Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dość złożone zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Delavor
Witam,

Nie wiedziałem jak to nazwać w tytule dlatego, że jest to dość złożone i sam nie wiem jak to zrobić.

Są dwie tabele bazy danych
- shapers
- shaper_modifiers

W bazie 'shapers' znajduje się kolumna o nazwie 'shaper_modifiers' (nie mylić z nazwą tabeli). W niej znajduję się string, który jest oddzielany po przecinku, np. '2,5,9'. To potem w PHP zamieniam na tablicę, ale to nie istotne.
Chodzi o to, że ta kolumna jest powiązana z tabelą 'shaper_modifiers', bo w w niej znajdują się rekordy odpowiadające temu co jest w tej kolumnie.

Czy da radę jednym zapytaniem pobrać bazę shapers i shaper_modifiers nadając warunek jeżeli 'shaper_modifiers' = 'modifier_id'?
Crozin
Z punktu widzenia bazy danych kolumna shaper_modifiers nie jest w żaden sposób związana z tabelą shaper_modifiers. Dlaczego nie utworzysz zwykłej relacji wiele-do-wielu?
Helid
Nawet jak się coś takiego zrobi to nie będzie to w ogóle optymalne. Przenieś te dane po prostu do osobnej tabeli.
Delavor
Cytat(Crozin @ 4.08.2013, 19:20:08 ) *
Z punktu widzenia bazy danych kolumna shaper_modifiers nie jest w żaden sposób związana z tabelą shaper_modifiers. Dlaczego nie utworzysz zwykłej relacji wiele-do-wielu?

Hm, co masz na myśli? Bo chyba raczej aż tak zaawansowany nie jestem tongue.gif
Crozin
Absolutne podstawy relacyjnych baz danych: https://www.google.com/search?q=mysql+many-...me&ie=UTF-8
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.