Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: prawa, ach te prawa...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
xor
Niestety, poruszam ponownie temat praw do manipulowania plikami na serwerze przez skrypt php.
Sytuacja :
nie mam dostepu do konfigurowania apache-a na serwerze, tylko tyle na ile mi ona pozwala poprzez .htaccess
ABSOLUTNIE odpada ustawienie praw 0777 dla katalogow w ktorych mam zapisywac informacje - musi byc 755. Problem w tym, ze pomimo, iz caly projekt dziala pieknie i wspaniale lokalnie (EasyPHP, winzgroza), to na serwerze juz nie sad.gif Oczywiscie nie dziala upload. Pliki sa przesylane na serwer, ale niestety nie kopiowanie ani przez copy, ani move_uploaded_file do wybranej lokacji.
Aby serwerowy uzytkownik apache-a mial dostep do tych katalogow zostaly one utworzone przez skrypt, skrypt ten tez byl w stanie kopiowac pliki lokalne na tym serwerze. Ale nie uploadowane sad.gif Probowalem ustawiac dyrektywa upload_tmp_dir na inny katalog jako temp bo moze nie mialem do niego dostepu ( winksmiley.jpg ), itd, itd... I qpa... juz nie wiem jak sobie z tym cholerstwem poradzic !

Sprawa generalnie wyglada tak, ze mam po prostu 'edytor' dla strony glownej,ktory manipuluje rowniez dokumentacja techniczna, obrazkami, itd. I tylko ten skrypt ma miec mozliwosc kopiowac/usuwac pliki z pewnych katalogow, oczywiscie nikt inny nie moze nic w nich gmerac.

P.S. Acha, przesylanie zuploadowanego pliku z serwera ftpem na ten sam serwer ale juz do odp. katalogu tez odpada.
Jakies koncepcje z ktorej strony jeszcez ugryzc ?
FiDO
php Pro -> php
xor
Problem rozwiazany - buraczyla sciezka dostepu w move_uploaded_file dla obiektu docelowego - dodawalem tam przed plikiem pelna sciezke do jego nowej lokacji sciagana z ktrejs pozycji z $_SERVER[...]. Lokalnie dzialalo pieknie, tam wcale... Zmiana na relatywna sciezke od pozycji skryptu rozwiazala problem.

Do zamkniecia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.