-wykladowcy` = `egzaminy`.`id-wykladowca`
  4. GROUP BY 1,2,3

Naprawdę masz myślniki w nazwach kolumn??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.