Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] anti-aliasing text na obrazku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Xander92
Witam

Mam skrypt ktory nanosi mi text na grafike, na jednym hostingu bylo ok na drugim litery zaczely sie rozmywac gdzies wyczytalem ze to wina GD2 na serwerze napisalem do BOK tego drugiego hostingu i dostalem odp ze musze zasosowac anti-aliasin

i teraz nie wiem jak to zrobic

1. imagettftext($im,7,0,35,10,$white,VISITOR,$hostname[$server]);
kamil4u
Cytat
dostalem odp ze musze zasosowac anti-aliasin

Jak czegoś nie wiesz to zawsze postępujesz według tej instrukcji:
- http://www.google.pl
- wpisujesz frazę - w Twoim przypadku to "anti-aliasin php"
- patrzysz na top10 wyników - np. w Twoim wypadku 1 link: http://php.net/manual/en/function.imageantialias.php
- czytasz, analizujesz

- jeżeli analiza nic nie da opisujesz swój problem dokładnie na forum

Efekt powyższego da:
  1. imageantialias($aa, true);

Pozdrawiam smile.gif
Xander92
Prosze Cie jestem w te klocki zielony rozumiem ze zamista $aa mam dac $im ?
Nic to nie dalo
kamil4u
Tak jak tak dasz to wtedy zastosujesz anti-aliasin, ale szczerz mówiąc wątpię, żeby to była winna tego. Ew. mogłeś dać to w złym miejscu kodu. W takich wypadkach jak Twój( na jednym serwerze działa poprawnie, na innym nie ) to wina często leży po stronie serwera. Napisz do nich jeszcze raz, wraz z nowym kodem , gdzie użyłeś powyższą funkcją i napisz im, żeby poprawili Ci kod w taki sposób, żeby działało to poprawnie( oczywiście kod daj taki, żeby nie miał więcej, niż 20 linii - bo nie chodzi tu o analizę kodu ). Dodaj do tego działający przykład z tym kodem z innego serwera.

My nie wiele możemy pomóc, bo kodu dałeś jak na lekarstwo, a jak mówisz, że gdzie indziej działa to raczej to kwestia ustawień serwera

Powodzenia
Xander92
kamil4u bardzo dziekuje za odpowiedz
pojde za twoja rada i napisze jeszcze raz
zanim to zrobie chce sie upewnic czy dobrze to dodalem a wiec z mojego kodu linie ktore uczestnicza w tym w kolejnosci

1. define("VISITOR", "fonts/visitor.ttf");
  2. $im = imagecreatefrompng("background/tlo.png");
  3. imageantialias($im, true); // tu dalem
  4. $white = imagecolorallocate($im,255,255,255);
  5. imagettftext($im,7,0,35,10,$white,VISITOR,$hostname[$server]);

dobrze ?
kamil4u
Nigdy nie korzystałem z tej funkcji, ale zrobiłbym tak samo smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.