Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] vs tabulacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php__amator
Witam ponownie wink.gif

Panowie, może po raz kolejny zadam "debilne" pytanie ale:
Czy możliwym jest zmienić długość \t - tab ?
Potrzebuję przy generowaniu zestawień aby w pliku tekstowym kolejne rekordy były układane równo w kolumnach.
Stosując poprostu "\t" w efekcie kolejny element w zależności od długości poprzedniego jest lub nie ułożony równo w kolumnie.
Mam nadzieję, że wiecei o co mi chodzi.

1. 272 17" 6I2
  2. 273 17" 6J2
  3. 26 17" 1G2
  4. 81 17" 2K2
  5. 90 17" 2F3
  6. 92 17" 2G3

jesli ilosc znakow w rekordzie jest niewielka nie ma problemu, natomiast jeśli jeden ma np 10 znakow a drugi 5 to często mamy taki efekt:

1.  
  2. 42 IBM ThinkCenter 3.0 DT 1L3
  3. 43 Dell GX 3.0 CMT 1M3
  4. 44 Dell Optiplex 3.4 DT 2A1
  5. 45 Dell Optiplex 2.13 DT 2B1
  6. 46 Dell GX Mixed SFF 2B1
  7. 47 Dell Optiplex 1.86 DT 2C1
  8. 48 Dell Optiplex 1.6 DT 2D1

i robi sie bałagan. ( o kurcze, w edytorze widac, po zapisaniu posta nie) klapa sad.gif
Jest na to jakiś patent ?
Oczywiście ten problem dotyczny chyba tylko kiedy chce zrobić zapis do pliku tekstowego bez zadnych znacznikow formatowania.
Mogę co prawda powalczyć i wprowadzić elementy formatowania ale .... wolałbym cztsty tekst tab'ami.

Pozdrawiam
phpamator

Dzięki wszystkim za pomoc ... wydatną ...

Skorzystałem z tagów HTML'owych i pięknie buduje mi się tabela.

można sobie zaimportować do dowolnej aplikacji (Excell) smile.gif

SmokAnalog
Trochę późno, wiem, ale odpowiem.

Nie da się zmienić szerokości tabów, bo tabulator to nic innego jak... znak. Ich reprezentacja graficzna to już działka klienta (np. edytora tekstu). Zwykle w takich sytuacjach zamienia się je na spacje. W tym celu najlepiej najpierw zebrać wszystkie dane np. do tablicy, następnie dla każdej kolumny określić maksymalną liczbę znaków i na jej podstawie do każdego wpisu w kolumnie dodać odpowiednio brakującą liczbę spacji.

Jeśli Tobie zależało tylko na tym, żeby dało się wklejać do Excela, to tabele HTML są fajnym pomysłem.
php__amator
Dzięki, tak właśnie zdecydowałem.
Przetestowałem i wszystko jest na tyle dobrze , że tak właśnie zostawię.
Raport generowany będzie z użyciem tagów HTML i po sprawie.

Wszystko poukładałem w odpowiednio określonej szerokości polach tabeli.
opatrzyłem nagłówkiem, tytuł generowany jest ze zmiennych więc bardzo ładnie widać co to i po co a i przy okazji jest uniwersalne.
Myślałem, żeby użyć XML ale doszedłem do wniosku że niepotrzebnie skomplikuję sobie sprawę smile.gif

Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.