Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Komentarz x razy podczas dnia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lolkiewicz
Witam,

tak jak w temacie, potrzebuje napisać kawałek, który pozwoli na napisanie np 20 komentarzy w ciągu jednej dobry. Nie wiem jak do tego podejść bo zawiodła nie moja logika. Proszę o jakąś podpowiedź.
timon27
Co oznacza 'napisać kawałek'?
Bo jak dla mnie to brzmi jak napisać tekst piosenki.

Chcesz bota który pisze 20 komentarzy dziennie?
Czy chcesz ograniczyć ilość komentarzy dziennie na swoim forum / w swojej aplikacji?
Jeśli to drugie, to czy korzystasz z frameworka czy z własnego mechanizmu?
Czy masz podpiętą bazę mysql?

Naucz się precyzyjniej zadawać pytania.
lolkiewicz
Dobra, nie było precyzyjnie sorry.

Mam system punktacji i za każdy komentarz użytkownicy dostają punkty i teraz chce ograniczyć możliwość dawania im punktów za komentarze. Np napiszą 100 komentarzy, a tylko pierwszych 20 będzie punktowane.

Korzystam z zend framework 1 i doctrine 2. I tak mam podpiętą bazę mysql.

Co oznacza kawałek ? Jest to nie więcej niż 100 lini kodu. Ale masz racje wbiłem na forum poświęcone php aby pisać piosenkę.
b4rt3kk
Nie wiem, jak dodajesz te punkty, ale jeśli zliczane są one w osobnej tabeli, a dodawane podczas dodawania komentarza to wystarczy, że dodasz proste zapytanie, które sprawdzi ile komentarzy dodał dzisiaj użytkownik.

1. SELECT COUNT(id) count FROM komentarze WHERE id_uzytkownika = $id AND data_dodania = CURDATE()

No i teraz jeśli count jest większe od 20 to nie dodajesz punktu, a jeśli mniejsze to dodajesz.
timon27
"i teraz chce ograniczyć możliwość dawania im punktów za komentarze"
To coś zupełnie innego niż odebranie możliwości komentowania po 20 dziennie.
Ja bym przyznawał punkty za każdy komentarz (w bazie) ale podliczał je specyficznie:
  1. SELECT sum(wdniu) FROM ( SELECT min(sum(1),20) AS wdniu, day FROM punkty WHERE user_id=666 GROUP BY day) AS podtabela
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.