Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][AJAX][JavaScript] Drag and drop
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Co jakiś czas nachodzą mnie pomysły i właśnie mnie naszło.
Chciałbym zrobić coś takiego:
siatka pól (kwadratów w których albo raczej do których będa przypisywane dane z bazy.
W momencie gdy złapię jakiś wybrany kwadrat symbolizujący zbiór danych i przeciągnę go na inny w którym nie ma nic dane zostaną przepisane w nowe miejsce.

Pytanie brzmi: czy można i jak można to zrobić ?
Sam Drag and drop znalazłem jak zrobić, nie znalazłem natomiast jak do tego przypiąć odczytywanie z bazy i przepisywanie do nowego miejsca.
No ... i potrzebuję jakiegoś przykładu o ile wogóle mogę na cokolwiek liczyć ...

lobopol
Na przykład nie masz co liczyć bo problem jest po prostu banalny, użyj sobie np. jquery sortable http://jqueryui.com/sortable/ podepnij mu się pod zdarzenie update i wyślij konkretne dane do zapisania w bazie metodą $.ajax, a tam po prostu zapisz
php__amator
No super, dziekuje.

Zebym jeszcze wiedzial co do mnie piszesz.

Jak w chinskiej bajce, potrzebuje "wedki" - przykladu.
Jak rozkminie przyklad - wedke - to dalej sobie poradze.
JA jestem amator php i jQuery to dla mnie cos nowego (chociaz php juz zaczynam kumac smile.gif )

Cos juz tam nawet potrafie sam wyprodukowac.
Ale laczenie jQuery z MySQL to narazie CZARNA BARDZO MAGIA

Wiec .....
lobopol
To czemu zabierasz się od końca? Naucz się najpierw podstaw bo nie ma sensu robienie czegoś od środka. A jeżeli oczekujesz gotowca to dział giełda.
php__amator
A co masz na mysli mowiac podstawy questionmark.gif
...
pisac sie juz nauczylem i czytac smile.gif

Jak wczesniej pisalem, nie sprawia mi problemu zbudowanie rzeczy prostych w oparciu o php, html, css.

Mam na koncie popelnionych kilka projektow ale to nie byla moja broszka do tej pory wiec sie nie przykladalem za bardzo.

Ostatnio sie za to z\abralem i jak spojzysz na liste moich postow to moze max 2 miesiace z bardzo duza nieregularnoascia smile.gif

I tak powoli zaglebiam sie w te tematy .... p o w o l i smile.gif
lobopol
Dlatego nie zaczynaj od końca tu masz prostą sprawę, od strony php zapytania update i select, a po stronie frontu masz jquery ze świetną dokumentacją, masz użyć jqueryu ui sortable i ajaxa z jquery obie metody są po prostu świetnie opisane (sortable ma sporo przykładów)
turbiński
lobopol dobrze prawi. Poczytaj dokumentacje dla jQuery UI (sam używam, rewelacyjne biblioteki) i ajax w jQuery. Wszystko do odnalezienia w necie.

Tak z głowy to mniej więcej tak by to wyglądało:

Używasz draggable z JQuery UI - ma on event o nazwie update w którym sprawdzasz gdzie i co zostało wrzucone czyli w tym update (event wywoływany jest gdy ułożenie obiektów się zmieni) robisz $.ajax (skrypt php), który zmienia co trzeba w bazie danych.

Powodzenia (ja tutaj widzę kilka 'wendek' wink.gif )
php__amator
Dziękuję, weekend się zbliża więc poszperam trochę.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.