Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Znajdowanie wymaganych formularzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Duo
Witajcie,
Bawię się w PHP i chciałbym zrobić półautomat do rejestracji kont. Robię go w curl, jednak mam problem ze znalezieniem wymagających pól do wpisania. Nie wiem jak je wyłapać.

Może pokażę na przykładzie.
Tutaj mamy 2 komórki tabeli, w pierwszej komórce zmienia się tylko nazwa Numer Gadu-Gadu - do wyciągnięcia. Reszta pozostaje bez zmian.
W drugiej komórce chcę pobrać nazwę pola tekstowego, czyli tutaj user_field_1. Wiadomo jak to przy rejestracjach różne pola są wymagane, ale każde posiada tą czerwoną gwiazdkę i taką samą strukturę.

1. <td class="row1"><span class="gen">Numer Gadu-Gadu <span style="color: #FF0000"><b>*</b></span>:</span></td>
  2. <td class="row2"><input type="text" class="post" onFocus="Active(this)" onBlur="NotActive(this)" style="width: 200px" name="user_field_1" size="20" maxlength="255" value=""></td>

Mam nadzieję, że mnie rozumiecie. Wydaje mi się, że to trzeba preg_matchem, ale dokładnie nie wiem bo z takiego jednego formularzu dwie niewiadome trzeba wyciągnąć.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
SmokAnalog
Można z preg_match, ale lepiej użyć np. PHP DOM.
Duo
php DOM odpada - za trudny.

Preg_match jest jeszcze do ogarnięcia.

Zrobiłem prosty preg_match, ale on mi coś nie działa.

$html jest kawałkiem tego co jest napisane w kodzie html w pierwszym poście.
  1. preg_match_all('@<span class="gen">(.*)<span style="color: #FF0000"><b>*</b>@', $html, $wynik);

Chciałbym, aby wyciągało mi nazwę Numer Gadu-Gadu

SmokAnalog
Dodaj backslash przed znakiem gwiazdki. Bez niego gwiazdka jest znakiem specjalnym wyrażenia regularnego, oznaczającym "dowolną liczbę wystąpień".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.