Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dojotutorial.org - Stronka z tutorialem do Dojo Toolkit
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
cepa
Siema,

ostatnio bardzo przypadł mi do gustu Dojo Toolkit w wydaniu z Require JS i AMD. Imho super sprawa do tworzenia rozbudowanych backendowych aplikacji, bo:
- nie trzeba j***c sie z designem UI
- dostarcza chyba wszystkich mozliwych komponentow out of the box
- liberalna licencja
- umozliwia CALKOWITA separacje backendu od frontu

Minus Dojo to dokumentacja, w wielu miejscach po prostu trzeba czytac kod zeby cos zrozumiec, dlatego tez zrodzil sie pomysl zrobienia czegos w stylu tutoriala jak klepac w Dojo.
Z moiego punktu widzenia to tez taki sandbox, zeby mozna bylo zrobic komponent itp zanim zacznie sie majstrowac w produkcyjnym kodzie.

Tutorial jest dostepny pod adresem: http://dojotutorial.org/

Aktualnie nie jest tego zbyt wiele, ale praktycznie co dzien dodaje cos nowego.
Jakby ktos byl zainteresowany i chcial dodac cos od siebie to forkowac na gihubie i wysylac pull request.

Z gory dzieki za feedback i konstruktywna krytyke.
katwer
Cześć.

Trafiłam na Twój poradnik szybciej, niż tutaj na stronę, wygląda obiecująco. Możesz coś więcej pwoiedzieć o Dojo?
Zastanawiam się, czy można na tych komponentach zrobić apkę przerzucającą sporą ilość danych. Będzie to płynnie działało? Myślę o napisaniu CRMa z wykorzystaniem Dojo.
Masz może jakiś super dobry poradnik do nauki Dojo na oku, poza swoją świetną robotą pod http://dojotutorial.org// ?

Pozdrawiam i naprawdę wielkie dzięki za pracę, którą wykonałeś!
cepa
Dojo to tylko front, ja tego uzywam do budowania aplikacji typu RIA/SPA, gdzie pod maską jest restowe api, które robi robotę a Dojo używam do wizualizacji (gridy, drzewa, wykresy, itp) oraz do edycji. Dotychczas nie mialem problemów z wydajnością, zwłascza jeżeli myslisz o aplikacji CRM, więc zakładam intranet.

Co do poradników, to niestety tutaj jest bieda, jquery i podobne biblioteki są proste dlatego popularne i społecznośc tworzy pluginy, w Dojo prog wejscia jest wyższy ale możliwości tez dużo dużo większe. Strona powstała ponieważ nie mogłem znaleść dobrych przykładów z wyjątkiem oficjalnej dokumentacji, co często kończyło się czytaniem bezpośrednio kodu źródłowego widgetów.

Powoli dodaje tam więcej przykładów, w przygotowaniu jest prosta aplikacja RIA/SPA, edycja czegoś z bazy osadzone w layoucie dojo.
raduczoid
Świetny tutorial! Podziwiam, że ci się chciało;) Powinieneś to wydaćwink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.