od niedawna mam styczność z PHP i MySQL, a z braku dużej ilości czasu i motywacji, uczę się głównie na gotowych zapytaniach, itp., ulepszając je oraz rozbudowując. Oczywiście jeżeli szukam czegoś konkretnego to szukam tego na internecie, a potem z tym kombinuję.
Podczas tworzenia strony już w dwóch przypadkach spotkałem się z pewnym problemem, przez który mój kod stał się długi i nieczytelny.
Wyświetlam np. obrazki, ale chcę aby były tylko z danej daty i były zrobione tak, aby w późniejszej fazie mogło to być zmieniane poprzez panel na stronie. Oczywiście można do tego zrobić nową tabelkę w bazie danych i pobierać daty na podstawie rekordu o danym id, ale czy można to zrobić prościej? Pokażę co mam na myśli, na jednym przykładzie (w drugim już nie pamiętam o co mi dokładnie chodziło

Przykład 1
<?php $data = "2013-06-01"; //data ustawiona w bazie danych $wynikbazydata = mysql_query("SELECT data FROM lksgaleria WHERE data='".$data."'") or die('Błąd zapytania'); $dataobl = dateV('j F Y ( l )', $data2); //przekształcona data do innej formy przy użyciu funkcji dateV (nie moja funkcja, która pokazuje dni i miesiące po polsku) $wynikbazy = mysql_query("SELECT * FROM lksgaleria WHERE data='".$data."' ORDER BY id") or die('Błąd zapytania'); include("galeriazdjecie.php"); //szablon takich samych treści } // [...] ?>
Gdzie galeriazdjecie.php:
Zrzut wyniku:

(coby mi ktoś nie powiedział, że brzydka strona - to jest szkic, czekam na grafiki i pomysł na wygląd elementów)
Zrzut bazy danych:

Aby nie było wypowiedzi, żebym w ogóle się za to nie brał, itp. - zrobiłem kilka dynamicznych stron pod zapytaniem, które same po adresie wykrywają co mają załadować, ale nie mam żadnego pomysłu, jak zrobić to bez adresu

Jeżeli nie podałem np. wartości zmiennych to przepraszam i proszę o napisanie czego zapomniałem

Jeżeli już istniał taki temat, proszę o link, ponieważ nie wiem pod jakim hasłem tego szukać (temat to masło maślane ;X).
Pozdrawiam, odie2