Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Czy PHP to przyszłość?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Schedo
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z php, czy istnieje jakiś język który może mu zagrozić? Osobiście słyszałem o node.js, czy może to być konkurencja dla niego?
!*!
Cytat(Schedo @ 12.10.2013, 09:06:09 ) *
czy istnieje jakiś język który może mu zagrozić?

Tak, ale to nie nastąpi za naszego życia.

Osobiście słyszałem o node.js, czy może to być konkurencja dla niego?

Słyszałem, że ma być rok systemu linux... od 20 lat.
Jeśli nie widzisz różnicy między mode.js a php, to przygoda z PHP zakończyła się dla Ciebie już teraz.

ps. użyj wyszukiwarki, tematów "PHP vs reszta świata i dlaczego PHP umiera" było już bardzo dużo.
-Schedo-
Wybacz, popełniłem błąd.
Chciałem napisać czy node.js może być konkurencją dla Apache.
PrinceOfPersia
konkurencją dla Apache jest chociażby serwer nginx...

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z php, czy istnieje jakiś język który może mu zagrozić?

tak, PHPowi może zagrozić i zagrażają dzisiaj (od wielu lat): Python, C#, Java, Ruby, JavaScript/NodeJS...
Cosik się zdaje, że jesteś nie na czasie o jakieś kilkanaście lat rozwoju webu.

Cytat
Czy PHP to przyszłość?

PHP to raczej nie jest przyszłość, ale jest to przeszłość i teraźniejszość. Z powodu, że język ten jest łatwo dostępny, dużo stron opiera się na PHP. Także to w PHP powstało mnóstwo popularnego oprogramowania takiego jak Wordpress, Joomla itp. Dlatego dla programistów PHP praca będzie jeszcze przez długi czas, jeśli to miałeś na myśli mówiąc "przyszłość".

Jednak w wielu projektach używa się (i używało od lat i będzie używać dalej, pewnie coraz częściej) innych technologii niż PHP. Więc może sprecyzuj swoje pytanie.
Schedo
W czym za parę lat będziemye się pisało strony za kilka do 10 lat, czy jest jakiś język na ten czas w którym można pisać tak łatwo strony jak w php.
PrinceOfPersia
Cytat
W czym za parę lat będziemye się pisało strony za kilka do 10 lat

w HTMLu smile.gif

Cytat
jest jakiś język na ten czas w którym można pisać tak łatwo strony jak w php.

być może w ogóle nie będzie potrzeby używania języka programowania. Już dzisiaj można postawić stronę na gotowym CMS i dograć pluginy czy widżety.
BigPig
Cytat(Schedo @ 12.10.2013, 19:33:22 ) *
W czym za parę lat będziemye się pisało strony za kilka do 10 lat, czy jest jakiś język na ten czas w którym można pisać tak łatwo strony jak w php.

HTML tak ładnie się rozwija, że jeszcze zostanie na długo, długo smile.gif O przyszłość PHP i HTML bym się nie martwił.
pedro84
Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to jest z php, czy istnieje jakiś język który może mu zagrozić? Osobiście słyszałem o node.js, czy może to być konkurencja dla niego?

Istnieje. I co z tego?

node.js nie ma związku z PHP, ani Apachem.
com
Sprecyzuj bardziej swoje pytanie, bo nie bardzo rozumiem, podobnie jak inni czego oczekujesz od nas w związku z tym jak kreuje się przyszłość tego języka.. Na chwile obecna wygląda to tak:

http://adambard.com/blog/top-github-langua...or-2013-so-far/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.