Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Zend Certification] Ktos wie ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bendi
No wlasnie jest sobie Zend Certificate, ktory z tego co tam zauwazylem troche kosztuje to raz a po drugie nie bardzo kumam jak sie odbywa aplikacja. No wiec jezeli ktos wie to prosze o odpowiedz.

Jezeli ktos wie o jakis innych certyfikatach, w szczegolnosci jezeli jakis posiada to prosze o opisanie co to za certyfikat i co trzeba zrobic aby go otrzymac winksmiley.jpg
NuLL
Odgrzewam - czy ktos wie czy mozna to gdzies w Polsce zrobić :?:

Wiem, że kosztuje ale ja to chcę mieć.
h.4
Nie wiem jak odbywa się cały egzamin, wiem tylko gdzie można taki Certyfikat uzyskać

Oto adresy placówek, gdzie można wykonać taki ceryfikat lub uzyskać więcej informacji na jego temat:

Cytat
Testing Center Locator
Zend Technologies, Ltd. Test Centers in Poland
Test Centers - Sorted by City Phone # Address Directions
Computerland Serwis [48] 856539804 Al. 1000-Lecia PP4
BIALYSTOK  15-111

University of Bielsko-Biala [48] 33 827 9322 ul. Willowa 2
Akademia Techniczno-Humanistyczna
budynek A, pok. 204 - ACI
Bielsko-Biala  43-309

COMPUTER SERVICE SUPPORT S.A. [48] 58 307 4535 Waly Piastowskie 1
Gdansk  80-855

Dc Edukacja Spolka Zoo [48] 4858 521 91 91 ul. Szymanowskiego 2
Gdansk  80-280

Clico SP. z.o.o. 0048126325166 Al. 3 - GO Maja 7
Krakow  30-018

Compendium - Centrum Edukacyjne sp.z.o.o. [48] 122928500 Ul. Tatarska 5
KRAKOW  30-103

Wyzsza Szkola Zarzadzania I Bankowosci [48] 501699757 Armii Krajowej 8
KRAKOW  30-150

CK Zeto S.A. [48] 426756305 Narutowicza 136
LODZ  90146

Laser Systemy Informatyczne S.A.- Lodz [48] 42 630 66 77 Traugutta 21/23
Lodz  90-113

MCSK Sp zoo [48] 814411177 Wojciechowska 7
LUBLIN  20-704

Zeto SP . Z O.O. [48] 81 743 2125 Al. Krasnicka 35
Lublin  20-718

Computer Service Support S.A [48] 618527673 Masztalarska 8
Poznan  61-676

IConsult Consulting Services [48] 618613061 Wolowska Street 70
POZNAN  60167

ITCS-IT Consulting Services [48] 618560842 ul. Piekary 26
POZNAN  61823

OFEK [48] 61 843 0275 Szamarzewskiego 82
POZNAN  60-569

Danmar Computers [48] 17 853 66 72 ul. Slowackiego 7a
Rzeszów  35-060

Slupska Lokalna Akademia Informatyczna [48] 59 8454785 Marii Zaborowskiej 2
Slupsk, Pomorze  76-200

Unizeto SP. Zoo [48] 91 48 01 276 Krolowej Korony Polskiej 21
Szczecin  70-486

Computer Service Support S.A +48 22 465 04 00 Ogrodowa 58
Warsaw  00-876

DC Edukacja Sp. Zoo [48] 22-6222151 Ul. Wspolna 62
Warsaw  00-684

Systems [48] 22 31 32 333 Zielna 39 St.
Warsaw  00-108

Computer Service Support S.A. (CSS) [48] 717809212 Mazowiecka 17
WROCLAW  50-412
Pokemon
Osobiscie uwazam, ze nie warto interesowac sie tym certyfikatem jezeli chodzi o wykaz umiejetnosci.

Mam przewodnik do nauki na ten certyfikat, kilka dni temu na allegro sprzedalem cwiczenia. Potwierdzilo sie zdanie z ktorym mozna sie spotkac na zagranicznych forach: certyfikat jest dla tych, ktorzy naucza sie sporej ilosci funkcji na pamiec (wiekszosci manula smile.gif ). Certyfikat nei sprawdza analitycznych zdolnosci kandydata, testuje jedynie jego spostrzegawczosc (sporo zadan polegala na znalezieniu jakiejs literowki) oraz pamiec (wymienic parametry wchodzace w sklad argumentow jakiejs funkcji).

Oczywiscie patrzac na ilosc osob w Polsce, ktore zdaly egzamin czyms takim mozna zawsze sie pochwalic kandydujac na stanowisko kodera php. Ja jednak nie polecam :]
mynio
Pokemon: tylko, że taki papierek się bardzo przydaje gdy szukasz pracy i to właśnie to interesuje na pierwszym miejscu potencjalnego pracodawce

pzdr
Pokemon
Cytat(mynio @ 2005-08-24 10:17:10)
Pokemon: tylko, że taki papierek się bardzo przydaje gdy szukasz pracy i to właśnie to interesuje na pierwszym miejscu potencjalnego pracodawce

No tak, wspomniałem o tym, pisząc swojego posta :]
Napewno wśród pracodawców mało jest osób, które naprawdę wiedzą jak wygląda taki test a reszcie można zaimponować smile.gif

Jeżeli ktoś ma czas na naukę na ten certyfikat to naprawdę trzymam kciuki i życzę powodzenia - mi natomiast szkoda było czasu smile.gif
NuLL
Cytat
Napewno wśród pracodawców mało jest osób, które naprawdę wiedzą jak wygląda taki test a reszcie można zaimponować

Mi właśnie oto chodzi - bo w pracy każdy papier jest ważny.
splatch
Teraz od tego się odchodzi, liczy się to co potrafisz. Papierek może tylko to udokumentować, ale równie dobrze możesz to zrobić na rozmowie kwalifikacyjnej.
nospor
Cytat
ale równie dobrze możesz to zrobić na rozmowie kwalifikacyjnej.

Sęk w tym że jak w CV nie masz info, że masz certyfikat to do rozmowy kwalifikacyjnen moze nie dojść tongue.gif
splatch
@nospor Taak, bo wszyscy zaczynający prace mają certyfikaty... tongue.gif

Jeśli na to samo stanowisko startuje ktoś, kto ma większe doświadczenie (czytaj to nie jest jego pierwsza praca) to i tak bez względu na certyfikaty większe szanse ma on, bo doświadczenie jest ważniejsze niż teoria a certyfikat to nic innego jak potwierdzenie wiadomości teoretycznych.

Osoba, która ma udokumentowane doświadczenie ma większe szanse na pracę.. No może w drodze konfrontacji pracodawca z ciekawości sprawdzi co potrafi gość, który ma certyfikat.
nospor
Cytat
@nospor Taak, bo wszyscy zaczynający prace mają certyfikaty..

no własnie, nie maja. I dlatego ci z certyfikatami (nie koniecznie z doswiaczeniem) będą się bardziej rzucali w oczy niż ci bez certyfikatów i bez doswiadczenia.
I dlatego jak @Null se chce robić certyfikat to chwała mu za to. Kolejny zbędny, ale jakże ważny (to bylo stwierdzenie nawzajem się wykluczajace laugh.gif ) w cv certyfikat.
splatch
@nospor przy początkujących na pierwszy ogień idą projekty, wiadomo im ich więcej tym [teoretycznie] większe doświadczenie. Ważne by kandydat wykaza się sporym wachlarzem różnorakich projektów.
A w większości "pracy" szukają dzieciaki, które znają php pół roku i mają problemy z połączeniem z bazą danych a obiektówka to dla nich zupełne novum. Z takimi @Null z pewnością wygra...

Chociaż sam certyfikat wydaje mi się interesujący to dla mnie jego znaczenie przy znalezieniu pracy wydaje mi się mocno wątpliwa. IMO certyfikat Zenda dopiero daje sporą przewagę w połączeniu z innym np. M$ SQL czy Oracle (MySQL questionmark.gif).
Pokemon
Podpisuje się obiema ręcoma pod tym co pisze splatch.
Na każdej rozmowie jakiej byłem dostawałem test sprawdzający moje umiejętności. A jak dostawałem się na rozmowy? Podawaniem jak największej ilości projektów komercyjnych oraz (co najważniejsze) _prywatnych_ które najbardziej interesowały pracodawcę.

Dla rozrywki podaję kilka zadań, które o dziwo rozsyłało kandydatom kilka nie związanych ze sobą firm smile.gif

Nie było podanego terminu wykonania zadań. Dla osoby, która dopiero szuka pracy jest to sposób na wykazanie się. Natomiast ktoś kto chce zmienić pracę na lepszą raczej nie zabierze się za zadania w powodu... braku czasu. Szkoda, że o tym nie pomyśleli Panowie wysyłający zadanie.

Cytat
Zadanie 1:
---------
Pobrać z wybranej strony www listę wszystkich linków (<a>) nie wychodzących
poza serwer serwisu oraz jej nagłówek (tagi meta). Nastepnie
analogiczną operację wykonać na otrzymanej liście adresów adresów i tak
coraz głębiej. Przygotować obsługę bez ograniczenia głębokości.
Otrzymaną strukturę drzewiastą posortować i wyświetlić na stronie z podlinkowaniem
właściwych stron www i prezentacją nagłówków META. Mile widziane rozszerzenie o
obsługę drzewka w Javascript.

Założenia: dodatkowe zalozenie - zmienna systemowa z php.ini:  allow_url_fopen=off

Zadanie 2:
---------

Załączony xml zawiera strukturę formularza html, lista pól z :
-typem pola formularza (formtype)
-typem danych (vartype)
-flaga empty (czy zmienna może być pusta)
-wyrazenie regularne, jakiemu podlega (regexp)
-wartosci min/max (min/max).

Na jego podstawie wygenerować formularz html. Formularz powinien mieć
postać szablonu (np smarty) . Następnie przygotować zapytanie SQL tworzące
zgodną z nim tabelę bazy danych . Obsługę otrzymanego formularza powinna
przebiegać wg zasad zapisanych weryfikacji w xml. Skrypt
obsługujący formularz weryfikuje dane a następnie generuje prosty xml z
wartosciami z formularza, treść wygenerowanego dokumentu xml powinna być
wstawiona  do pola textarea w kolejnym kroku. Wysłanie formularza II-go kroku powoduje
odczyt danych zapisanych w przesyłanym dokumencie xml i zapisanie ich
do utworzonej wcześniej tabeli.

Przygotować obsługę  operacji w druga strone :
pobranie z bazy danych ->
wygenerowanie dokumentu xml ->
przesłanie dokument xml ->
odczytach danych z xml i ich weryfikacja wg wyjsciowego xml ->
umieszczenie danych w formularzu

Zadanie 3:
---------

Przygotuj mini explorator w php umożliwiający poruszanie się po drzewie katalogów
na serwerze z poziomu www. Uwzględnij:

-podlinkowanie wybranych typów plików do podglądu
-mechanizmy zabezpieczeń (np blokady dostępu
powyżej określonego poziomu, nie wyświetlanie zastrzeżonych typów plików, inne własne pomysły)

Zadanie 4:
---------

Przygotuj prosty skrypt zrzucający zawartość całej, dowolnej bazy danych
(wszystkich tabeli) do pliku xml i obsługujący operację odwrotną - import danych
z pliku xml do  tabel bazy danych. Na bazie pliku xml powinna być odtwarzana
również struktura bazy.
Ace
Musze powiedziec ze ciekawe zadanie, ja na swojej rozmowie o prace mialem troszke "inne" bardizej teoretyczne niz praktyczne. w stylu, co zwroci zmienna taka a taka po zakonczeniu kodu (petla, funkcja rekurencyjna etc...) apisac przykladowy kod np: koszyka z obsluga pewnych rzeczy, a pozniej musialem rozszezyc mozliwosc o nowa funkcjonalnosc. troche pytan o oop php5. Wiec w porownaniu do tego to troszke "nizsza" polka.
NuLL
Mówiąc prawde - ROTFL z tych zadań. Z manualem, Notatnikiem oraz php 5 mógłbym 3,5 z nich zrobić na kwalifikacyjnej.

@Splatch - pewnie, że nie zrobiłbym tego w ciągu godziny ale gdyby dano mi trochę czasu zrobiłbym to smile.gif
splatch
@NuLL jeśli twierdzisz, że załatwisz byś pierwsze zadanie podczas rozmowy kwalifikacyjnej to chylę czoła, a tym bardziej 3... w tym samym czasie.
Myślę, że tak jak w przypadku @Ace pytania są raczej na koncepcję, bardzo żadko zdarza się, by firma dawała komuś zadanie. Bo np. przy takim koszyku początkujący na 75% zakręci się bądź źle przygotuje bazę danych.
patrycjusz
Witam,

pozwolę sobie na dwa zdania:

1. Dla firmy nie mają znaczenia "prawie" żadne certyfikaty (poza tymi BARDZO znanymi) jeżeli np.:
- czas potrzebny na realizację ich projektu i zasoby się już na tyle "zwęziły", że trzeba kogoś zatrudnić aby się wyrobić i nie dostać "po głowie",
- wykazane spore doświadczenie pokrywa się w znacznej mierze z obszarem działalności tej firmy.
2. Certyfikatem ZEND'a samym w sobie można sobie.... winksmiley.jpg mało która firma na codzień czerpiąca dochody z tworzenia webowych projektów, o stabilnej pozycji na rynku wie co to jest ZEND Cert... inną sprawą jest to co było już powiedziane, certyfikat ZEND'a w połączeniu z np. certyfikatem z MSSQLa czy Oracle czasem robi swoje jeżeli osoba decydująca o zatrudnieniu ma jakiekolwiek pojęcie o wymienionych technologiach.

Reasmując, znam dwie osoby które posiadają omawiany wyżej certyfikat i jakoś nie zauważyłem u nich większych szans na znalezienie dobrze płatnej pracy w stabilnej firmie, chociarz to można też nazwać najprawdopobniej lenistwem winksmiley.jpg

Pozdrawiam patS
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.