Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Magento
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
konradkw
Witam serdecznie

Pracuje aktualnie nad kilkoma zmianami w CMS-ie zwanym Magento, o ile sie nie myle jest on oparty na Drupal - mozliwe jednak ze jest odwrotnie (nie jestem pewien).

Problem ktorymam to otrzymanie nazwy uzytkownika. Nie jestem fanem gotowych rozwiazan i nie bardzo sie w nich orientuje. Chcialbym wywolac nazwe uzytkownika i uzyc jej w swoim skrypcie. Czy moze mi ktos podpowiedziec jak to zrobic?

Link to Magento: http://www.magentocommerce.com/download/
Community Edition jest darmowa ale trzeba sie zalogowac zeby pobrac.

Bede bardzo wdzieczny za podpowiedz.

Pozdrawiam!
sowiq
Cytat(konradkw @ 18.11.2013, 10:26:32 ) *
Chcialbym wywolac nazwe uzytkownika i uzyc jej w swoim skrypcie

Próbowałeś "hooop, hooop, nazwooo użytkownikaaa!" ?

A tak na serio to po pierwsze naucz się formułować pytania, bo nie istnieje coś takiego jak "wywołanie nazwy użytkownika". Jeśli chcesz załadować obiekt użytkownika z bazy, to polecam wyniki Google pod frazą "magento load customer". Wtedy znajdziesz np. to:

1. $customer_id = 1;
  2. $customer_data = Mage::getModel('customer/customer')->load($customer_id);
  3. print_r($customer_data);

Ale dobrze Ci radzę z własnego doświadczenia - zacznij od jakiegoś tutoriala do Magento zanim zabierzesz się za kod, bo możesz narobić sobie więcej problemów niż pożytku.
Maluszek
Dokładnie - ja jak zacząłem grzebać w kodzie to musiałem instalować od nowa
konradkw
jak zwykle zamiast konkretnej pomocy wysmiewanie i obelgi. ta strona byla taka przyjazna ale widze ze sie zmienila w kopie wszystkich innych stron bez zadnej wiedzy i z odpowiedziami na wszystko w stylu "poszukaj w google".

sowiq
Cytat(konradkw @ 20.11.2013, 15:23:53 ) *
zamiast konkretnej pomocy wysmiewanie i obelgi

Wskaż mi proszę chociaż jedną obelgę, która poleciała w Twoim kierunku. Wyśmiewania też ciężko się doszukiwać.

Cytat(konradkw @ 20.11.2013, 15:23:53 ) *
ta strona byla taka przyjazna ale widze ze sie zmienila w kopie wszystkich innych stron bez zadnej wiedzy i z odpowiedziami na wszystko w stylu "poszukaj w google".

O czym Ty piszesz? W dwóch pierwszych odpowiedziach dostałeś namiary na 3 miejsca, z których możesz skopiować gotowe rozwiązania. Mało tego! Dostałeś ode mnie nawet gotowe rozwiązanie, które wystarczyło wkleić - tak na wszelki wypadek jakby Ci się nie chciało kliknąć w linki. A Ty masz pretensje do całego forum, nie wiadomo o co.

Dodatkowo dostałeś też rady od dwóch programistów doświadczonych w Magento bardziej niż Ty (wnioskuję po pierwszym poście) - Magento jest dosyć specyficzne w swojej budowie, więc uważaj z modyfikacjami, bo możesz sobie narobić problemów. Z mojego punktu widzenia takie rady są bardzo cenne.

No ale najlepiej napisać, że wszyscy są beznadziejni, nawet jak chcą Ci bezinteresownie pomóc facepalmxd.gif
konradkw
"Próbowałeś "hooop, hooop, nazwooo użytkownikaaa!" ?"
"po pierwsze naucz się formułować pytania, bo nie istnieje coś takiego jak..."

doskonale wiedziales o co pytalem nie bylo potrzeby wytykac pomylek.

co do obelg to w przeszlosci bylo tego pelno - jak zaczynalem sie uczyc php z tej stronie to bardzo mily moderator mnie probowal osmieszyc a jak sie wreszcie znudzil to zamknal temat pomimo braku rozwiazania.
nie bede juz marnowal czasu na ta strone. Myslalem ze sie cos zmienilo od ostatniego razu ale jednak jest dokladnie to samo - cokolwiek napisze jest albo glupie albo mam poszukac w google - czy nie po to ta strona powstala - zeby pytac o to czego sie nie wie?

dodatkowo nadmienie ze zmiana ktora chce wprowadzic jest potrzebna poniewaz nie istnieje plugin ktory by robil to czego potrzebuje.
mozecie jednak zamknac ten temat poniwaz nie chce sluchac jakie tempe pytania zadaje lub ze nie powinienem tego robic...
sowiq
Cytat(konradkw @ 20.11.2013, 17:13:16 ) *
doskonale wiedziales o co pytalem nie bylo potrzeby wytykac pomylek.

Przykro mi kolego, napisałeś na forum technicznym, an którym kwestie techniczne to podstawa. Zatem nie dziw się, że wytknąłem Ci nieprecyzyjne sformułowanie pytania. Nie mniej jednak w żadnym wypadku nie miałem zamiaru Cię ośmieszać. Jeśli tak to odebrałeś, to przepraszam.
Wejdź sobie na inne fora techniczne, np. elektroda.pl i zobacz jakie tam panują zasady. Za tak zadane pytanie Twój temat od razu wylądowałby w koszu.

jak zaczynalem sie uczyc php z tej stronie to bardzo mily moderator mnie probowal osmieszyc a jak sie wreszcie znudzil to zamknal temat pomimo braku rozwiazania.

Tak jak Ci napisałem wyżej - moderatorzy mają za zadanie pilnować jakiegoś poziomu na forum. A dwa - nie oceniaj wszystkich użytkowników przez pryzmat jednego, który być może miał akurat wtedy gorszy dzień.

cokolwiek napisze jest albo glupie albo mam poszukac w google

Sam zobaczyłeś po pierwszych dwóch odpowiedziach, że znalezienie tego w Google nie było żadnym problemem. Wystarczyło się odrobinę wysilić. Podejrzewam, że odpowiedź znalazłbyś sam dużo szybciej niż zajęło Ci napisanie pytania na forum.

nie bede juz marnowal czasu na ta strone

Sorry za gorzka prawdę, ale nie oszukujmy się - nikt nie będzie po Tobie płakał worriedsmiley.gif

Miłego wieczoru. Dla mnie eot.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.