mam problem z referencjami , z którymi nie mogę sobie poradzć (PHP 5.4).
Napisałem sobie klasę cache'ującą, która zbiera referencje do pewnych obiektów i trzyma je w odpowiedniej strukturze.
W przypadku, gdy pojawiają się w niej referencje do tego samego obiektu zaczynają się schodki, które wydają się być błędem związanym z PHP niż z moją klasą.
Zobrazuję to w poniższym przykładzie.
$man = new StashManager(); $obj = new StdClass; $obj -> id = 1; $obj -> x = 5; $obj -> y = 5; $man -> InsertInto("key1", $obj); // zapisuje w kontenerze pod kluczem key1 referencję do obiektu1 $man -> InsertInto("key2", $obj); // zapisuje w kontenerze pod kluczem key2 referencje do obiektu1 $obj = &$man -> Select("key2"); // pobieram referencję do obiektu1
I teraz tak , jeżęli zmienię jakaś składową, np:
$obj -> x = 10;
Po czym wyświetlę stan kontenera - obiekt key1 i key2 mają x ustawione na 10 - w końcu to ten sam obiekt.
Teraz chcę zamiast tego usunąć zawartość tej refrencji, robię więc:
$obj = null;
Odczytuje dane i.... Tylko obietk spod key2 jest nullem. Obiekt spod key1 został niezmieniony.
Problemem okazuje się być funkcja pobierająca miejsce, wk tórym ma być wpisany obiekt.
Gdy wpisuję do kontenera ręcznie wartość:
$this -> stash[...] = &$obj;
Wszystko działa w porządku. Jednak, gdy robię to pobierająć dokładne miejsce w kontenerze za pomocą funkcji:
public function &GetPlace($path, $breakOnError = false, $offset = 0) { $place = &$this -> stash; $i = 0; foreach ($arr as $el) { if ($i-$offset >= $limit) { break; } if (($child = &$this -> GetChild($place, $el)) === null) { } $place = &$this -> GetChild($place, $el); $i++; } return $place; } public function &GetChild(&$place, $el) { return $place[$el]; return $place -> $el; } else { $empty = null; return $empty; } }
Co robię źle?
Co robię źle?