Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP obrazek
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szwaqu
Witam;p
potrzebuję pomocy w jaki sposób mogę zmienić obrazek w php po kliknięciu, piszę oprogramowanie pod mikrokontroler, którym steruję poprzez http, na mikrokontrolerze jest plik xml gdzie sa zapisane wartości poszczególnych przekaźników za pomocą php pobieram wartości tych przekaźników i chialbym by w zależności od tego czy jest stan 0 czy 1 były różne obrazki..wiem jak odczytac plik xml oraz jak robić to zadanie w tle za pomocą AJAX, ale nie wiem jak w php zamieniać obrazki. Zaraz pewie zaostanę obrzucany posatmi ze zrób to w JavaScript - wiem jak to zrobić w javascript potrzebuję tego w php
Kshyhoo
W PHP jedynie po stronie serwera... Sam sobie odpowiedziałeś smile.gif Sama podmiana wyświetlenia obrazków, to zwykła instrukcja warunkowa przecież.
mar1aczi
Jeśli strona sprawdza stany to znaczy, że się odświeża co jakiś czas. Zatem, jeśli masz stan np. 0 to dajesz klasę CSSa "stan0" a w niej masz ustawione, który obrazek ma się pokazać. Jak strona się przeładuje i stan będzie 1, to klasa w CSSie będzie np. "stan1" a w niej też odpowiednio ustawione, jaki obrazek ma się pokazać.
szwaqu
zgadza sie to co zostało opisane powyżej udało mi się zrobić aczkolwiek jezeli strona jest odświeżana np co 5 sec to domyślnie ustawiony jest obrazek ze stan jest na 1 czyli obrazek zielony a jak jest 0 to obrazek czerwony i po odświeżeniu na momęt pokazuje sie obrazek zielony a dopiero potem czerwony jeżeli jest stan 0. Próbowałem również obiektowi img przypisać we właściwości src="" ale wtedy po odświeżeniu pokazuje się chwilowo "obrazek ze nie ma załadowanego obrazka" i dopiero potem obrazek zielony lub czerwony
jezeli ktoś jest w stanie mi pomóc to proszę o kawałek kodu w php, który w zależności od wartości 0 lub jeden bedzie zmieniał obrazek
mar1aczi
Cytat(szwaqu @ 6.09.2013, 15:03:27 ) *
...jezeli strona jest odświeżana np co 5 sec to domyślnie ustawiony jest obrazek

Po co domyślnie ustawiony obrazek? Nie możesz na początku skryptu pobrać danych i dalej "generować" wyświetlania i użyć instrukcji if i w zależności czy jest 0, czy 1 nadać polu z obrazkiem odpowiednią klasę CSS?
Strikte, w samym PHP nie obsłużysz kliknięcia bez formularza i przeładowania strony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.