Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Optymalizacja i dobre nawyki
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
deha21
Potrzebuję zoptymalizować zapytania MySQL na swojej stronie. Od pewnego czasu, jako że popularność strony mocno wzrosła, serwer już nie daje rady i prawie codziennie przychodzi mi na maila powiadomienie o przekroczeniu limitu obciążenia MySQL - ponad 1800s/osobę. Administrator serwera poprosił o optymalizację skryptów. W MySQL-u tak mocno nie siedzę i nie za bardzo wiem jakie są dobre praktyki, które pomogą zoptymalizować działanie skryptów.

To co do tej pory udało mi się zrobić to:
- Nieco ograniczyć ilość zapytań
- Zmienić mysql_fetch_array na assoc (nie wiem czy to pomoże w optymalizacji)
- Zmienić mysql_num_rows na zapytanie z SELECT COUNT(*)

Co jeszcze mogę zrobić żeby odciążyć nieco MySQL-a? Linki do stron, artykułów o tej tematyce mile widziane. Sam nie znalazłem, tego czego szukałem.
gothye
Poczytaj o INDEX'ach w Mysql oraz zacznij korzystać z EXPLAIN W zapytaniach SQL
Sephirus
Cytat
- Zmienić mysql_fetch_array na assoc (nie wiem czy to pomoże w optymalizacji)
- Zmienić mysql_num_rows na zapytanie z SELECT COUNT(*)

co do pierwszego popieram w pełni - co do drugiego nie do końca. Jeśli wykonujesz jakiś SELECT i używasz danych z niego pobranych to lepiej jest użyć mysql_num_rows niż stosować drugie zapytanie. Pomyśl o tym.

Zlinczują mnie za to ale masz tu link do mojego wpisu - to instrukcje w pigułce co do MySQL - nie da Ci to wszystkich odpowiedzi ale będziesz miał punkt zaczepienia wink.gif

HTH wink.gif
mmmmmmm
1. INDEXY
2. stronicowanie (paginacja) danych
3. nie używanie *
4. mysql_slow.log
dżozef
- używaj PDO
- do zliczania:
  1. $sql = "SELECT count(id) FROM `table` WHERE foo = bar";
  2. $result = $con->prepare($sql);
  3. $result->execute();
  4. $number_of_rows = $result->fetchColumn();

- nie używaj *
deha21
Cytat(dżozef @ 17.06.2013, 09:50:02 ) *
- używaj PDO
- do zliczania:
  1. $sql = "SELECT count(id) FROM `table` WHERE foo = bar";
  2. $result = $con->prepare($sql);
  3. $result->execute();
  4. $number_of_rows = $result->fetchColumn();

- nie używaj *

1. PDO jest szybsze? Mogę użyć zwyczajnie "SELECT COUNT(id) as SUMA FROM table WHERE pole='jakieś tam'"
2. Jeśli chodzi o INDEXy to stosuję PRIMARY przy ID. Potem w wolnej chwili doczytam o reszcie INDEXów.
3. O co chodzi ze paginacją danych? Paginację to ja stosuję ale przy listowaniu np. wpisów smile.gif Chodzi mi o np. LIMIT 5,10
4. Jeśli chodzi o mysql_slow.log to niestety nie mam do niego dostępu (zwyczajny hosting). Chyba, że jest jakiś sposób na wyciągnięcie tego pliku? (administrator niestety nie chce przesłać)

Jeszcze mam jedno pytanie. Lepszym (szybszym?) rozwiązaniem jest:
  1. mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE pole='$zmienna' ");
czy
  1. mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE pole='".$zmienna."' ");
erix
Cytat
1. PDO jest szybsze? Mogę użyć zwyczajnie "SELECT COUNT(id) as SUMA FROM table WHERE pole='jakieś tam'"

Ogólnie, to zależy - jeśli korzystasz z prepared statements, to w przypadku np. insertów w pętli różnica jest spora, bo można wykorzystać mapowanie pamięci.

Cytat
2. Jeśli chodzi o INDEXy to stosuję PRIMARY przy ID. Potem w wolnej chwili doczytam o reszcie INDEXów.

ohmy.gif I dziwisz się, że wolno chodzi? ohmy.gif

Cytat
4. Jeśli chodzi o mysql_slow.log to niestety nie mam do niego dostępu (zwyczajny hosting). Chyba, że jest jakiś sposób na wyciągnięcie tego pliku? (administrator niestety nie chce przesłać)

Postaw sobie lokalną kopię i użyj EXPLAIN wobec wszystkich zapytań.

Cytat
Jeszcze mam jedno pytanie. Lepszym (szybszym?) rozwiązaniem jest:

To jest kosmetyczna optymalizacja, na poziomie parsera.
deha21
erix, co postawić przy ID? PRIMARY według mnie (tongue.gif) wydaje się sensowy, a i czas wykonywania go przez MySQL jest krótki.

Poczytałem o INDEX'ach i co nieco wiem. Większośc materiałów jednak nie tłumaczy do końca jaki index gdzie i jak stosować (albo po prostu ja jestem taki tępy)...

Powiedzmy, że na stronie wyświetlam np. 20 rekordów które sortuje po polu POZYCJA. Wtedy do pola POZYCJA dodaję INDEX, tak? Użyłem EXPLAIN i rzeczywiście pokazuje, że po nadaniu INDEX'u szuka tylko w 20 rekordach a nie w ponad 4000, które mam. Tak więc przy nadawaniu INDEX'ów kierować się po prostu czasem wykonywania zapytania i liczbą przeszukiwanych rekordów? Hmm to wydaje się proste wink.gif

EDIT: Coś dziwnego mi się stało. Na lokalnym serwerze po dodaniu INDEX'u w pewnym zapytaniu, w EXPLAIN wyskakuje mi ROWS=3 - czyli dobrze. Natomiast na właściwym serwerze dalej ROWS=600. Mimo, że jest to dokładna kopia bazy.
erix
Cytat
erix, co postawić przy ID? PRIMARY według mnie

Miałem na myśli drugą część zdania. tongue.gif

http://schimpf.es/mysql-explain-tutorial/
deha21
Cytat(erix @ 20.06.2013, 13:32:39 ) *
Miałem na myśli drugą część zdania. tongue.gif
http://schimpf.es/mysql-explain-tutorial/

Ahhh ok smile.gif No, można powiedzieć że dodałem indeksy i szybkość zapytań znacznie wzrosła w niektórych przypadkach. Czytałem, że INDEX'y jednak mogą zajmować dużo miejsca na dysku i nie warto tworzyć ich nie wiadomo ile. Czy oprócz zajmowania dysku robią coś nie dobrego? Miejsca na serwerze jeszcze mam więc w sumie ich waga mi wisi póki co tongue.gif Jak na razie, najwięcej ważące INDEX'y mają w jednej tabeli 600KB, ale to pewnie dlatego że mam tam dwa FULLTEXT'y.
erix
Cytat
Czytałem, że INDEX'y jednak mogą zajmować dużo miejsca na dysku i nie warto tworzyć ich nie wiadomo ile. Czy oprócz zajmowania dysku robią coś nie dobrego?

Z tego, co wiem, to nie. Po prostu leżą na dysku i ew. DBMS sprawdza, czy może użyć danego indeksu na pola.

Wagą bym się nie przejmował.

A jeśli FULLTEXT okazałby się za wolny - polecam coś w rodzaju Sphinksa.
michaJlS
Cytat(erix @ 21.06.2013, 13:27:01 ) *
Z tego, co wiem, to nie. Po prostu leżą na dysku i ew. DBMS sprawdza, czy może użyć danego indeksu na pola.

Wagą bym się nie przejmował.

A jeśli FULLTEXT okazałby się za wolny - polecam coś w rodzaju Sphinksa.

Oprócz zajmowania miejsca, trzeba je jeszcze przy zapisie danych zaktualizować, przeliczyć, dlatego należy szukać złotego środka i nie dodawać takich, z których się nie korzysta albo korzysta się bardzo rzadko.
erix
Yup, racja, skleroza nie boli. [;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.