Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Funkcja mail() i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-Początkujący-
Mam problem z wysłaniem maila z polskimi znakami (chodzi o treść wiadomości).

Więc mam pytanie. W jakim formacie kodować plik php i jakie nagłówki wysyłać, aby mail miał forme html + posiadał pl znaki?
sajegib
  1. $headers = 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n";
  2. $headers .= 'Content-type: text/html; charset=utf-8' . "\r\n";

wszystko jest w manualu php smile.gif
-Początkujący-
No niestety, próbowałem z tym, kodowanie w pliku tez utf-8 (bez bom tez probowalem) i nie działa.

Sprawa wygląda tak, że pisze sobie skrypty na localhoscie no i potrzebuje wysłać maila. Więc pobrałem sobie program Papercut, który "przechwytuje" maile wysyłane przez skrypt.

Maile dochodzą, php je wysyła bez błędu, ale niestety bez polskich znaków wink.gif Może to wina tego programu? Nie wiem.. Wszystkie nagłówki dochodzą, bo można jest przejrzeć w tym programie.

Może ktoś ma pomysł jak mogę testować maile na localhoscie w podobny sposób, jak robi to ten program lub rozwiązać problem z tym kodowaniem?
ber32
Witam. Postaw serwer na localhost link jak spawn
-Początkujący-
A coś dla WebServa? Bo tutaj jest dla użytkowników xamppa, który ma w pakiecie serwer Mercury.

Zainstalowałem ten serwer osobno, ale co dalej? Jak z konfiguracją? Bo chyba się troszke różni.
ber32
google nie gryzie
-Początkujący-
Szukałem i nic nie znalazłem, dlatego napisałem.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.