Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: GD - łączenie dwóch obrazków (tzn. maski)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wujek2009
Cześć.

Korzystając z Photoshopa do utworzonego obrazu możemy dodać maskę - w konsekwencji jeśli obrazek ma np. 600x400px a samo tło (tj: maska) 400x200 to obrazek tak na prawdę zostanie przycięty/ukryty. Muszę coś podobnego zrobić w PHP - będę miał uploader obrazków oraz background, który wytnę sobie i będzie on nakładany na ten uploadowany obrazek.

Tylko zastanawiam się w jaki sposób zabrać się do tego. Dodam, że ten element backgroundu jest zaokrąglony (nietypowy kształt, nierówny)
Spójrzcie na zdjęcie - czerwone obramowanie to moja ramka - w środku umieściłem zauploadowany obrazek i jest idealnie dopasowany do czerwonego elementu.
Link: http://iv.pl/images/33605276932544725707.jpg

Tylko jak teraz przełożyć to na PHP, jakich funkcji z biblioteki GD muszę użyć?
Kshyhoo
Poszukaj gotowca z watermarkiem.
wujek2009
Czyli jak to dokładnie miałoby wyglądać?

Mam background (tło) 400x200 i ktoś wrzuca obrazek 1024x786 więc zmniejszam go do rozmiarów 400x200 i nakładam na uploadowany obrazek ten background, tak? W ten sposób krawędzie dużego, uploadowanego obrazka nie będą wystawać - zgadza się?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.