Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Podpisz.to - Podpisywanie umów on-line.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Podpisz.to
Witajcie,

Chciałbym Wam przedstawić serwis Podpisz.to umożliwiający podpisywanie umów całkowicie przez Internet.
Podpisz.to jest alternatywą dla tradycyjnych metod zwierania umów na odległość, takich jak wysyłanie umów pocztą czy kurierem. Dzięki serwisowi można szybko i bezpiecznie podpisać umowę - wszystko bez wychodzenia z domu, potrzebujesz tylko komputera z dostępem do sieci Internet.

Podpisanie umowy jest bardzo proste - wystarczy wczytać plik z treścią umowy i podać adres e-mail osoby, z którą chcesz ją podpisać. Następnie czekasz aż odbiorca ją podpisze. Gdy to zrobi składasz swój podpis, od tej chwili umowa jest wiążąca. Cały proces może trwać zaledwie kilka minut.

Dlaczego warto skorzystać z Podpisz.to?
- koszt wysłania umowy jest nawet 10 razy tańszy od wysyłki kurierskiej
- weryfikacja użytkowników zapewni Ci pewność co do danych osobowych strony umowy
- nie korzystasz z dodatkowego urządzenia certyfikującego

Kilka zrzutów ekranu z panelu użytkownika (kliknij w miniaturę, aby przejść do galerii):

Zapraszam do zapoznania się z serwisem Podpisz.to
Każda krytyka i sugestia mile widziana.

Pozdrawiam
!*!
Podaj dane do konta testowego.

Ogólnie zamysł dobry, ale nie jestem przekonany czy sporządzanie umowy przez osoby trzecie to dobre wyjście.
b4rt3kk
Cytat(!*! @ 25.07.2013, 12:06:30 ) *

Ogólnie zamysł dobry, ale nie jestem przekonany czy sporządzanie umowy przez osoby trzecie to dobre wyjście.

Nie kłopocz się, to próba tylko i wyłącznie reklamy i pozycjonowania strony poprzez forum PHP. Ich strona jest już przetestowana (z tego co czytałem w jakimś artykule co zamieścili do niego link na głównej), beta testy trwały bodajże 2 miesiące. Już na tym trzepią kasę (ale widać za małą, bo potrzebna jest reklama).
Podpisz.to
Cytat(!*! @ 25.07.2013, 12:06:30 ) *

Nie wiem czy do końca zrozumiałeś działanie serwisu. Pozwól, że rozwinę temat.

Nie ingerujemy w treści umów pomiędzy użytkownikami.
Jesteśmy tylko platformą umożliwiającą podpisywanie umów przez Internet (zapewniającą wiarygodność użytkowników oraz podstawy prawne).

Wgrywasz dowolną umowę/dokument, którą chcesz podpisać ze swoim np. zleceniodawcą i wysyłasz ją przez serwis Podpisz.to.

Nie mamy również kont testowych, ze względu na fakt, iż każdy mógłby wtedy wysyłać umowy do różnych osób z konta z danymi testowymi.
Na początek otrzymujesz 2 kredyty za darmo, dzięki którym podpiszesz finalnie 2 umowy. ;)

W razie niejasności jesteśmy do dyspozycji.
usb2.0
strony nie oceniam, ale powiem ze jesli o takie cos chodzi to zdaje sie ze http://www.docusign.co.uk/ bije na glowe wszystko i jest wzorem do nasladowania
!*!
Cytat
Nie ingerujemy w treści umów pomiędzy użytkownikami.
Jesteśmy tylko platformą umożliwiającą podpisywanie umów przez Internet (zapewniającą wiarygodność użytkowników oraz podstawy prawne).

Zapewne nie bezpośrednio, ale te umowy tam są, w końcu klient musi je przeczytać aby wyrazić zgodę, więc taka umowa siedzi na serwerze u Was, tak?
Na czym polega ten podpis? Ponieważ nie znalazłem nigdzie takowych informacji. Przesłanie umowy przez email jest szybsze, niż logowanie się do serwisu, do tego dochodzą kwestie poufności itp.
O ile proste umowy o dzieło/zlecenie to pikuś, o tyle umowa na coś bardziej złożonego... nie to się nie trzyma kupy, aby korzystać z pośrednika.
Podpisz.to
Cytat(usb2.0 @ 25.07.2013, 12:55:07 ) *
strony nie oceniam, ale powiem ze jesli o takie cos chodzi to zdaje sie ze http://www.docusign.co.uk/ bije na glowe wszystko i jest wzorem do nasladowania

Tak, Docusign jest bardzo dobrym serwisem. Niestety nie ma tam możliwości weryfikacji danych osobowych.
Umowę z definicji podpisujemy, jeśli komuś nie ufamy. W Polsce bardzo łatwo byłoby podważyć umowę podpisaną przez Docusign czy pocztę elektroniczną - nie mamy pewności czy osoba, z którą podpisujemy umowę jest właśnie tą osobą.

Cytat(!*!)
Zapewne nie bezpośrednio, ale te umowy tam są, w końcu klient musi je przeczytać aby wyrazić zgodę, więc taka umowa siedzi na serwerze u Was, tak?

Podobnie większość ludzi trzyma pocztę również na nie swoich fizycznych dyskach.
Umowy (i jak wszystkie dane osobowe) przechowujemy w formie zaszyfrowanej.

Cytat(!*!)
Na czym polega ten podpis? Ponieważ nie znalazłem nigdzie takowych informacji. Przesłanie umowy przez email jest szybsze, niż logowanie się do serwisu, do tego dochodzą kwestie poufności itp.
O ile proste umowy o dzieło/zlecenie to pikuś, o tyle umowa na coś bardziej złożonego... nie to się nie trzyma kupy, aby korzystać z pośrednika.

Umowę podpisujemy kliknięciem w przycisk Podpisz umowę. Dzięki tutaj za sugestię, bo faktycznie brakuje bezpośredniej informacji na stronie, jak wygląda sam proces podpisania ;)

Twoja opinia !*!, masz prawo. Jednak mimo wszystko zapraszamy Cię, abyś naprawdę przetestował działanie serwisu, myślę, że jeśli podejdziesz do tego obiektywnie, zmienisz zdanie ;)

Pozdrawiamy
valkirek
Nie bardzo kumam jaki jest w tym sens. Dlaczego mam korzystac z waszego serwisu jesli moge zupelnie za darmo wyslac taka umowe zwyklym emailem osobie z ktora chce podpisac umowe?
Jakos nie widze przyszlosci na dzialalnosc tej strony.

p.s. jak weryfikujecie dane?
Podpisz.to
Cytat(valkirek @ 25.07.2013, 14:20:48 ) *
Nie bardzo kumam jaki jest w tym sens. Dlaczego mam korzystac z waszego serwisu jesli moge zupelnie za darmo wyslac taka umowe zwyklym emailem osobie z ktora chce podpisac umowe?
Jakos nie widze przyszlosci na dzialalnosc tej strony.

p.s. jak weryfikujecie dane?

Weryfikacja danych przebiega poprzez wykonanie mikroprzelewu na kwotę 1gr. Dane osobowe na rachunku bankowym muszą się zgadzać z tymi będącymi w profilu Podpisz.to. Jeśli z jakiś powodów nie mamy wciąż pewności co do tożsamości użytkownika - prosimy o dodatkowe dane, np: skan dokumentów, KRS itd.

To jest niejako również odpowiedź na Twoje pierwsze pytanie wink.gif
Dodatkowo również otrzymujesz cały pakiet funkcjonalności:
- wiesz jakie umowy zostały podpisane, jakie na podpis oczekują lub możesz sobie taką umowę zapisać w kopii roboczej, jeśli nie chcesz jej jeszcze wysyłać
-- ^ o wszystkim zastajesz powiadamiany wiadomością e-mail (czy ktoś podpisał, czy wycofał podpis, czy zmienił treść umowy)
- otrzymujesz dziennik zdarzeń logujący czynności stron umowy wraz z adresem IP
- przypisujesz do konta wiele adresów e-mail

Pozdrawiamy
weballegro.pl
Ciekawy pomysł wink.gif
g2g3
Moim zdaniem słabe, pomysł i jakość. Padnie po miesiącu i tyle będzie słuchu.
Daiquiri
Widzę, że większość oceniła pomysł, ja pozwolę sobie dodać co nieco na temat wyglądu. Jak dla mnie jest przecięty, ze wskazaniem na niedopracowany. Stopka, sekcje "Podpisuj umowy online już dziś!" i "Jak to działa?", oraz teksty strony wyglądają jakby robiła ją kompletnie inna osoba, która (niestety!) nie zabrała się za resztę. Po wejściu absolutnie nie wiem co chcecie mi sprzedać. Niebieska belka pod logo jakby z zupełnie innej bajki.

Co do pomysłu, nie wątpię że znajdzie się dla was nisza (o ile traficie do niej z reklamą). Niemniej jednak co się stanie gdy wasz serwer padnie? Odzyskacie moje dane? Macie jakieś rozsądne kopie? Nie zrozum mnie źle, ale funkcjonalności które wymieniłeś powyżej wynikają po prostu z charakteru formy podpisywania umów. Nie zachęcają jednak do przejścia na tę formę.

PS. A propos tego groszowego przelewu weryfikującego... wiecie, że niektóre banki umożliwiają założenie konta poprzez wykonanie takiego przelewu? ;-)
Podpisz.to
Cytat(Daiquiri @ 29.07.2013, 09:01:39 ) *
Widzę, że większość oceniła pomysł, ja pozwolę sobie dodać co nieco na temat wyglądu. Jak dla mnie jest przecięty, ze wskazaniem na niedopracowany. Stopka, sekcje "Podpisuj umowy online już dziś!" i "Jak to działa?", oraz teksty strony wyglądają jakby robiła ją kompletnie inna osoba, która (niestety!) nie zabrała się za resztę. Po wejściu absolutnie nie wiem co chcecie mi sprzedać. Niebieska belka pod logo jakby z zupełnie innej bajki.

Dzięki za opinię. Oceny designu strony contentowej są skrajnie różne, dlatego też stale staramy się ją optymalizować i zbierać sugestie.

Co do pomysłu, nie wątpię że znajdzie się dla was nisza (o ile traficie do niej z reklamą). Niemniej jednak co się stanie gdy wasz serwer padnie? Odzyskacie moje dane? Macie jakieś rozsądne kopie? Nie zrozum mnie źle, ale funkcjonalności które wymieniłeś powyżej wynikają po prostu z charakteru formy podpisywania umów. Nie zachęcają jednak do przejścia na tę formę.

Jasne. Mimo faktu, iż nasz operator hostingowy automatycznie wykonuje backupy, Podpisz.to również wykonuje kopie zapasowe we własnym zakresie. Sami dodatkowo opracowaliśmy system, jeśli chodzi o tę kwestię.

PS. A propos tego groszowego przelewu weryfikującego... wiecie, że niektóre banki umożliwiają założenie konta poprzez wykonanie takiego przelewu? ;-)

Tak, wiemy. Rozmawialiśmy z Krajową Izbą Rozliczeniową, która utwierdziła nas tylko w przekonaniu, że forma weryfikacji przelewem jest zaufana i akceptowalna nawet przez duże instytucje.
Daiquiri
1. Co do tych przelewów to się nie zrozumieliśmy. To jest sprawa, która mnie martwi, bo w zasadzie nie mogę mieć pewności, że za pomocą tego przelewu nie założycie sobie konta na moje dane wink.gif.

2. Warto może dodać kilka słów na temat sposobów wykonywania kopii zapasowych, bo to jest kluczowy aspekt.

3. Jak rozumiem GIODO dopuściło Was do działania? Nie widzę żadnej informacji na stronie.
buliq
A mnie ciekawi forma szyfrowania danych na serwerze. Oczywiście moje umowy nie są trzymane w formie jawnego tekstu/obrazka i np operator serwera nie może poznać zawartości umów?
Podpisz.to
Cytat(Daiquiri @ 29.07.2013, 09:51:27 ) *
1. Co do tych przelewów to się nie zrozumieliśmy. To jest sprawa, która mnie martwi, bo w zasadzie nie mogę mieć pewności, że za pomocą tego przelewu nie założycie sobie konta na moje dane wink.gif.

Daiquiri, to działa w zupełnie inny sposób. W trakcie wykonywania przelewu, otrzymujesz informację, na jakie konto je wykonujesz. Także nie, nie zakładamy rachunków bankowych na cudze dane.
2. Warto może dodać kilka słów na temat sposobów wykonywania kopii zapasowych, bo to jest kluczowy aspekt.

Ok. Będziemy mieli to na uwadze.
3. Jak rozumiem GIODO dopuściło Was do działania? Nie widzę żadnej informacji na stronie.

Zbiór danych Podpisz.to został zgłoszony do GIODO. W regulaminie również zaznaczamy, kto jest administratorem danych osobowych.

Cytat(buliq @ 29.07.2013, 10:15:41 ) *
A mnie ciekawi forma szyfrowania danych na serwerze. Oczywiście moje umowy nie są trzymane w formie jawnego tekstu/obrazka i np operator serwera nie może poznać zawartości umów?

Dane osobowe użytkowników, jak i wszelkie pliki wrzucane na serwer będące treścią umowy są szyfrowane 256-bitowym kluczem. Treść umowy jest rozszyfrowywana przez strony umowy jedynie w momencie pobierania plików.
buliq
Klucz jest jeden dla wszystkich tak? To niezbytnio poprawia bezpieczeństwo.
Podpisz.to
Cytat(buliq @ 29.07.2013, 10:55:56 ) *
Klucz jest jeden dla wszystkich tak? To niezbytnio poprawia bezpieczeństwo.

Każdy użytkownik (a tak naprawdę e-mail użytkownika) ma swój własny klucz prywatny, który szyfruje i deszyfruje pliki.
Daiquiri
Nie bardzo rozumiem związek tego, że dostaję informacje na jakie konto mam wykonać przelew z możliwością weryfikacji kont allegro czy nowych rachunków bankowych za pomocą przelewów. Chcąc założyć nowe konto w banku, wystarczy wykonanie przelewu z banku, który mnie już zweryfikował. I tym sposobem, mój przelew "weryfikujący" u Was może stać się sposobem weryfikacji nowego rachunku bankowego... na moje dane smile.gif. I nie, nie twierdzę że to robicie, tylko że oczekujecie sporej dawki zaufania zważywszy na fakt, że na stronie nie ma waszych danych - poza nr telefonu i mailem.

Generalnie brakuje mi konkretnej informacji: co zyskuję podpisując umowę przez Wasz portal smile.gif?
Podpisz.to
Cytat(Daiquiri @ 29.07.2013, 13:45:21 ) *
Nie bardzo rozumiem związek tego, że dostaję informacje na jakie konto mam wykonać przelew z możliwością weryfikacji kont allegro czy nowych rachunków bankowych za pomocą przelewów. Chcąc założyć nowe konto w banku, wystarczy wykonanie przelewu z banku, który mnie już zweryfikował. I tym sposobem, mój przelew "weryfikujący" u Was może stać się sposobem weryfikacji nowego rachunku bankowego... na moje dane smile.gif. I nie, nie twierdzę że to robicie, tylko że oczekujecie sporej dawki zaufania zważywszy na fakt, że na stronie nie ma waszych danych - poza nr telefonu i mailem.

Generalnie brakuje mi konkretnej informacji: co zyskuję podpisując umowę przez Wasz portal smile.gif?

Nie można założyć konta bankowego w sposób, o którym mówisz. W przypadku zakładania rachunków bankowych proces wygląda zupełnie inaczej. To co napisałeś, nie zgadza się z realiami. Aby założyć konto np. w Alior Sync, sam podczas procesu zakładania rachunku, wykonujesz przelew na 1 gr ze swojego wcześniejszego konta. (z pewnością nawet na unikalny rachunek bankowy). Nie mamy zupełnie żadnej możliwości założenia konta bankowego na Twoje dane, ponieważ nie mamy dostępu do Twojego konta bankowego, aby wykonać odpowiedni przelew środków.

Weryfikacja z założenia wykonywana jest tylko na początku.

Dane są dostępne na stronie. W kilku miejscach, są łatwe do znalezienia. Właścicielem serwisu jest Ensila Sp. z o.o., która widnieje w stopce i w Regulaminie Serwisu.

Tak, jak pisaliśmy wcześniej, korzyści to:
- podpisujesz umowę online przez serwis, który de facto do tego służy i zajmuje się tym, aby proces zawarcia umowy był prawomocny
- wszystkie Twoje umowy, dokumenty przechowywane są w chmurze - bez dodatkowych opłat
- bardzo łatwo znajdziesz umowy, które podpisałeś przez Podpisz.to -> w raz z dziennikiem zdarzeń, w tej samej formie, w której umowy zostały zawarte lub nie
- dostajesz powiadomienia o statusach umów, którymi zarządzasz
- jeśli porównać Podpisz.to do fizycznej wysyłki dokumentów pocztą czy kurierem, proces zawarcia jest wiele krótszy, przystępniejszy i tańszy

Tak pokrótce wink.gif
Pozdrawiamy
Podpisz.to
Daiquiri
Popraw mnie jeżeli się mylę, ale Wasza weryfikacja przelewem wygląda dokładnie tak, jak weryfikacja bankowa. Możecie poprosić mnie o dokonanie przelewu weryfikującego do Alior Sync (twierdząc, że tak mogę się u Was zweryfikować) i tym samym nie mając dostępu do mojego konta bankowego, można założyć nowy rachunek na moje dane. Bo przecież przelew weryfikujący wykonam ja, nie wy smile.gif. Ten sam patent z Allegro i innymi portalami umożliwiającymi weryfikację via dokonanie przelewu.

Cytat(Podpisz.to @ 29.07.2013, 18:47:40 ) *
- podpisujesz umowę online przez serwis, który de facto do tego służy i zajmuje się tym, aby proces zawarcia umowy był prawomocny
Przecież umowa tradycyjna również mi to umożliwia. Usta czy pisemna, absolutnie nie ma to znaczenia.
- wszystkie Twoje umowy, dokumenty przechowywane są w chmurze - bez dodatkowych opłat
- bardzo łatwo znajdziesz umowy, które podpisałeś przez Podpisz.to -> w raz z dziennikiem zdarzeń, w tej samej formie, w której umowy zostały zawarte lub nie
To jest faktyczna różnica smile.gif.
- dostajesz powiadomienia o statusach umów, którymi zarządzasz
To jest akurat "korzyść" wtórna, która wynika wyłącznie z formy zawierania umowy. Dla mnie nie jest korzyścią, tylko częścią usability.
- jeśli porównać Podpisz.to do fizycznej wysyłki dokumentów pocztą czy kurierem, proces zawarcia jest wiele krótszy, przystępniejszy i tańszy
Wysyłka umowy to koszt rzędu kilku złotych. Opłacalność pojawia się przy dużej liczbie umów o niskiej wartości. Proces jest dużo krótszy o ile:
- ta druga strona szybko się u Was zweryfikuje,
- będzie potrafiła to zrobić...,
- no i oczywiście zgodzi się na taką formę zawierania umowy.

Jedynym plusem (przyjemniej obecnie) jest dla mnie możliwość zmiany postanowień umowy "online" w procesie jej podpisywania, bez konieczności odsyłania poprawionej papierologii. Chociaż nigdy nie bawiłam się w zmianę umowy ze względu na nagłe widzi mi się klienta. Poza tym i tak wszystkie zmiany "przechodzą" przez Prawnika.

Ogólnie życzę powodzenia, chociaż w chwili obecnej zastosowanie wydaje się być niszowe smile.gif.
ziqzaq
Daiquiri chyba jednak ma rację. Przykład znaleziony na szybko: http://niebezpiecznik.pl/post/przekret-na-...nta-na-allegro/.
To samo było chyba z ofertami pracy. Najpierw zbierano dane delikwenta pod pozorem ustalania umowy na wykonanie jakiejś usługi - wszystko zdalnie. Później przelew weryfikujący osobę z którą zawierano umowę ("musimy się upewnić, że ty to ty"). A później info z banku o zaciągniętym - zwykle małym - kredycie wink.gif
Można zrobić z siebie "słupa" i to dość łatwo.
Chodzi o to, że jeśli nie da się was jednoznacznie zidentyfikować (brak danych na stronie) to taki przelew aktywacyjny jest potencjalnie niebezpieczny.
!*!
Cytat
Koszt zawarcia umowy w serwisie Podpisz.to wynosi maksymalnie 5 zł, jeśli wysyłasz dużo umów opłata za jedną umowę może wynieść tylko 2 zł. Strony, które są zaproszone do podpisania umowy, nie są obciążane żadnymi kosztami.

Dlaczego miałbym płacić za coś, co mogę mieć za darmo, lub za znacznie niższą kwotę?

Cytat
Ensila Sp. z o.o.

Nic mi to nie mówi, poza tym że budujecie łazienki.

Nie rejestrowałem się, przejrzałem tylko opis na wymienionych podstronach. Zapala się lampka, że coś tu jest nie tak, a chyba nie o to Wam chodzi. Tworzenie serwisu który magazynuje dane wrażliwe przez firmę noname jest strzałem w kolano, tak jak zauważyli moi przedmówcy, weryfikacja przez przelew bankowy jest luką bezpieczeństwa, można to rozwiązać na kilka innych sposobów, choć w tym przypadku i tak nie ma to znaczenia. Może zaprosicie do zabawy jakiś urząd który to skontroluje i wyda odpowiednią opinię? Bez tego ciężko będzie zdobyć zaufanie, a serwis dostanie nalepkę wyłudzania danych, bo tak to teraz wygląda, bez wnikania o dobre chęci autorów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.