plik index.php
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { loadConversation(); function loadConversation() { $('.load-conversations').html(data); }); refresh(); function refresh() { setInterval(function() { loadConversation(); }, 4000); } }); </script> <div class="load-conversations"></div>
i drugi wczytywany plik przez jquery - conversations.php (mam mod_rewrite dlatego samo conversations) ktory wyswietla wyniki i je stroniccuje, numer podstrony to zmienna $s
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { $(".link-next").click(function() { return false; }); $(".link-prev").click(function() { return false; }); }); </script> $count=mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM conversation WHERE idUser='$idUser'")); $count=$count[0]; $countSite=1; pagination($count,$countSite,$s); //calculate pagination //query $query=mysql_query("SELECT * FROM conversation WHERE idUser='$idUser' ORDER BY time DESC LIMIT ".START.",".DEFINE_COUNT_PAGINATION.""); if(mysql_num_rows($query)>1) { while($list=mysql_fetch_array($query)) { //result } } //pagination if(DEFINE_PAGES_PAGINATION>1) { ?> <div class="pagination-window clear"> <?php //back if($s>1) { ?> <a class="link-prev" href="#" title="Wstecz">Wstecz</a> <?php } ?> <?php //next if($s<DEFINE_PAGES_PAGINATION) { ?> <a class="link-next" href="#" title="Dalej">Dalej</a> <?php } ?> </div> <?php }
Od razu powiem ze wszystko dziala (wczytuje wyniki i stronnicuje) jednak pojawia sie problem przy automatycznym odswiezaniu funkcja refresh(). Oczywiscie odswieza ale np. gdy jestem na podstronie 3 i w tym momencie sie odswiezy to wraca do 1 podstrony a ma zostac na 3. Problemem jest zmienna $s ktora jest w drugim pliku a nie mam pojecia jak ja odczytac w pliku pierwszym.
Probowalem to rozwiazac za pomoca sesji (numer strony zapisywalem do sesji w tym drugim pliku) jednak to nie dziala bo sesji odrazu w pierwszym pliku nie czyta.
Probowalem tez dac funkce refresh() do drugiego pliku ale wtedy odswiezanie calkiem sie chrzani.
Teraz pytanie, jak rozwiazac ten problem? a moze to sie robi zupelnie inaczej? siedze nad tym i siedze ale juz nic mi nie przychodzi do glowy. Jesli ktos czegos nie rozumie to pytajcie i dzieki za odpowiedzi.