Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [WWW] Bloug.pl - platforma blogowa
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
jakub.drag
Po małej "wpadce" z Wordpressem MU polegającej na znikłym zainteresowaniu serwisem i tysiącem i jednym spamowym blogiem, wziąłem się w garść i postanowiłem wykorzystać potencjał domenki biggrin.gif
Napisana przeze mnie platforma ma być nie tylko systemem blogowym, ale także pewnego rodzaju portalem społecznościowym, gdzie (docelowo) będzie można subskrybować interesujące nas blogi, każdy autor będzie mieć swój profil i jednocześnie łatwy kontakt z czytelnikami.
Do czego w tej chwili udało mi się dociągnąć?

http://bloug.pl
konto testowe:
login: tester
hasło: tester

Zapraszam biggrin.gif
mlawnik
Na stronie głównej tło pod ruchomym banerem nie jest spasowane.
Biały na jasnym zielonym -> eyef*ck trochę, może ciemniejsze?
Stopka troszkę za długa.
Szablony w ramce? Ja dałbym listę na całą stronę. http://bloug.pl/strona/szablony

Potem ocenię więcej, to moje uwagi na szybko.
!*!
- coś masz z serwerem nie tak, na 5 wejść działało tylko 1.
- typografia i dobór kolorów leży, nie wiem skąd u ludzi bierze się przekonanie, że webfonts służy do podpinania pod całe artykuły.
- jak wyłączę JS, wszytko się rozlatuje
- wybór między blogiem klasycznym a multimedialnym jest zbędny.
- jak chce jakiś założyć nam komunikat "Taka strona nie istnieje!"
jakub.drag
Cytat(!*! @ 12.08.2013, 09:32:26 ) *
- coś masz z serwerem nie tak, na 5 wejść działało tylko 1.
- typografia i dobór kolorów leży, nie wiem skąd u ludzi bierze się przekonanie, że webfonts służy do podpinania pod całe artykuły.
- jak wyłączę JS, wszytko się rozlatuje
- wybór między blogiem klasycznym a multimedialnym jest zbędny.
- jak chce jakiś założyć nam komunikat "Taka strona nie istnieje!"

Problemy z serwerem? Kiedy tak się dzieje?
Starałem się by był stały zestaw kolorów: zielony pomarańczowy i czarny.
Dodam informację o wyłączonym js.
Wybór nie jest zbędny, decyduje o ilości miejsca na koncie użytkowników i docelowo będzie też podział na takie blogi w katalogu.
Co do czcionki: jestem za tym by na stronie była stosowana jedna, max dwie czcionki; inaczej wygląda to nieciekawie.
Błąd "Taka strona nie istnieje" naprawiony, dzięki:D
Mlawnik i jak?
!*!
Cytat
Ups! Zaloguj się, by kontynuować.

To się pojawia gdy chcę się zarejestrować a jest formularz logowania.

Cytat
Wybór nie jest zbędny, decyduje o ilości miejsca na koncie użytkowników i docelowo będzie też podział na takie blogi w katalogu.

To nie tak działa, myślisz że google ma fizycznie 10GB dla kilku milionów użytkowników przydzielone od razu? Daj im miejsce wtedy kiedy tego będą potrzebowali, rozdzielenie opcji to tylko strata czasu i niepotrzebnie motanie.

Cytat
Co do czcionki: jestem za tym by na stronie była stosowana jedna, max dwie czcionki; inaczej wygląda to nieciekawie.

I właśnie teraz wygląda to nieciekawie, bo użyłeś webfonts to opisu... Dlatego nie czytam informacji w serwisach bezpośrednio z www tylko w RSS, bo bym zamęczył wzrok przez coś takiego, popatrz na newsy w http://www.dobreprogramy.pl/ czy http://antyweb.pl/ treść przez to że jest w webfonts wygląda dennie i ciężko się czyta, a jak wyłączysz jest ok. Nie ma sensu upychać WF gdzie popadnie, bo to się nadaje do nagłówków czy bannerów.
jakub.drag
Cytat(!*! @ 12.08.2013, 13:09:16 ) *
To się pojawia gdy chcę się zarejestrować a jest formularz logowania.

To nie tak działa, myślisz że google ma fizycznie 10GB dla kilku milionów użytkowników przydzielone od razu? Daj im miejsce wtedy kiedy tego będą potrzebowali, rozdzielenie opcji to tylko strata czasu i niepotrzebnie motanie.

I właśnie teraz wygląda to nieciekawie, bo użyłeś webfonts to opisu... Dlatego nie czytam informacji w serwisach bezpośrednio z www tylko w RSS, bo bym zamęczył wzrok przez coś takiego, popatrz na newsy w http://www.dobreprogramy.pl/ czy http://antyweb.pl/ treść przez to że jest w webfonts wygląda dennie i ciężko się czyta, a jak wyłączysz jest ok. Nie ma sensu upychać WF gdzie popadnie, bo to się nadaje do nagłówków czy bannerów.

Co do ilości miejsca, oczywiście masz rację. Na Bloug nie jest to zrobione "na sztywno". Po prostu, jeśli zakładasz blog np. z opowiadaniem, potrzebne Ci jest mniej miejsca niż np. na fotoblog. Dlatego po wyborze rodzaju bloga system ogranicza wielkość "dysku".
Jeśli chodzi o wygodę czytania, to już kwestia indywidualna smile.gif
Z tym błędem nie rozumiem - nie jestem zalogowany, klikam załóż bloga, wyświetla sie formularz logowania i link do rejestracji i wszystko działa. (?)
Co sądzicie o panelu blogowym, opcjach?
Evinek
1. Gdy jestem zalogowany mogę ponownie się zalogować. Prosi mnie nawet o zalogowanie na blogu (np. t.bloug.pl) gdy już jestem zalogowany.

2. "Twoje konto, nie posiada uprawnien do edycji tego bloga. Poczekaj moment...".
jakub.drag
Prosi o zalogowanie na blogu? Pewnie zostało włączone hasło na bloga, wtedy rzeczywiście prosi każdego.
Ale wpadka! Jeśli ktoś przerwał testowanie dlatego, że mógł dostać się do panelu blogowego, proszę o nie zrażanie się biggrin.gif
wszystkim blogom na koncie testowym uruchomiłem panel.
Podczas zakładania bloga, występował błąd przez który do tabeli z adminami nie było dodawanie id użytkownika tester. Teraz już wszystko działa wink.gif
dzięki Evinek
Posio
Eeee... zmniejsz rozdzielczość /okno/odpal to na mobilnym. Strona się sypiee.
!*!
Cytat
Z tym błędem nie rozumiem - nie jestem zalogowany, klikam załóż bloga, wyświetla sie formularz logowania i link do rejestracji i wszystko działa. (?)

Jak klikam "załóż blog", przechodzę na stronę z wybieraniem jakiego rodzaju ma być, gdy dam "wybierz" pojawia się formularz logowania. Na co mi on, chce założyć blog, a nie się logować.

Cytat
Co sądzicie o panelu blogowym, opcjach?

Leży. mało intuicyjny. Zobacz chociazby jak jest zbudowany panel na jogger.pl

Strona http://bloug.pl/panel/index.php?b=41 wygląda jak strona do spamu.

Cytat
Błąd. Sprawdź czy na początku lub końcu tytułu wpisu, nie znajdują się
"samotne spacje", a następnie ponów próbę podglądu.

Takie rzeczy robi się z automatu, a nie zmusza użytkownika ;)

Masz dziwne filtrowanie komentarzy, wpisując:
Cytat
<span style=color:red>zxczc "x"

otrzymuje:
Cytat
zxczc \x\
jakub.drag
Cytat(!*! @ 13.08.2013, 07:34:14 ) *
Jak klikam "załóż blog", przechodzę na stronę z wybieraniem jakiego rodzaju ma być, gdy dam "wybierz" pojawia się formularz logowania. Na co mi on, chce założyć blog, a nie się logować.

Żeby założyć bloga, musisz się zalogować. Chyba, że po prostu połączyć jakoś rejestrację z zakładaniem bloga? Czy na początku pytać, czy użytkownik ma konto w serwisie?
Leży. mało intuicyjny. Zobacz chociazby jak jest zbudowany panel na jogger.pl

Nie mam JID ale widziałem coś na screenie. Układ podobny do panelu wordpressa. Coś może wykombinuję.
Wydawało mi się, że bieżący jest czytelny - główne opcje na samej górze, po kliknięciu pełna nawigacja po boku. Myślę, że można się przyzwyczaić...
Strona http://bloug.pl/panel/index.php?b=41 wygląda jak strona do spamu.

Lekko ją zmieniłem. Teraz lepsza?
Takie rzeczy robi się z automatu, a nie zmusza użytkownika ;)

Masz rację, poprawię to gdy tylko coś mi przyjdzie do głowy.
Masz dziwne filtrowanie komentarzy, wpisując: ...
otrzymuje: ...

Zmienione, rzeczywiście to wyglądało nieestetycznie.
b4rt3kk
Cytat(jakub.drag @ 13.08.2013, 14:51:31 ) *
Żeby założyć bloga, musisz się zalogować. Chyba, że po prostu połączyć jakoś rejestrację z zakładaniem bloga? Czy na początku pytać, czy użytkownik ma konto w serwisie?

Standardowym rozwiązaniem jest danie użytkownikowi wyboru - zaloguj się lub zarejestruj.

Cytat(jakub.drag @ 13.08.2013, 14:51:31 ) *
Masz rację, poprawię to gdy tylko coś mi przyjdzie do głowy.

A trim() nie przychodzi Ci do głowy?
jakub.drag
Cytat(b4rt3kk @ 13.08.2013, 15:14:00 ) *
Standardowym rozwiązaniem jest danie użytkownikowi wyboru - zaloguj się lub zarejestruj.

W takim razie w tej chwili właśnie tak jest: owszem, wyświetla się formularz logowania a obok zachęta do rejestracji.
Cytat(b4rt3kk @ 13.08.2013, 15:14:00 ) *
A trim() nie przychodzi Ci do głowy?

Chodziło mi o pewien problem logiczny, będę musiał przepisać tę funkcję.
Turson
Cytat
Zapomniałeś hasła? | Zarejestruj się | Załóż nowego bloga!

Czerwony kolor to fatalny wybór cool.gif + za dłga stopka. Mogłeś linki rozłożyć poziomo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.