Witam
Po długich podbojach "czyichś" systemów newsów postanowiłem zabrać się za napisanie swojego. Zrobiłem już system logowania, użytkowników dodaję z poziomu PHPmyAdmina, lecz mam problem ze stworzeniem systemu newsów z kategoriami. O ile zwykły nie sprawia problemów, bo wystarczy dodać tabelkę w bazie danych i kilka kolumn (id newsa, tytul, tresc, data i autor), to już z newsem z kategoriami jest inaczej. Chciałbym przykładowo dać dwie kategorie: Ogrodnictwo i Ziołolecznictwo. Mógłbym rozwiązać to tak, że dodałbym dwa osobne skrypty dodawania newsów, jeden kompatybilny z ogrodnictwem,a drugi z ziołolecznictwem, tylko, że w bazie danych musiały by się znajdować dwie osobne tabele: ogrodnictwo i ziołolecznictwo (tutaj bym dał takie same kolumny jak teraz są z newsami). Tylko problem mały by był, jeżeli chodzi o dodawanie na stronę główną, bo wtedy ciężko byłoby ustawić, żeby pojawiały się na górze newsy z najświeższą datą. Przejdźmy do sedna, mianowicie wizualny plan mam taki:
Wchodzę sobie w dodajnewsa.php i tam chciałbym, z tego poziomu po prostu wstawiać do danej kategorii (przykładowo rozwijana lista), np. news "Jak zrobić domową nalewkę" do ziołolecznictwa (oczywiście w tym samym menu byłoby dodawanie tytułu i treści - to już mam), a następny news np. będzie "Jak prawidłowo przyciąć czereśnię" i tutaj też napiszę bla bla bla w treści i tym razem wybiorę z listy ogrodnictwo. Chciałbym, aby to mi się pojawiało w porządku datowym w index.php oraz osobno newsy pojawiały się odpowiednio w ogrodnictwo.php i ziololecznictwo.php
Proszę o pomoc jak mógłbym to zrobić w miarę prosty sposób (jestem początkujący jeżeli chodzi o php).