Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka AdsGo.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
chmiello
Witajcie !

Chciał bym Wam pokazać narzędzie nad którym pracuję już jakiś czas. Jest nim wyszukiwarka ogłoszeń AdsGo.pl.

Projekt tworzyłem od 0. Cały system projektowałem kilkanaście razy, aż w końcu doszedłem do momentu kiedy stwierdziłem, że to jest własnie to o co mi chodziło. Jak sami zauważycie wyszukiwarka wypluwa listę ogłoszeń w ułamek sekundy. W tym momencie jest to wersja beta, cały czas ją rozwijam, poprawiam i dodaję coś nowego. Wyszukiwarka swoim zasięgiem obejmuje obecnie kilkanaście portali ogłoszeniowych i tylko trzy województwa, baza cały czas będzie się powiększała.

Codziennie do wyszukiwarki dodawanych jest kilkanaście tysięcy ogłoszeń (szacunkowo przy wszystkich woj. i większej liczbie portali będzie to ok 150 tyś ogłoszeń dziennie).

Co daje AdsGo.pl ?

- Na pewno oszczędza czas, bo zamiast przeglądać portale ogłoszeniowe, wystarczy wklepać fraz i już mamy listę ogłoszeń.
- Ogłoszenia można oznaczyć "listkiem" - czyli zostawić sobie do późniejszego, ponownego obejrzenia.
- Wyszukiwanie w grupie - tworzymy grupę, dodajemy znajomych i wyszukujemy wspólnie - czyli widać jakie zapytania były wpisywane w wyszukiwarkę, na liście wyników widać ogłoszenia które już były odwiedzone przez kogoś z grupy a także każda grupa ma swoją listę listków. To może być przydatne dla kogoś, kto np. idzie na studia i szuka mieszkania razem ze znajomymi.

To tyle co mi w tym momencie przyszło do głowy. Na wszelkie pytania chętnie odpowiem. Z miłą chęcią posłucham również uwag/propozycji.

Zapraszam ! http://adsgo.pl
buliq
Literówka w wynikach wyszukiwania (Znalesiono)
Grafika nie jest czymś co przyciąga i zachęca do korzystania.
Jeżeli pobierasz wyniki z kilku portali czy sprawdzasz czy ogłoszenia się powtarzają? Niestety ale powtarzają się między dniami.

Dlaczego trzeba być zalogowanym w celu oznaczenia listkiem? Przecież można zrobić prosty mechanizm z local storage i już nie trzeba zakładać konta.
chmiello
Layout jest bardzo minimalistyczny, bo taki miał być. Strona ma być "lekka".

Co do pobierania z kilku portali i sprawdzania ich powtarzalności: ogłoszenia są unikalne w obrębie jednego portalu. Jeżeli ktoś dodał podobne ogłoszenia na różnych portalach nie mogę usuwać jednego z nich, bo to dyskryminowało by ten portal, którego ogłoszenie zostało usunięte.

Możesz podać przykład powtarzającego się ogłoszenia między dniami ? Bo nie natrafiłem akurat na takie, które się powtarza.

Literówki nie zauważyłem. Dzięki, już poprawiona.
Posio
Layout wcale nie jest "lekki", nie wiem dlaczego ale mimo tego że jest po prostu bardziej pusto niż minimalistycznie bola mnie oczy (za dużo białego).

Strony błędów:
http://wielkopolskie.adsgo.pl/index.php/create

Cytat
Ogłoszenia z czwartku 1 stycznia 1970
- zakres troche nie teges moim zdaniem.

I brakuje wg. mnie cen obok wystawionych przedmiotów (przynajmniej z niektórych portali) - to bardzo ułatwia przeszukiwanie ponieważ cena jest jednym z ważniejszych czynników gdy chcemy coś kupić.

chmiello
strony błędów nie są wyłączone, bo to beta wink.gif

co do zakresu, nie jest jeszcze włączone sprawdzanie daty - ustawianie "ostatniej" daty możliwego przeglądania (znów beta).

Jak widzisz ta wyszukiwarka jest inna niż standardowe (jak wroom, czy carocean) tu pewnych rzeczy nie można "wyciągnąć" z ogłoszenia smile.gif Ale myślę, że za jakiś czas różne informacje będą się pojawiać

dzięki za podpowiedz smile.gif
klocu
Nie no proszę Cię - beta betą, ale widoczne błędy to już przesada.

Kod
Request URL:http://ajax.adsgo.pl/ajax/get_leafs_group
Request Method:POST
Status Code:500 Internal Server Error

Nad rzutami stack traceami to bym się zastanowił. Bo o ile przechwycenie HTTP_Exception_404 groźne nie jest, to jak coś posypie się z bazą to może być różnie.

Formularze - rejestracja konta.
- Logika jest dość pokrętna, jeśli wypełnię śmieciami wszystkie pola, poślę formularz, usunę wartość pierwszego pola i znów pośle... to dlaczego wszytko co wcześniej wpisałem idzie w diabły?
- Login może być dowolnym znakiem specjalnym? No nie jestem przekonany.
dżozef
siedzę i się gapię i nie mam bladego pojęcia cototo jest
chmiello
Cytat(klocu @ 30.07.2013, 21:53:42 ) *
Nie no proszę Cię - beta betą, ale widoczne błędy to już przesada.

Kod
Request URL:http://ajax.adsgo.pl/ajax/get_leafs_group
Request Method:POST
Status Code:500 Internal Server Error

Nad rzutami stack traceami to bym się zastanowił. Bo o ile przechwycenie HTTP_Exception_404 groźne nie jest, to jak coś posypie się z bazą to może być różnie.

Formularze - rejestracja konta.
- Logika jest dość pokrętna, jeśli wypełnię śmieciami wszystkie pola, poślę formularz, usunę wartość pierwszego pola i znów pośle... to dlaczego wszytko co wcześniej wpisałem idzie w diabły?
- Login może być dowolnym znakiem specjalnym? No nie jestem przekonany.

tak, masz świętą rację, przyznaję się bez bicia, zaraz wyłączę to, login może być dowolny, nie ma to większego znaczenia. Co do usuwania danych z pół, założyłem, że będzie się wypełniać je po kolei, źle to zrozumowałem, jutro poprawię, faktycznie masz racje smile.gif

Cytat(dżozef)
siedzę i się gapię i nie mam bladego pojęcia cototo jest
ale że w sensie ?
redeemer
Wszędzie brak walidacji/filtracji co skutkuje błędami typu XSS:

Persistent: http://account.adsgo.pl/groups/view/20

Non-persistetnt: klik

itd.
chmiello
haha, złapać się na czyś takim, dzięki za zauważenie i informacje, pewnie takich "krzaczków" po stronie frontend'u jest jeszcze kilka.

Oczywiście poprawione i jeszcze raz dzięki za wyłapanie smile.gif
d.stp
chyba backendu
chmiello
no chyba właśnie nie, to jest to, co widzi user a bo nie czyściłem tego po prostu, backend jest na innym serwerze, i tam błędów w wyszukiwanie nie ma smile.gif

(system jest zbudowany z dwóch cześć, to co przetwarza Kohana i to co do przetwarzania prześle serwer z zewnątrz wink.gif)
dżozef
Cytat(chmiello @ 30.07.2013, 22:07:08 ) *
ale że w sensie ?

że nigdzie nie ma ani grama wiadomości co to za strona. mapka jakaś, logowanie... i tyle

chmiello
fakt, dzięki pomyślę jak można by było poinformować, co to robi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.